Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Tyskland, Sveriges näst största utlandsmarknad

Tyskland är Sveriges näst största utlandsmarknad för turism och står för över 3 miljoner övernattningar på kommersiella boendeanläggningar i Sverige. I Tyskland finns den största gruppen av resenärer som vill besöka Sverige på semester, 25,2 miljoner människor.

Tyskarnas övernattningar står för 18 procent av alla utländska kommersiella övernattningar i Sverige (2018). Totalt gjordes 3 091 000 övernattningar över hela Sverige, en ökning med 57 000 övernattningar eller 1,9 procent. Klivet över 3-miljonersstrecket togs 2016. Flest övernattningar görs i Stockholm, Västra Götaland och Skåne, men tyska besökare sprider sig över stora delar av landet.

Tyskland är en stor marknad för utlandsresor. Räknat i antal ankomster ligger Sverige på 14:e plats av tyskarnas europeiska utlandsdestinationer (2018), medan Danmark finns på nionde och Norge på 17:e plats. Finland finns inte med bland de 20 största utlandsdestinationerna.

Foto: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Tyska resenärer är de som söker allra mest information om Sverige som resmål på nätet av de länder som Visit Sweden fokuserar på. Under 2018 gjorde tyskarna 963 000 turismrelaterade sökningar om Sverige, en ökning med 13 procent sedan året innan. Att intresset för Sverige är högt för många tyskar visar också Visit Swedens målgruppsanalyser, där 88 procent av målgruppen eller motsvarande 25,2 miljoner tyskar anger att de är intresserade av att besöka Sverige på semester.

I Visit Swedens målgrupp av resenärer är drivkraftssegmentet Nyfikna upptäckare det största. De gillar överraskningar och nya upplevelser och tycker att det är intressant att göra många olika saker. Under en Sverigesemester vill de uppleva nya städer och platser, lära sig något nytt och se och göra så mycket som möjligt. De är mycket intresserade av svensk kultur och livsstil och vill gärna besöka både städer och landsbygd.

Befolkningsmängden i Tyskland är cirka 80,5 miljoner människor 2018, det största antalet av alla EU-länder. 55 procent av befolkningen är idag i åldrarna 25-64 år. (CIA World Factbook 2019)

Källa: Tourism Economics, IBIS 2014 Tillväxtverket/Markör, Inkvarteringsstatistik Tillväxtverket/SCB, Visit Swedens målgruppsanalys 2018 Visit Sweden/Nepa.

Vill du marknadsföra din destination eller upplevelse utomlands? Här kan du läsa hur Visit Sweden arbetar med marknadsföring av Sverige i Tyskland.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.