Hoppa till innehåll

Sverige – en naturlig gourmetrestaurang

På hundratusentals kvadratkilometer vacker och tillgänglig natur är Sverige ett skafferi av råvaror. Utländska besökare fascineras av den svenska naturen och smakerna, och därför har Visit Sweden och svenska turistregioner bjudit in utländska turister att själva laga en gourmetmåltid i naturen – av ingredienser från mark och vatten.
Senast uppdaterad:3 januari 2023

Kampanjen The Edible Country lanserades i januari 2019 för att skapa internationell uppmärksamhet för upplevelser i den vackra och lättillgängliga naturen och är nu inne på sin andra säsong. På 23 natursköna platser i Sverige har Visit Sweden och svenska turistregioner placerat specialdesignade bord, där utländska turister har kunnat laga en hälsosam gourmetmiddag av råvaror de själva samlar i den svenska naturen. Borden bokas via Visit Swedens kampanjsajt visitsweden.com/ediblecountry.

I skogen, i skärgården, vid sjöar och älvar, i Skåne, Höga kusten, Gävleborg, Sörmland, Bohuslän, Värmland, Stockholms skärgård, Swedish Lapland, Småland, Dalarna, Halland och Gotland har utländska besökare kunnat boka ett bord från maj till september och sedan njuta av mat i det fria. All utrustning finns på plats: spritkök, köksredskap, tallrikar och bestick - allt i en väl utvald och vacker omgivning. De svenska stjärnkockarna Titti Qvarnström, Niklas Ekstedt, Anton Bjuhr och Jacob Holmström har komponerat recept med ingredienser som abborre, enbär och kantareller, som har inspirerat till lokala versioner med råvaror som finns just på den platsen.

På sajten visitsweden.com/ediblecountry finns instruktioner som behövs för att laga sin måltid, tillsammans med information om hur man följer allemansrätten och vistas i den svenska naturen.

Till upplevelsen vid borden har man också kunnat köpa en råvarukorg eller till och med ta hjälp av en kock som tar hand om matlagningen. Ofta finns också tips på naturupplevelser, boenden, restauranger, caféer, gårdsbutiker och vandringar som man kan göra i regionerna där borden står. För att riktigt komma på djupet i den svenska livsstilen och naturen, uppmuntras besökaren också att ta hjälp av kunniga lokala guider inom natur och mat.

Internationella medier har blivit imponerade
Kampanjen The Edible Country ska inspirera utländska turister till måltidsupplevelser och aktiviteter i den svenska naturen i hela landet. Och det har den verkligen gjort. I framför allt Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA har The Edible Country skapat uppmärksamhet för destinationen Sverige i tunga medier som amerikanska The Washington Post, brittiska The Telegraph, franska Le Figaro och i självaste Guide Michelin.

"I Sverige är tillgång till naturen en konstitutionell rätt. Privilegiet, som går tillbaka till medeltiden, är lika integrerad i den svenska livsstilen som allmän hälsovård, generös föräldraledighet och inlagd sill." (The Washington Post)


De internationella artiklarna fortsätter rulla in. Under 2019 har det om The Edible Country skrivits sammanlagt 474 artiklar i tryckta och onlinemedier redaktioner. Den samlade globala räckvidden i media och förtjänade kanaler räknas ihop till 257 miljoner.

Även i Kina har man fastnat för initiativet. I juli besökte en podcast- och WeChat-influerare och en influencer inriktad på livsstil bordet i närheten av Asa norr om Växjö i Småland, och det ledde till stor spridning för resmålet Sverige i kinesiska sociala medier.

The Edible Country
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Kampanjen är ett samarbete mellan Visit Sweden och Tourism in Skåne, Turistrådet Västsverige, Visit Värmland, Smålands Turism, Destination Småland, Visit Stockholm, Jämtland Härjedalen Turism, Swedish Lapland, Visit Dalarna, Region Halland, Region Gävleborg, Region Västernorrland, STUA och Visit Gotland. Deltar i kampanjen gör också Håll Sverige Rent, Primus och Fjällräven.

The Edible Country är en del av programmen Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden, som delfinansieras av regeringen, samt Exportprogram för Sveriges måltidsturism, som delfinansieras av EU:s jordbruksfond och regeringens landsbygdsprogram.