Hoppa till innehåll
Aurora Safari Camp
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Paketering av hållbara reseupplevelser till en internationell marknad – del 1

Enligt statistik från Booking.com så säger hela 82 % att de vill resa mer hållbart. Så många som 68% vill att deras pengar ska stötta lokalt. Marknaden finns där och i den här filmen får du lära dig hur du kan tänka kring ditt utbud i förhållande till samhälls-, och miljönytta – de högre värdena som kunderna värderar utifrån, när de bestämmer sig för var och hur de vill resa.
Senast uppdaterad:4 januari 2023

FILM /Tina Frisk/

Längd 8.16 minuter

Ett sammandrag av Tina Frisk föreläsning

“The brands that will thrive in the coming years are the ones that have a purpose beyond profit”
Richard Branson

Purpose & profit

Om ett företag bara fokuserar på vinsten så blir de inte särskilt lönsamma. Pengar i sig, är inte en sak som lockar kunderna, det inspirerar inte och har ingen själ. Konsumenterna – våra kunder – vill stödja företag som gör lite mer.

Resenärer väljer destinationer som gör skillnad, de tittar noga på de företagen de väljer att resa med, eller till. Resenären väljer företag som arbetar med ett högre syfte, som de vill uppleva på plats. Vid paketeringen är det därför viktigt att vi ser till att miljönyttan (Planet P) och samhällsnyttan (People P) finns inbakat i utbudet, för att skapa långsiktiga värden lokalt.

Kommunicerar vi miljö-, och samhällsnyttan på ett bra sätt i vår paketering och skapar vi unika upplevelser som fångar kunden och gör utbudet mer attraktivt kommer vår affärsnytta också öka.

Är du produktägare eller leverantör?

För att kunna paketera är det viktigt att vi tar på oss rollen som produktägare. Som produktägare:

  • Är du ägare och utvecklare av produkten.
  • Tar du ett helhetsgrepp på landarrangemanget med alla dess olika delar.
  • Anlitar du partners och leverantörer som kan komplettera andra delar i kedjan, själva programmet.
  • Äger du kunden, dvs det är du som kommunicerar direkt med kund, det är du som ansvarar för kund, det är du som tar hand om själva bokningen och betalningen, servicen och leveransen samt uppföljningen.
  • Är det du som designar det här landarrangemanget där ett tydligt syfte ska finnas med.
  • Är det du som marknadsför och säljer produkten och tar den till marknaden.

Som produktägare erbjuder du mer än som enskild leverantör. Du kan därmed jobba med ett lite större Profit P men förstås tar du också ett större ansvar.

Kundsegment

För att kunna paketera krävs det att vi vet vem vi paketerar för. Vårt fokus i den här presentationen är den internationella marknaden, som är klart annorlunda än den inhemska svenska marknaden.

Vi behöver veta vilken målgrupp vi riktar oss till. Är vår målgrupp privatresenärer? Är det par eller familjer? Små eller stora familjer? Eller riktar vi oss till grupper? Företagsgrupper eller tematiserade grupper? Är det fasta avgångar eller helt skräddarsydda resor? Vi måste ta ett, eller flera beslut, kring vem vi ska rikta oss till.

Sedan behöver vi titta på varifrån personerna kommer, dvs vilken nationalitet har de som vi riktar oss till? Hur ser demografin ut; dvs ålder, intressen, inkomst. Allt det här behöver vi sätta oss in i innan vi faktiskt kan formulera vilka målgrupper vi har.

Vi behöver förstå våra kunder och vilka behov de har. Ett sätt att förstå, är att följa med i trendanalyser och därmed hänga med i hur resetrenderna går.

Får vi grepp om våra kundsegment får vi lättare att förstå våra målgrupper och hur de kan tänkas söka för att hitta oss.

I del 2 kommer vi titta på landarrangemanget och vikten av att ta hand om de internationella resenärerna från det att de kommer till Sverige tills att de åker vidare.

Du hittar del 2 och 3 här: