Hoppa till innehåll
ulf_lundin-outdoor_fika-7130.jpg
Foto: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se

Den amerikanska målgruppen

Amerikaner älskar god service och bra värdskap, de är vana vid att ge dricks och kunna betala kontant medans vi i Sverige mer sällan ger dricks och går mer och mer mot ett kontantlöst samhälle. Vår fika-kultur uppfattas som exotiskt i USA och att dricka starkt kaffe från morgon till kväll är inget de är vana vid men intresserade av.
Senast uppdaterad:28 november 2023

För att få reda på mer, frågade vi över 1.500 amerikanska resenärer om vad som gör att de skulle välja Sverige som semesterresmål samt vad de skulle vilja göra när de kommer hit. Av de som varit i Sverige på semester frågade vi vad de tyckte om sin resa och sina upplevelser. Den här artikeln presenterar helt kort den datan.

Kort om den amerikanska målgruppen

 • 58% av de amerikanska resenärerna känner till hur det är att semestra i Sverige och vad Sverige har att erbjuda turister. [1]
 • Totalt är 91% av resenärerna i målgruppen intresserade av att besöka Sverige på semester. Det motsvarar nära 14,2 miljoner amerikaner i Visit Swedens prioriterade marknadsföringsområden. För många skulle det bli deras första besök.
 • Under ett Sverigebesök vill amerikanska besökare gärna utforska svensk kultur, tradition och livsstil, uppleva städer, äta och dricka gott, uppleva kultur, landsbygden och utomhusupplevelser samt shoppa.
 • De främsta associationerna till Sverige som semesterdestination handlar om att det är ett tryggt och säkert resmål, en gästvänlig region med intressanta kulturella sevärdheter och besöksmål. De tycker även att det är ett resmål som är värt pengarna det kostar att semestra i samt erbjuder intressanta utomhusupplevelser på vintern. [2]

Miljöhänsyn på semestern

7 av 10 svarar att de redan har, eller kommer att ta hänsyn till miljön vid semestern. Det är en ökning med 3% jfr våren 2021. 9 av 10 tycker att det är enkelt att hitta miljövänliga alternativ. Lokala initiativ (aktiviteter, restauranger, boende, affärer) som ägs och drivs av människorna som bor på orten, att betala mer för semestern för miljöns skull och lokalproducerad och ekologisk mat är de påståenden som flest instämmer helt och hållet med när det gäller att ta hänsyn till miljön under en semesterresa

Amerikanernas Sverigeresa

 • Den främsta drivkraften till att vilja tillbringa en semester i Sverige är; ha roligt och uppleva nya saker tillsammans med den/dem man åker med, uppleva nya städer och platser och njuta av god mat & dryck.
 • Frisk luft, kvalitetstid med mitt resesällskap och lokal hälsosam mat & dryck ökar amerikanska resenärers välbefinnande under en semesterresa till Sverige.
 • Kulinariska upplevelser vill 6 av 10 av Sverigeintresserade resenärer från USA göra under en potentiell Sverigeresa vilket är det näst högsta intresse efter finländare av alla 9 marknader.
 • Den svenska måltidskulturen, hälsosamma aktiva levnadsvanor, musik och mode toppar frågan om vad man skulle vilja veta mer om på en semester i Sverige.
 • Intresset för städer och svensk kultur gör också att vid frågan att ranka valda semestertyper toppar rundresa, följd av sommarresa med fokus på utomhus- eller naturupplevelser och citybreak. De som varit i Sverige har åkt på rundresa med flera boenden, upplevt städer och därefter en vinterresa med fokus på skidåkning.

Natur- och måltidsaktiviteter under Sverigeresan

I årets Målgruppsanalys frågar vi om många naturaktiviteter, exempelvis ”att bara vara i naturen” och ”se på soluppgång/solnedgång” och ”uppleva de ljusa nätterna” var också efterfrågat. Kanske är det enkla, vackra och vardagliga det som lockar dem mest. Naturaktiviteter toppas av att besöka nationalparker eller naturreservat, softa naturaktiviteter samt vandring på en önskad resa.

Vi frågar också om måltidsaktiviteter och där vill man besöka restauranger med lokal mat och dryck, att prova street food med hög kvalitet och att smaka traditionell mat & dryck. Utifrån en genomförd resa toppar caféer och att utforska en stad för att hitta bra restauranger och barer. Swedish Fika känner 2 av 5, och 9 av 10 är intresserad att uppleva denna härliga seden i Sverige.

Hur länge stannar amerikanska resenärer och hur nöjda är de med sin Sverigeresa?

35% bland amerikanerna stannade fler än 5 dagar och 3 av 10 stannade över en helg/långhelg. Hotell, 3, 4 och 5-stjärnigt är den absolut vanligaste boendeformen för amerikanska gäster, vilket säkert hänger ihop med fokuset på stadssemester (topp 2) bland dem som varit här.

Resenärerna från USA är mycket nöjda med aktiviteterna på sin Sverigeresa: 9 av 10 med naturen, med maten och måltidsupplevelserna samt shoppingen. 3 av 5 skulle definitiv rekommendera andra besöka Sverige. Anledningarna till att vilja rekommendera Sverige är många men ofta nämns vänliga människor, kulturen och vackra landskap.

Digitalt beteende inför en potentiell Sverigeresa

Amerikanska resenärer söker information inför en Sverigeresa enligt följande:

 • 50% hemsida/app från stora reseportaler som t ex Hopper, Booking, Expedia, Orbitz.
 • 47% hemsida/app från resebyrå/researrangör exempelvis Indagare Travel, Embark Beyond, Tzell Travel Group, Protravel, Frosch.
 • 42% hemsida/app från nationella turismorganisationer.
 • 32% googlar fritt på resemålen de är intresserade av.
 • 32% hemsida/app från leverantör.
 • 27% Resehandbok, guidebok, broschyr eller liknande.
 • 26% videodelnings sajter.
 • 26% Wikipedia.
 • 25% vänner & familj.
 • 25% andra resenärers bedömningar via omdömessidor.
 • 23% hemsida/app om destinationen.
 • 23% Facebook.
 • 21% Instagram.
 • 19% andra resenärers åsikter via resebloggar.
 • 17% resetidningar.

Källor:

[1] Visit Sweden Brand Tracking 2023, Visit Sweden/Ipsos
[2] Visit Sweden Brand Tracking 2023, Visit Sweden/Ipsos

Frågor kring planering och bokning av en Sverigeresa:

Mer information om den amerikanska målgruppen:

Dokumentet ovan är inte tillgänglighetsanpassat. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda någon graf.