Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×

Sverige – en naturlig gourmetrestaurang

På hundratusentals kvadratkilometer vacker och tillgänglig natur är Sverige ett skafferi av råvaror. Utländska besökare fascineras av den svenska naturen och smakerna, och därför har Visit Sweden och svenska turistregioner bjudit in utländska turister att själva laga en gourmetmåltid i naturen – av ingredienser från mark och vatten.

Kampanjen The Edible Country lanserades i januari 2019 för att skapa internationell uppmärksamhet för upplevelser i den vackra och lättillgängliga naturen. På 13 natursköna platser i Sverige har Visit Sweden och svenska turistregioner placerat specialdesignade bord, där utländska turister kan laga en hälsosam gourmetmiddag av råvaror de själva samlar i den svenska naturen. Borden bokas via Bookatable.

I skogen, i skärgården, vid sjöar och älvar, i Skåne, Jämtland, Bohuslän, Värmland, Stockholms skärgård, Swedish Lapland, Småland, Dalarna och Halland, kan utländska besökare boka ett bord från och med maj och sedan njuta av mat i det fria. All utrustning finns på plats. De svenska stjärnkockarna Titti Qvarnström, Niklas Ekstedt, Anton Bjuhr och Jacob Holmström har komponerat recepten med ingredienser som abborre, enbär och kantareller.

Kampanjen The Edible Country ska inspirera utländska turister till måltidsupplevelser och aktiviteter i den svenska naturen i hela landet. Kampanjen ska skapa uppmärksamhet för destinationen Sverige i framför allt Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA. På sajten visitsweden.com/ediblecountry finns alla recept och instruktioner som behövs för att laga sin måltid, tillsammans med information om hur man följer allemansrätten och vistas i den svenska naturen.

Där finns också tips på naturupplevelser, boenden, restauranger, caféer, gårdsbutiker och vandringar som man kan göra i regionerna där borden är placerade. Besökaren inspireras också att ta hjälp av kunniga lokala guider inom natur och mat.

Redan i oktober 2018 besökte journalister och influerare från fyra länder Småland för att testa upplevelsen.

Foto: August Dellert

Kampanjen är ett samarbete mellan Visit Sweden och Tourism in Skåne, Turistrådet Västsverige, Visit Värmland, Smålands Turism, Destination Småland, Visit Stockholm, Jämtland Härjedalen Turism, Swedish Lapland, Visit Dalarna och Region Halland. Deltar i kampanjen gör också Håll Sverige Rent, Primus och Fjällräven.

The Edible Country är en del av programmen Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden, som delfinansieras av regeringen, samt Exportprogram för Sveriges måltidsturism, som delfinansieras av EU:s jordbruksfond och regeringens landsbygdsprogram.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.