Our other websites:
Arctic Bath
Foto: Anders Blomqvist/imagebank.sweden.se

Paketering av hållbara reseupplevelser till en internationell marknad

Hur bra är vi i branschen på att paketera och kommunicera och faktiskt leverera hållbar turism? Ansvarsfulla turismverksamheter står fortfarande för en för liten den av den totala marknadsandelen och vi vet att det här är ett affärstillfälle där vår bransch kan bidra till att göra skillnad. Men för att våra resenärer ska förstå vad hållbar turism innebär så är det viktigt att de får uppleva det på plats. De behöver få uppleva innebörden av hållbar turism dvs se, höra, göra och känna de ansvarsfulla och hållbara åtgärder som är gjorda i verkligheten. Tina berättar mer i filmen.

Längd 15.24

En kort sammanfattning av Tinas film:

Om du tar ditt hållbarhetsarbete på allvar bör du välja att paketera upplevelser som faktiskt berör, upplevelser som ger nya perspektiv och som bidrar till att resenären får en djupare förståelse för platsen och dess människor. När det lyckas så förstår resenärer innebörden av hållbar turism.

Bidra till att långsiktiga värden skapas lokalt

Tre delar utgör basen i hållbarhetsaspekten för ansvarsfull turism:

  1. Miljönytta – ekologisk hållbarhet. Vilka ekologiska värden bidrar t ex hotellet med lokalt? Hur ser driften och eco-designen ut? Hur ser destinationens bärkraft ut? Vi vill undvika överturism, vi marknadsför hellre underturism. Hur kan CO2 effekten reduceras och balanseras.
  2. Samhällsnytta – social hållbarhet. Vi ser på de sociala värdena som hotellet bidrar med lokalt. Används lokal arbetskraft och kompetensutvecklas de på plats. Lyfts kulturarvet fram i verksamheten. Arbetar man med t ex hälsofrämjande aktiviteter, utbildning på plats.
  3. Affärsnytta – ekonomisk hållbarhet. Hur bidrar hotellet med att generera inkomst lokalt? Köper man in lokala produkter, tjänster och service? Stöttar man naturvård eller kulturarv av olika slag.


Hur tänker en researrangör vid paketering av landarrangemang:

  • Man väljer destinationer där man vet att turism faktiskt behövs och gör god verkan och undviker platser där överturism finns.
  • Man säljer inga hotellrum utan istället ett paket av olika typer av övernattningar i kombination med upplevelser, t ex Clamping som kombineras med en lyxigare vistelse vid t ex ett SPA. Man paketerar en naturupplevelse och avslutar den med en sol- och badupplevelse. Man kombinerar en kulturupplevelse med en naturupplevelse. Det är bra att lägga in aktiviteter som har en bildande karaktär och som verkligen kan påvisa det ansvarsfullt hållbara i turismkonceptet.
  • Man väljer hotell efter hur de svarar upp för kraven på hållbarhet och ansvarsfull turism och försöker se till att turisterna få uppleva det hållbara konceptet på plats.
  • Man försöker undvika de CO2 tunga transporterna som t ex inrikesflyg. Kan man istället välja tåg eller buss så är det bättre om turisterna vill lägga den extra tiden på att resa miljövänligt.
  • Reslängden kommer kanske att påverkas efter Coronan. När turisterna väl är borta stannar de ev lite längre, detta kommer påverka vår paketering.

I den här filmen tar Tina upp goda exempel:

Längd 17.45

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.