Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Tyskland, Sveriges näst största utlandsmarknad

Tyskland är Sveriges näst största utlandsmarknad för turism och står för över 3 miljoner övernattningar på kommersiella boendeanläggningar i Sverige. I Tyskland finns den största gruppen av resenärer som vill besöka Sverige på semester, 25,2 miljoner människor.

Tyskarnas övernattningar står för 19 procent av alla utländska kommersiella övernattningar i Sverige (2017). Totalt gjordes 3 033 000 övernattningar över hela Sverige, en ökning med 6 800 övernattningar eller 0,2 procent. 3-miljonersstrecket överstegs 2016. Flest övernattningar görs i Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Tyskland är en stor marknad för utlandsresor. Räknat i antal ankomster ligger Sverige på 15:e plats av tyskarnas europeiska utlandsdestinationer, medan Danmark finns på tionde och Norge på 17:e plats. Finland finns inte med bland de 20 största utlandsdestinationerna.

Foto: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Tyska resenärer är de som söker allra mest information om Sverige som resmål på nätet av de länder som Visit Sweden fokuserar på. Under 2017 gjorde tyskarna 1 160 000 turismrelaterade sökningar om Sverige, en ökning med 4 procent sedan året innan. Att intresset för Sverige är högt för många tyskar visar också Visit Swedens målgruppsanalyser, där 88 procent av målgruppen eller motsvarande 25,2 miljoner tyskar anger att de är intresserade av att besöka Sverige på semester.

I Visit Swedens målgrupp av resenärer är drivkraftssegmentet Nyfikna upptäckare det största och utgör 41 procent. De gillar överraskningar och nya upplevelser och tycker att det är viktigt att göra många olika saker. Under en Sverigesemester vill de uppleva nya städer och platser, lära sig något nytt och se och göra så mycket som möjligt. De är mycket intresserade av svensk kultur och livsstil och vill gärna besöka både städer och landsbygd.

Befolkningsmängden i Tyskland är cirka 80,6 miljoner människor 2017, det största antalet av alla EU-länder. 55 procent av befolkningen är idag i åldrarna 25-64 år. (CIA World Factbook 2018)

Källa: Tourism Economics, IBIS 2014 Tillväxtverket/Markör, Inkvarteringsstatistik 2017 Tillväxtverket/SCB, Visit Swedens målgruppsanalys 2018 Visit Sweden/Nepa.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.