Naturturism - fyra trender i tiden
Vi dyker ner i dagens och morgondagens viktigaste trender för naturupplevelser i Sverige och tar upp de konsumentbehov och branschtrender som kommer att forma naturturismen och naturupplevelserna under de närmaste åren.
I artikeln kommer fokus ligga på följande trender inom naturturism [1]:
- Naturen – en källa till hälsa.
- Tillgänglighet – upplevelser för alla.
- Ge tillbaka – naturvård.
- Samhörighet – samlas kring olika naturintressen.
Men först en film som sammanfattar de fyra stora naturturismtrenderna med trender inom naturturismaktiviteter.
Längd: 3.49 min. Filmen finns att ladda ner här. Använd den gärna för att berätta om trenderna i presentationer, på webbinarier eller i sociala medier.
Fyra trender inom naturturism
1. Naturen - en källa till hälsa
Människor har insett att naturen är en viktig källa till hälsa både för kropp och knopp. Att vistas i naturen och låta sig omfamnas av dess variation och lugn till fots, på en cykel, eller i en kajak. Ensam eller tillsammans i grupp med eller utan en naturguide kan lindra både stress och oro samtidigt som det bygger nya positiva minnen med alla sinnen involverade.
Naturens läkande kraft är inte något påhitt. Läkare i Region Västernorrland har utvecklat Naturaktivitet på recept som bygger vidare på Fysisk aktivitet på recept från år 2000. Fler regioner och län utvecklar nu konceptet. Aktörer inom besöksnäringen kommer få fler möjligheter att samarbeta med friskvårds-, hälsovårds-, och sjukförsäkringsorganisationer genom att naturaktiviteter rekommenderas och ordineras.
Framtidsutsikter:
- Konsumenterna kommer att fortsätta att fly vardagen genom naturupplevelser, särskilt i en värld som domineras av skärmar och stillasittande arbete.
- Fler konsumenter kommer att mäta hur mycket tid de tillbringar i naturen, och fler företag och arbetsgivare kommer att använda lojalitetsprogram för att få folk att njuta av naturen.
- I takt med att både läkare och konsumenter inser vilken läkande kraft naturen har kommer det att bli vanligt att man ordineras tid i naturen.
Rekommendationer:
- Marknadsför naturvistelser som ett medel mot stress och oro.
- Erbjud resor med en andlig dimension och hjälp resenärerna att återknyta till sina personliga cykler – från måncykeln till dygnsrytm.
- Undersök hur ditt företag kan bli en friskvårdspartner inom sektorn för hälsa och välbefinnande.
2. Tillgänglighet - upplevelser för alla
Utvecklingen går mer och mer mot inkludering och att alla kan uppleva naturen i sin egen takt. Oavsett om man söker lugn och avkoppling eller spänning och aktivitet. Äventyr i långsammare takt gör att resenären, på grundval av sina unika intressen och färdigheter, kan komma i kontakt med naturen på sitt eget sätt. Naturen är idag mer tillgänglig för alla.
De flesta resenärer vill hitta en balans mellan avkoppling och lärande på semestern. De vill komma närmare naturen genom mer avkopplande och lyxbetonade utomhusaktiviteter. Även för dem som reser till städer håller naturen på att bli en vanligare anledning. Resenärer efter pandemin vill ha utrymme och frisk luft – men även omväxling och nyheter. Och om stadens spänning och mångfald kombineras med möjligheter till naturupplevelser får resenärerna en rikare och mer omväxlande resa.
Resenärer vill i allt högre grad använda sin semester till att lära sig något nytt. I Visit Swedens målgruppsanalys anser 41% av resenärerna med intresse för Sverige, att det är mycket viktigt eller centralt att lära sig något nytt i det land de besöker – en andel som ökar till 60% eller mer i Frankrike och USA[2]. Och detta gäller både unga och gamla: i Frankrike är andelen störst bland både 20-32-åringarna (66%) och 57-70-åringarna (68%).
Distansarbete och flexibelt arbete är här för att stanna, så digitala nomader och arbetsgivare kommer att försöka utnyttja naturens fördelar i arbetet, både när de jobbar ensamma och i grupp. Många naturbaserade platser och övernattningsställen satsar också på ”workation”.
Fler företag är lyhörda för konsumenternas ökade intresse av natur- och utomhusaktiviteter, och hittar nya sätt att engagera konsumenterna och tjäna pengar på deras naturintresse, på en marknad där vinsterna normalt är små eller obefintliga. Den naturbaserade turismen främjar faktiskt en ny nisch för lyxresor.
Klimatförändringen kommer dock fortfarande att påverka destinationerna och deras rese- och fritidserbjudanden. Kortare eller längre säsonger samt extremare väderförhållanden kommer troligen förändra villkoren för naturvistelser och friluftsäventyr för många destinationer under de kommande åren.
Framtidsutsikter:
- Med artificiell intelligens kommer antalet jämförelsetjänster öka. De kan, utifrån användarens prioriteringar, hitta relevanta reseprodukter och tjänster, anpassade till den specifika resenärens behov.
- Besöksnäringsföretagen kommer mer och mer fungera som utbildningspartner. Konsumenternas växande arsenal av smarta och kroppsburna apparater gör att företagen kan främja lärandet på ett mer intuitivt sätt.
- Nya rese- och fritidsföretag kommer att erbjuda upplevelser som är anpassade till den nya klimatsituationen.
