Hoppa till innehåll
susanne_walström-barbecue-3706.jpg
Foto: Susanne Walström

Den danska målgruppen

För att få reda på mer, frågade vi över 1.600 danska resenärer, om vad som gör att de skulle välja Sverige som semesterresmål samt vad de skulle vilja göra när de kommer hit. Av de som varit i Sverige på semester frågade vi vad de tyckte om sin resa och sina upplevelser. Den här artikeln presenterar helt kort den datan.
Senast uppdaterad:22 januari 2024

Kort om den danska målgruppen

 • 66% av de danska resenärerna känner till hur det är att semestra i Sverige och vad Sverige har att erbjuda turister. [1]
 • Totalt är 74% av resenärerna i målgruppen intresserade av att besöka Sverige på semester. Det motsvarar cirka 1,5 miljoner danskar och av dessa så har de flesta redan besökt Sverige.
 • Under ett Sverigebesök vill de besöka städer, nationalparker och naturreservat samt uppleva landsbygden. De vill i högre grad uppleva svensk kultur, tradition och livsstil jämfört med norrmän och finländare. Detsamma gäller intresset för vandring.
 • De främsta associationerna till Sverige som semesterdestination är att det är lätt att resa hit, att det finns bra utomhusupplevelser under vår, sommar och höst, att Sverige är ett tryggt och säkert resmål och en gästvänlig region. De tycker också att Sverige erbjuder bra shopping och är ett bra resmål för camping eller stugsemester. [2]

Miljöhänsyn på semestern

Knappt hälften svarar att de redan har, eller kommer att ta hänsyn till miljön vid semestern. Det är en ökning med 8% jämfört med våren 2021 (11% sedan 2018). Av de som är intresserade av att semestra i Sverige svarade sju av tio att det är enkelt att hitta miljövänliga alternativ. Att välja lokalproducerad och ekologisk mat, undvika överfulla platser och cykla eller gå är de påståenden som flest instämmer helt och hållet med när det gäller att ta hänsyn till miljön under en semesterresa.

Danskarnas Sverigeresa

 • Den främsta drivkraften till att vilja tillbringa en semester i Sverige är; att uppleva naturen, koppla av, och njuta av lugn och stillhet. Att känna frihet och öka sitt välbefinnande på semestern är viktigare för danska resenärer jämfört med resenärer från våra övriga prioriterade marknader.
 • Frisk luft, närhet till naturen och kvalitetstid med resesällskapet ökar danska resenärers välbefinnande under en semesterresa till Sverige.
 • Danska resenärer vill helst vara utomhus på sin semester i Sverige. Just naturaktiviteter ägnade sig en av fem danskar åt på sin senaste Sverige resa och nästan var fjärde vandrade. Förutom att vandra ägnade de sig åt shopping, upptäcka städer samt att äta och dricka gott.
 • Den tillgängliga naturen, den svenska måltidskulturen och den naturnära livsstilen toppar frågan vad man skulle vilja få veta mer om på en semester i Sverige.
 • Intresset för kulturen och naturen gör att de helst väljer en kultursemester med sightseeing. De som varit i Sverige har oftast upptäckt en stad, åkt runt i Sverige eller varit på en sommaresa med fokus på naturupplevelser.

Natur- och måltidsaktiviteter under Sverigeresan

Naturaktiviteter toppas av vandring och besöka nationalparker eller naturreservat, i kombination med de ”softa” naturaktiviteter som att ”bara sitta på en stubbe”, ”se på soluppgången/nedgången” eller ”uppleva de ljusa nätterna” både under en önskad och en genomförd resa. Danskarna är i lika hög grad som svenskarna intresserad i utomhusupplevelser vintertid, 30%.

Vi frågar också om måltidsaktiviteter och där vill man besöka restauranger med lokal mat och dryck och smaka traditionell mat & dryck. Detta ägnade man sig även åt under en Sverigeresan följd av att besöka caféer. Swedish Fika känner 3 av 10 till och av dessa är 70% intresserad att uppleva denna härliga seden i Sverige.

Hur länge stannar danska resenärer och hur nöjda är de med sin Sverigeresa?

Hälften stannade över en helg/långhelg och 1 av 4 stannar 5-7 dagar. Dagsbesök gjorde 1 av 10. Hotell, 4-stjärnigt är den vanligaste boendeformen för danska gäster, tätt följd av hyrd stuga.

Resenärerna från Danmark är mycket nöjda med aktiviteterna på sin Sverigeresa: 9 av 10 med naturen och shoppingen och 8 av 10 med maten och måltidsupplevelserna. 2 av 5 skulle definitiv rekommendera andra besöka Sverige. Anledningarna till att vilja rekommendera Sverige är många men ofta nämns den vackra naturen.

Digitalt beteende inför en potentiell Sverigeresa

Danska resenärer söker information inför en Sverigeresa enligt följande:

 • 53% googlar fritt på resemålen de är intresserade av.
 • 38% vänner & familj.
 • 35% hemsida/app från stora reseportaler t ex Expedia, Booking, Hotels.
 • 34% hemsida/app från resebyrå/researrangör exempelvis Risskov Bilrejser, Fjeldferie, Dansommar.
 • 34% hemsida/app från nationella turismorganisationer.
 • 25% resehandbok, guidebok, broschyr eller liknande.
 • 25% andra resenärers bedömningar via omdömessidor.
 • 21% hemsida/app från leverantör.
 • 17% hemsida/app om destinationen.
 • 16% andra resenärers åsikter via resebloggar.
 • 13% Wikipedia.
 • 12% Instagram.
 • 12% Facebook.
 • 11% resetidningar.
 • 9% videodelnings sajter.

Omdömen är viktigt då 90% läser andras omdömen och 53% brukar själva lämna omdömen, mest efter man var väldig nöjd.

Fyra av tio vill boka boendet för hela resan. Boende vill man främst boka via hemsida från stora reseportaler och hemsida från leverantör, dvs hotellets hemsida. Färdmedel vill man främst boka via hemsida från stora reseportaler som t ex Expedia, Booking och Hotels.

Paket skulle de flesta vilja boka via hemsida från stora reseportaler eller via hemsida från resebyrå/researrangör mest för att det är bekvämt, enkelt och för att ha ett bättre reseskydd. Mat & Dryck är det mest populära paketet följd av kultur, historia och midsommarfirande.

Mobilen används flitig under resan, mest för att fotografera, googla och använda kartappar. 77% instämmer att kartfunktioner som Google Maps är mycket användbara. Resan börjar på Google och det är där upplevelserna bör finnas.

Källor:

[1] Visit Sweden Brand Tracking 2023, Visit Sweden/Ipsos
[2] Visit Sweden Brand Tracking 2023, Visit Sweden/Ipsos

Frågor kring planering och bokning av en Sverigeresa:

Mer information om den danska målgruppen:

Dokumentet ovan är inte tillgänglighetsanpassat. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda någon graf.