Hoppa till innehåll
Rudenstam recept.jpg
Foto: Agnes Maltesdotter
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Plant based by Sweden - Tips till dig som företagare!

Dra nytta av kampanjen Plant based by Sweden! Nedan har vi sammanfattat hur just du kan ta del av materialet som består av inspirationsfilmer, fördjupande artiklar och recept. Men även tips på vad som kan vara bra att tänka på när du kommunicerar mot dina gäster, de måltidsintresserade resenärerna.
Senast uppdaterad:3 juni 2021

Varför skapades programserien och recepten?

Syftet med serien Plant based by Sweden är att inspirera dig företagare som helt eller delvis jobbar med måltidsturism att utveckla dina erbjudanden inom växtbaserat då vi på Visit Sweden ser genom olika analyser att allt fler vill äta mer växtbaserat, även när de reser.

I serien som består av åtta avsnitt får du möta entreprenörer från olika delar Sverige som alla delar med sig av sina bästa tips till dig som vill skapa hållbara måltidsupplevelser men även minst 2 recept.

För dig som vill utveckla växtbaserade maträtter och desserter:

Recepten har som ambition att inspirera och hjälpa dig i ditt arbete med att utveckla säsongsbaserade maträtter och desserter, skapade av lokala råvaror, med spännande konsistensmöten och höga smaker. Kanske får du nytta av Joel Lindkvist formel för hur du lätt hittar rätt kombination av olika smaker och texturer?
- Jag brukar tänka att jag vill ha tre smaker i en dessert; 1 huvudsmak, 1 ackompanjerande smak och 1 smak som bryter av (som samtidigt lyfter de andra smakerna). Sedan är det viktigt att tänka kring texturer; och ha med något krispigt, något lent och så vidare. Serverar man en dessert på tallrik är det väldigt härligt med olika temperaturer. Något som är fruset, något rumstempererat - något kallt och något varmt. Men, det viktigaste av allt är smakerna!

Se avsnitten och ladda ner recepten i pdf format (18 st totalt):

För dig som vill ta del av fler recept kan vi rekommendera Therese Elgquist bok Växtbaserat : god och enkel mat för alla
"Växtbaserat är en bok fylld av lättförståeliga formler, flödesscheman och smarta tips som hjälper dig att förstå växter och matlagningens grunder för att du själv ska kunna bygga upp rätter som ett proffs."

WFTA Special Diet.PNG
Foto: World Food Travel Associations/FoodTrex Global summit 2021

Enligt World Food Travel Associations äter 64% i världen specialkost av religiösa, miljömässiga eller etiska skäl därav kan det vara en god idé att dels erbjuda ett brett utbud av måltidsupplevelser för alla men även vara tydlig i sin kommunikation relaterat till vad man erbjuder.

Kommunikation:

Märkning - god service för kunden och bra för SEO (sökmotorerna):
Kommunicera gärna i alla dina marknadskanaler, på menyn och via personal att du erbjuder växtbaserad mat. Informera om maten är till exempel vegan, vego eller lakto-vegetarisk. När du är tydlig med vad du erbjuder hjälper du både gäster, personal och sökmotorerna på vägen. Se gärna exempel på hur andra kommunicerar i Plant based food guide som länkar till restauranger och caféer som erbjuder delvis, eller helt växtbaserad, mat eller fika.

Inspirerande namn på maträtter:
Fundera lite extra på hur du namnger dina maträtter för att det ska låta så gott som möjligt - "Vegansk gryta" eller "Mustig böngryta med smak av ramslök"? Se exempel på hur Restaurang Växthuset jobbar med namn på sin meny här. Och Mahalo här.