Hoppa till innehåll
En stubbe varpå det står en tallrik med små munsbitar, bredvid står ett vinglas med gul dryck i. Runt stubben kryllar det av gula höstlöv och till höger ser man två fötter korsade.
Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

Internationella researrangörsledet: Det hållbara resmålet Sverige

Hållbarhet är en megatrend i vardande inom besöksnäringen och Sverige som land och resmål ligger bevisligen långt fram på området. Så hur förvaltar vi alla aktörer, som arbetar i och för besöksnäringen, detta på bästa sätt för framtiden?
Senast uppdaterad:27 mars 2023

Covid-19 förde med sig en ökad medvetenhet om hållbarhet generellt i vår omvärld. För resebranschen innebar pandemin dessutom drastiskt förändrade förutsättningar och behov av att hitta nya arbetssätt och innovativa lösningar för att överleva på kort sikt. Det inbegrep alltifrån andra transportsätt och bokningsmöjligheter, till att möta upp en ökad efterfrågan på andra slags reseupplevelser från konsumenternas sida.

Vad denna omställning kommer att betyda på längre sikt återstår att se och denna kartläggning är för oss på Visit Sweden ett steg på vägen i det arbetet. Att Sverige har goda förutsättningar att bli en än mer hållbar och attraktiv destination i framtiden står klart. Den svenska regeringen har också förklarat att den uttalade målsättningen är att bli världens mest hållbara destination senast år 2030.

Mot bakgrund av detta vill vi på Visit Sweden fördjupa kunskapen inom området. Att vända blicken utåt, mot det internationella researrangörsledet, är ett sätt att bättre förstå marknadsvärdet på hållbart resande av i dag, men också en möjlighet till att nå insikter i hur stort det kan tänkas att bli i framtiden. Genom att samla in den erfarenhet och kunskap som det internationella researrangörsledet sitter på rörande hållbarhetsfrågans status på respektive marknad hoppas vi kunna hjälpa och inspirera svensk besöksnäring att utveckla och marknadsföra sina erbjudanden på bästa sätt.

Att hållbarhet kommer att spela en större roll inom resandet framöver är vi tämligen säkra på. Att Sverige har ett gott rykte och stor potential inom området likaså.

Så frågan är: Hur marknadsför vi oss bäst för att ta den tätposition som krävs för att vara konkurrenskraftiga nog på området i framtiden?

Sverige - världens mest hållbara och attraktiva resmål

Tillsammans ska vi fortsätta att positionera oss som världens mest hållbara och attraktiva resmål. De här två artiklarna ger konkreta tips på hur du som aktör i besöksnäringen kan kommunicera och marknadsföra hållbarhet idag.

 • En kvinna ler och tittar ut genom ett fönster på tåget .
  Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Hållbart resande - en växande trend

  April 2022. Där britten talar om ”sustainable travel”, refererar amerikanen till resor med ”awareness”. Men oavsett ordval kommer framtidens besöksnäring i större utsträckning ta hänsyn till hur man reser och vad semestern sätter för avtryck på destinationen som besöks.

 • fredrik_broman-mountain_stream-217-7.jpg
  Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Uppdrag: Världens mest hållbara besöksnäring

  April 2022. Sveriges regering har målat upp visionen: senast 2030 ska Sverige vara världens mest attraktiva och hållbara destination. Omvärlden anser att vi har alla förutsättningar för att lyckas. Läs om tre bra sätt att positionera ditt hållbara resmål.