Rekommendationer:
- Fundera över hur du i samarbete med andra aktörer skulle kunna tillhandahålla oöverträffade naturupplevelser och produkter för olika målgrupper.
- Erbjud organiserade upplevelser som resenärerna kan skräddarsy, så att de kan anpassa resan och aktiviteterna till sin egen takt.
- Samarbeta med exklusiva researrangörer, hotell och lyxmärken för att göra naturturismen ännu attraktivare.
- Fundera över hur klimatförändringens negativa effekt på besökarantalet kan dämpas, exempelvis på skidorter och andra säsongsbetonade destinationer, och utnyttja nya klimatmöjligheter.
3. Ge tillbaka - naturvård
Med det ökade intresset för friluftsliv strävar resenärerna i allt högre grad efter att inte bara ta, utan även ge tillbaka till naturen och lokalsamhället, i dess naturliga ekosystem. Företag i besöksnäringen uppmanar resenärerna att njuta av naturen på ett respektfullt och hållbart sätt.
En ökad oro för hållbarheten och för att världens vackraste platser snart kommer att försvinna ger behov till fler räddningsaktioner. ”Återförvildning” av olika platser blir alltmer populärt, eftersom resenärerna blir alltmer medvetna om hur viktig den biologiska mångfalden är för ekosystemets hälsa.
Intresset har ökat för kombinationen lärande och naturupplevelse. Att lära sig något i kombination med en naturupplevelse och få möjlighet att ge tillbaka till naturen är en trend. Det gör att intresset för guidning med lärande kring platsen ökat och då gärna i kombination med en arbetsinsats för att bidra till en långsiktigt hållbar förbättring av platsen.
Långsammare resor i naturen som bevarar den kommer att bli allt populärare. En av fyra naturintresserade resenärer vill bidra till en mer hållbar värld genom sina val av resor och aktiviteter[3]. Researrangören Slow Adventure tar fasta på det här behovet och erbjuder vistelser som ”återställer den naturliga jämvikten mellan människan och naturen” genom att ge lokalsamhällena möjlighet att välja hur besökarna ska vistas i deras naturliga miljöer och låta dem bidra till miljövården.
Framtidsutsikter
- Kunderna kommer att vara mer lojala mot företag som satsar på miljöarbete.
- Vetenskapliga lösningar kommer att tillämpas i allt högre grad för att övervinna klimatutmaningar.
Rekommendationer
- Visa aktivt hur ni satsar på regenerativa processer som ger tillbaka mer än de tar, och se till att kvantifiera dessa insatser för konsumenter som vill ha belägg.
- Samarbeta med miljövårdsorganisationer för att främja bevarandearbetet i samband med turism.
4. Samhörighet – samlas kring olika naturintressen
Naturen kan förena människor och bygga en stark känsla av samhörighet. Grupper, både lokala och globala, online och offline, uppstår med ett gemensamt intresse för natur och friluftsliv. De träffas för att plogga, vandra, campa, plocka bär och svamp… allt för att njuta av naturen och varandras sällskap.
Intressenätverk, även kallade vertikala nätverk, kommer att bli allt viktigare. De ger naturintresserade resenärer en känsla av samhörighet och enskildhet utanför de vanligaste plattformarna. Företagen kan skapa lojalitet bland dem med ett gemensamt naturintresse – som exempelvis vandring, kallbad eller naturfotografering – genom att ge utrymme för kontakt, kunskapsdelning och möten – både naturen och på nätet.
I takt med att tekniken blir mer avancerad ger de digitala kanalerna också ett tillgängligt alternativ för att dyka in i naturen – och en möjlighet till djupare online-kontakter kring naturupplevelser. För konsumenter som inte kan resa, av fysiska och ekonomiska skäl, ger VR-teknik som haptik nya möjligheter att uppleva naturen och dess fördelar i den digitala världen.
Framtidsutsikter
- Fler varumärken kommer att stödja grupper med intressen inom deras områden, genom att finansiera innehåll och evenemang (både på och utanför nätet).
- Ny teknik, bl.a. VR och haptik, kommer att förstärka virtuella naturupplevelser.
- Friluftsinriktade varumärken kommer att sträva efter att erkänna lojalitet på unika sätt och belöna positivt agerande i linje med sin produktfilosofi.
Rekommendationer
- Ge konsumenterna utrymme att bilda grupper med ett gemensamt intresse, sammanför likasinnade och hjälp dem att knyta kontakt med varandra och komma närmare naturen.
- Experimentera med naturturism utan långa resor, som undviker platser som är särskilt hotade av överturism och lockar konsumenter som vill minimera semesterns miljöpåverkan.
- Utnyttja den sociala status som är förknippad med friluftsaktiviteter för att värva nya kunder och få dem att ägna sig åt konstruktiva aktiviteter i naturen.
Klicka på bilden för att förstora den eller ladda ner bilden som PDF nedan.
Ladda ner:
Använd gärna filmen
Filmen finns att ladda ner här. Använd den gärna för att berätta om trenderna i presentationer, på webbinarier eller i sociala medier.
Mer om Naturturismaktiviteter
Läs artikeln: Trender i olika naturturismaktiviteter
Källor:
[1] Foresight Factory, 2022
[2] Målgruppsanalys 2021, Visit Sweden/Mindshare
[3] Visit Sweden, 2020