Hoppa till innehåll
anna_öhlund-sleddog_kiss-6473-7.jpg
Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se

Fördel Sverige - trenderna talar för vår besöksnäring

Pandemin ledde till ökad efterfrågan på resor som kan erbjuda öppna ytor och vacker natur, på destinationer som inte präglas av massturism. Ett ypperligt slagläge för Sverige, menar det internationella researrangörsledet
Senast uppdaterad:24 april 2023

Vandring och cykling i vacker natur. Kultur- och matupplevelser i storstäder där resenären inte behöver trängas med andra, som i de största metropolerna jorden runt. Och en autenticitet som lockar resenärer på jakt efter att ta del av den skandinaviska livsstilen. Som besöksmål har Sverige mycket att erbjuda. Dessutom sådant som ligger rätt i tiden, menar flertalet av de rapporter som har publicerats på senare tid.

I World Travel & Tourism Councils ”Trending i Travel” från november 2021 pekas ”The Allure of Secondary Destinations” ut som en tydlig trend, då 40 procent av de tillfrågade vill upptäcka nya, tidigare okända destinationer – vilket  Sverige får betraktas vara för den stora massan internationella globala resenärer i dag. Svaren rörande vad som prioriteras i resevalet visar dessutom att kategorin ”Places to go that aren’t too busy” är det åttonde viktigaste skälet vid bokning.

– Detta fanns redan före coronan men den har lagt till något av en turboeffekt på trenden, och det betyder att det finns en enorm potential för Sverige, säger Hugo van Drie på holländska researrangören Nordic Nederland.

Utnyttja trenderna i tiden

Han är en av alla de internationella researrangörer som deltar i Visit Swedens ”Internationella reseledet: En kartläggning och potentialen”, en rapport om det internationella researrangörsledets syn på Sveriges möjligheter att utvecklas som besöksmål för globala resenärer.

Rapporten visar en samstämmig bild; i pandemins fotspår har naturen och de öppna ytorna blivit den nya lyxen. Att köa i timmar för att se Mona Lisa upphängd på en vägg lockar mindre, medan intresset för tidigare obesökta destinationer befriade från trängsel ökar.

Sammantaget; goda nyheter för svenska produktägare.

– Att Sverige har stor variation på olika typer av landsbygd, liksom en annan livsstil, är en enorm potential för att avancera, menar Rachel Ashburner på brittiska researrangören HF Holidays.

Tryck på ”slow travel”

Väl där vill resenärerna också ta sig tid att upptäcka platsen ordentligt. Det rastlösa resandet med korta stopp prioriteras allt oftare bort, till förmån för upplevelser som går mer på djupet med destinationen som besöks.

– Istället för att bara besöka sevärdheterna man måste se i ett område, vill fler nu resa i lugnare takt och stanna fler dagar i samma trakter, säger Amy Tweet på amerikanska Borton Overseas Deliveries.

Nordic Tours försäljningschef i Tyskland, Jürg Hänggi, menar att den här typen av ”slow travel” passar väl in med svensk besöksnäring.

– Här skulle man kunna hitta en tydlig position för Sverige. Inte för mycket människor, inte för mycket trafik, här är det bara du och naturen och en trevlig lokalbefolkning och bra mat.

Erbjud autenticitet

Detta går hand i hand men en annan övergripande trend på marknaderna: ökad efterfrågan på den unika upplevelsen. Att traska i redan upptrampade turistspår lockar inte lika mycket längre. Istället är det upplevelsen som andra turister inte redan har haft som drar.

– Vi får många frågor om autentiska upplevelser, man vill ha det som är riktigt och unikt för Sverige, något eget att berätta om som man varit med om. Kanske är det en mer spännande upplevelse att bara gå i skogen och plocka bär än att uppleva någonting som alla andra har varit med om? säger Jürg Hänggi på Nordic Tours.

Exklusiva upplevelser av denna sort behöver inte betyda lyx, menar Hugo van Drie på Nordic Nederlands:
– Det kan vara rätt enkelt men det måste vara speciellt. Det handlar om hur du säljer in det. Du kanske får bo nära en flod eller göra upp din egen eld utanför.

Tänk kvalitet före kvantitet

Att semesterresor till Sverige har rykte om sig att vara dyra i relation till vissa andra typer av resor behöver i detta sammanhang inte vara avgörande, menar de intervjuade internationella researrangörerna. Trenden att sätta kvalitet före kvantitet har blivit tydligare, särskilt för de målgrupper som söker sig till en researrangör eller resebyrå. Bara att resenären vill ha den professionella hjälpen signalerar att de är beredda att lägga mer pengar på en upplevelse de verkligen söker.

– Där tror jag att Sverige har en styrka framöver, för ni kan erbjuda bra kvalitet. Det kanske kostar lite mer men jag tror också att resenärer framöver kan vara beredda att betala för det – om de får något för pengarna, säger Laurent Moulinat på Nord Espaces i Frankrike.

Berätta vad som finns

För att leva upp till kraven handlar det om att maximera potentialen och vara kreativ i det som erbjuds till konsumenten. De internationella researrangörerna, som ser  semesterresor till Sverige utifrån, tror att framtidsmöjligheterna är stora. Många av dem påpekar att grundförutsättningarna redan är på plats, och att det mer handlar om att  kommunicera ut vad som faktiskt finns.

– Vi behöver mer autentiska och hållbara saker, att man erbjuder och beskriver sina anläggningar som hållbara, unika och personliga. Man vill få höra att produktägarna verkligen tar hand om naturen på riktigt. Vi märker att många människor har tappat relationen till naturen, säger Alfred Becker som driver Zonista Reisen i Tyskland.

Var dig själv

Svensk besöksnäring kan fylla luckan. Enligt de internationella researrangörerna i rapporten har Sverige också den trovärdighet som behövs för att positionera sig mer på området.

– Sveriges främsta styrka är autenticitet, menar Art Cox på amerikanska Tenon Tours. Grundinställningen är ”vi behöver inte imponera på någon, vi är bara oss själva”. Min uppfattning är att det är hela landets mentalitet och det har faktiskt bra genomslag i rese- och turistbranschen, man behöver inte bjuda på en show, det räcker att visa vem man är.

Den samlade bilden från rapporten ”Internationella reseledet: En kartläggning och potentialen” är därmed tydlig; för att svensk besöksnäring handlar det i grund och botten om att vara sig själv, med stolthet nog för att kommunicera vidare ut till det internationella researrangörsledet. Sämre utgångsläge kan man han.

Fem svenska fördelar:

  • Natur och öppna ytor.
  • Slow travel-anpassad besöksnäring.
  • Autenticitet.
  • Hög kvalitet.
  • Hållbar besöksnäring.