Hoppa till innehåll
Reindeer rajd
Foto: Staffan Widstrand/imagebank.sweden.se

Paketering av hållbara reseupplevelser till en internationell marknad – del 2

När vi riktar oss mot en internationell marknad, finns det ett stort behov av att paketera helheten, dvs hela reseupplevelsen för kunden. Vi behöver tänka på alla led i landarrangemanget, från att kunden landar i Sverige tills att kunden reser hem igen. Ju längre bort kunden kommer ifrån, desto större behov finns att få resan hopsydd.
Senast uppdaterad:4 januari 2023

FILM /Tina Frisk/

Längd 9.24

Ett sammandrag av Tina Frisk föreläsning

Varför är det viktigt att paketera?

Genom att paketera en stor del av kundens resa, eller till och med hela deras resa, kommer vi mycket närmare kunden och kan då bygga relationer. Vi får chansen att få nöjda kunder som kanske vill komma tillbaka, eller som kan referera till dig som arrangör på ett starkare sätt. Genom att ta produktägarskapet på allvar blir du attraktivare för kunden – varför ska de använda någon annan än dig, när du kan leverera all service de vill ha?

Viktigt att se helheten – alla delar i hanteringen av kunden

Genom att paketera resan, gör vi det enklare för kunden och ger därmed kunden en bättre service. Du behöver då se på alla delar i hanteringen av kunden.

 • RESA – sy ihop hela logistiken med transporter och transfers. Så fort kunden landar i Sverige så är tanken att du ska finnas där för kunden.
 • BO – matcha dina kunder med rätt slags boende med hänsyn till kvalitet och hotellets ”purpose”, så att det matchar dig som produktägare. Du behöver också se över vad för upplevelser som kan erbjudas på de hotellen du väljer.
 • ÄTA – kunden vill ha en högkvalitativ matupplevelse. De vill gärna att det mesta ingår och de vill också uppleva en hög servicenivå som lever upp till en internationell standard.
 • UPPLEVA – utforma ett program med alla upplevelser och aktiviteter. Kunden har svårt att själv ge sig ut och ta initiativ till upplevelser, det behöver du hjälpa dem med. Upplevelserna och aktiviteterna ska andas ansvarsfull verksamhet och gärna innehålla ett speciellt unikt inslag. Det är nödvändigt om vi ska locka internationella besökare och de är villiga att betala för unika och exotiska upplevelser.

Resemoduler – att skapa helheten

Hur syns Sverige ute i världen? Vad kommuniceras och vad lockar de internationella besökarna att faktiskt komma till Sverige? Viktigt att vi har koll på det och även hur upplevelserna ser ut över våra olika årstider.

Vi behöver även titta på kundernas reslängder, ju närmare resväg de har, desto kortare moduler behöver vi skapa. Desto längre bort resenärerna kommer ifrån ju längre vistelse måste vi kunna erbjuda kunden.

Det är viktigt att fundera på start och slut i landarrangemanget, dvs var är bäst och enklast att starta ifrån och också sluta vid. Vi behöver också fundera kring upplevelserna som erbjuds, ska upplevelserna stegras och den bästa sparas till sist, eller ska de portioneras ut över hela vistelsen?

Tittar man ut i världen så finns det en del större researrangörer som paketerar Sverige som destination, de brukar sälja in Sverige på en del uppenbara exotiska delar. Vill ni nischa er gentemot dessa stora aktörer kan det vara bra att lägga till en annorlunda upplevelse för att skapa ett paket som är unikt för just din verksamhet.

Lägg lite tid med att fundera på ert landarrangemang. Börja med att söka på de stora internationella researrangörerna och se vad som lockar internationella besökare till Sverige. Kan du matcha deras utbud med din unika upplevelse eller flera unika upplevelser, så kan du skapa ett större reseprogram. Något som kunder på den internationella marknaden är villiga att betala för.

Fundera på:

 • Hur ser din paketering av landarrangemang ut idag?
  Finns anledning till att förändra? I så fall hur?
 • Hur väl matchas säsong med internationella besökares reseperioder?
  Olika kunder för olika årstider? Kan du sprida ut din verksamhet över årets alla månader?
 • Hur väl matchas reseupplevelsen med internationella besökares förväntningar?
  Skillnad mellan inhemska och internationella besökarnas krav/önskemål?
 • Kan du lägga till upplevelser och därmed öka antalet bäddnätter/inkomst?

Se över hur du arbetar idag och om du skulle kunna paketera ett större landarrangemang. Vad erbjuder du i din verksamhet idag? Hur kan du ändra i ditt utbud för att locka fler internationella besökare?

I del 3 kommer vi titta på hur du utformar ett program samt levererar programmet på plats för att få nöjda internationella kunder som vill komma tillbaka.

Du hittar del 1 och 3 här: