Hoppa till innehåll
Utland.PNG
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Utblick - Visit Swedens utlandskontor, UK, US, FR

Lär känna målgruppen måltidsresenärer på marknaderna Storbritannien, Frankrike och USA. Representanter från Visit Swedens utlandskontor berättar om vad som är aktuellt just nu. Film från livestreamingen under årets största konferens inom måltidsturism Tomorrow’s Food Travel 2021, 10/11 (29 min).
Senast uppdaterad:2 oktober 2023

Hur upplevs svensk mat och dryck i USA, Frankrike och Storbritannien? Vilka är framgångsnycklarna för att nå till måltidsturisten i respektive land? Låt oss höra mer om det via Visit Swedens utlandskontor i USA, Frankrike och Storbritannien.

Medverkande:

Erica Gruvberg, Fd Landschef, numera konsult för Visit Sweden USA
Elisabeth Nebout, Landschef och senior PR Manager för Visit Swedens Frankrike-kontor
Steve Robertshaw, Senior PR Manager för Visit Sweden i Storbritannien

01:30 Hur ser man på svensk gastronomi och svensk mat och dryck i USA?

Erica Gruvberg berättar att skandinavisk mat och livsstil fortfarande uppfattas som en stor trend i USA. Många tänker på köttbullar från IKEA som typiskt svenskt, precis som smörgåsbord och svensk sill. Den mest kända dryckerna är snaps och akvavit och att vi svenskar är väldigt bra på att dricka det. Generellt har amerikaner en positiv bild av svensk mat och dryck. Man associerar svensk mat med lokala och hållbara råvaror. Den globala resenären vill besöka Sverige och där är mat är en viktig del av resan och det har bara ökat de senaste åren. Amerikaner är generellt nyfikna och vill testa nytt när de reser. De ger bra med dricks men de förväntar sig även en riktigt bra service. En annan trend är plant based som växer stort och där ligger Sverige i framkant vilket skapar ett stort intresse.

04:35 Hur ser man på svensk gastronomi och svensk mat och dryck i Frankrike?
Elisabeth Nebout berättar att allmänheten i stort förknippar inte Sverige med gastronomi, man tänker på köttbullar och stark sprit. Men den målgruppen som har mer spetskompetens om mat och dryck t ex foodies och resejournalister kan skilja Sverige från andra nordiska länder och de vet om t ex svenska framgångar i Bocuse D'or och de förknippar Sverige i hög grad med naturliga produkter samt produkter från havet och skogen. Man associerar Sverige med hållbarhet, hälsosamt, lokalproducerat, växtbaserat och att Sverige har en mångfald av produkter på grund av det avlånga landet. Genom Visit Sweden kampanjer och utspel som t ex The Edible Country så kan man komma ifrån gamla klichébilder utav Sverige och sprida kunskap om hur raffinerad maten är i Sverige.

08:13 Hur ser man på svensk gastronomi och svensk mat och dryck i Storbritannien?
Steve Robertshaw berättar att allmänna resenärer känner till klichébilden men när han frågar måltidsjournalister så säger de att Danmark har större kännedom än Sverige, t ex kan journalisterna säga vart man ska äta i Köpenhamn men inte i Stockholm. Sverige uppfattas även som dyrare. Svenskarna uppfattas leva en ren livsstil där de äter ambitiös kost från land och hav. Naturen, närproducerat och att vara utomhus är det som lockar resenärerna. Och det passar bra att Niklas Ekstedt öppnar restaurang i London just nu. Det specifikt svenska som tilltalar britter är mat från havet, ostron och sea food. Och veganmat är enormt stort i Storbritannien.

11:53 Är det något specifikt svenskt som tilltalar fransmän extra mycket?
Elisabeth Nebout svarar att svenska värderingar - öppenhet, frihet, nytänkande och det progressiva tilltalar fransmän. Och den svenska naturen som kopplas till den svenska livsstilen. Och så vill man uppleva den svenska kulturen och den svenska måltidskulturen, maten är viktig för den franska målgruppen. Spännande mat och dryck driver intresset för att resa till Sverige hos den franska målgruppen. Man vill lära sig något nytt om Sverige. Som topp-aktiviteter så vill man smaka svensk traditionell mat, besöka lokala marknader och/eller saluhallar och testa nya restauranger. Och synen på den svenska maten och drycken som hälsosam och lokal hör ihop med att en semester i Sverige skulle kunna minska stressen och öka välmåendet för en fransk resenär. Pandemin har även skapat ett större intresse för naturupplevelser.

14:23 Är det något specifikt svenskt som tilltalar amerikaner extra mycket?
Erica Gruvberg Under pandemitider så visar undersökningar i USA att maten kommer högre upp relaterat till välmående och hälsa än naturen och att röra på sig. Svensk mat ses som hälsosam och naturlig. Amerikaner vill också prova det som är typiskt svenskt men även modernt och nytänkande. ”Foraging” att gå ut och plocka vilt i naturen har blivit en grej och lokala producenter vill man träffa personligen precis som kockar eller ägare till restauranger och/eller andra verksamheter inom besöksnäringen. Intresset för Sverige har ökat något enormt under några år. Så det finns stor potential. 19 miljoner uttrycker att intresse att besöka Sverige. Även de som besökt Sverige är positiva och vill åka tillbaka.

17:53 Steve Robertshaw berättar att Sverige är populärt i Storbritannien framförallt där det finns flygförbindelser och att britter är ett resande folk. 36% av målgruppen uppskattar att de kommer att besöka Sverige inom 1-2 år och nästan lika många om 2-3 år. Det finns 6,6 miljoner globala resenärer med Sverigeintresse. Dock har bara 19% hög kännedom om Sverige. Det är viktigt att fortsätta sprida kunskap om Sverige som är en relativt okänd destination. För det finns mycket i Sverige som är intressant för britter.

19:53 Elisabeth Nebout berättar att bilden av Sverige som destination och land är stark och positiv och att intresset för att besöka Sverige ökar. 70% uppskattar att de kommer att besöka Sverige inom 1-3 år. Kännedomen är fortsatt rätt låg men ökar sakta men säkert. Sverige har goda förutsättningar för framtida franska besök. Nycklarna i marknadsföringsarbetet är att sticka ut, vad man erbjuder och lyfter - och hur man gör det. Det man kan erbjuda är unika, udda och äkta matupplevelser och pärlor samt unika och kvalitativa svenska produkter. Helhetsupplevelser med möjlighet att få fördjupa sig och lära sig mer på vägen. Att paketera en matupplevelse-helg kan vara en bra idé t ex. Det är jätteviktigt med storytelling, att berätta en bra historia, en med platsidentitet, att erbjuda smakresor med hög kvalitet och bra bemötande. För värdskapet är jätteviktigt för fransmännen. Lyft platser där traditionella och lokala produkter kan hittas. Gärna lärandeaktiviteter som svampplockning, eller t ex där man får vara med och fiska osv. Pressresor är ett bra sätt att få ut kunskap om svenska måltidsupplevelser och att samarbeta med reseledet för at tnå ut med paketeringen.

24:45 Steve Robertshaw 1/3 av vår målgrupp vill att deras resa ska öka deras välmående så frisk luft och lokal mat och dryck, besöka bryggerier, matmarknader mm är viktigt. I Storbritannien vill man kunna boka digitalt och på engelska. För annars hittar britterna inte aktörerna. Dyrt mörk och kallt är de största barriärerna när det gäller Sverige så att då är det viktigt att vi berättar historierna om det inbjudande, gästvänliga, varma och värdet för pengar.

26:30 Erica Gruvberg Det jag vill tillägga är att i USA bokar många med resebyråer, så förutom att arbeta med PR och pressresor så jobbar vi med resebyråer och turoperatörer. Det är en viktig del i USA man bokar gärna via en personlig kontakt på en resebyrå. Inspiration hittar amerikanerna på YouTube och Instagram. Och de tittar på omdömen på Tripadvisor. Hållbarhet är den största trenden - och där kan Sverige ta en position.