Hoppa till innehåll
Pressrelease28 juni 2018

Natur, stadsliv, god mat och design i rubrikerna när omvärlden berättar om destinationen Sverige

Naturen, stillheten och lugnet. Men också stadslivet, öppenheten, designen och Michelinrestaurangerna. När utländska medier berättar vad turister kan se och göra i Sverige pendlar det ofta mellan ytterligheter. Det framgår av en genomgång av mediegenomslaget för destinationen Sverige 2017, som Visit Sweden har gjort.
mnmbz6qit9mxxy2sshkk.jpg

Naturen, stillheten och lugnet. Men också stadslivet, öppenheten, designen och Michelinrestaurangerna. När utländska medier berättar vad turister kan se och göra i Sverige pendlar det ofta mellan ytterligheter. Det framgår av en genomgång av mediegenomslaget för destinationen Sverige 2017, som Visit Sweden har gjort.

Analysen omfattar totalt nära 7 500 artiklar och inslag från Norge, Danmark, Storbritannien, USA, Frankrike, Spanien, Nederländerna, Kina och Indien. Det finns många likheter mellan hur Sverige beskrivs i de olika ländernas medier; vår vackra huvudstad och det exotiska Lappland hamnar ofta i centrum. Visit Swedens två stora kampanjer under 2017 väckte uppmärksamhet på samtliga marknader. I den ena valde Visit Sweden att lägga upp hela Sverige på boendesajten Airbnb. I den andra, The 72 Hour Cabin, samarbetade Visit Sweden med två stressforskare, som lät personer med hektiska yrken tillbringa tre dygn i varsitt hus av glas uppställt i en vacker natur.

Båda kampanjerna handlar till stor del om den svenska naturen, den svenska livsstilen och vår allemansrätt.

- Allemansrätten är, med sin långa historia och sin unika konstruktion av frihet under ansvar en del av den svenska identiteten. Vi ser att vi med kampanjerna slog an en sträng i många länder, att detta var något medierna ville berätta för sin publik. I dessa tider har många människor runtom i världen behov av tid för sig själva, lugn, integritet och riktiga upplevelser. Det kan Sverige erbjuda dem, säger Ewa Lagerqvist, vd för Visit Sweden.

Det var inte bara naturen och vildmarken som fick rubriker. Den region som fick mest publicitet, mätt i antal artiklar och inslag var Stockholm, tvåa var Västra Götaland och trea var Skåne. I städerna är ofta vår livsstil i centrum, med gastronomi, design och arkitektur. Att Lappland ligger högt på listan kan delvis förklaras av ishotellet i Jukkasjärvi, som år efter år genererar publicitet i hela världen.

- Sverige har spännvidden mellan å ena sidan städernas restaurangscen, design och arkitektur och å andra sidan landsbygdens många upplevelser och varierande natur. Vår kultur och vår identitet spänner mellan techno på Summerburst och jojk i Björkvattnet, och många besökare vill resa runt och uppleva så mycket som möjligt, säger Ewa Lagerqvist.

Visit Sweden inspirerar de utländska medierna genom att erbjuda nyheter, tips och bilder, arrangera visningsresor till Sverige och hjälpa journalister som hör av sig och vill göra egna berättelser om destinationen Sverige. Flest artiklar har skrivits i nationell och regional dagspress.


De tio mest omtalade regionerna 2017

  1. Stockholm
  2. Västra Götaland
  3. Skåne
  4. Lappland
  5. Dalarna
  6. Kalmar
  7. Jämtland
  8. Värmland
  9. Kronoberg
  10. Jönköping

De tio mest omtalade ämnesområdena 2017

  1. Natur/Utomhusaktiviteter
  2. Hotell/Nöjespark
  3. City
  4. Mat/Dryck
  5. Svensk livsstil
  6. Historia/Traditioner
  7. Design
  8. Annan Kultur/Utställningar
  9. Utomhus/Vinter
  10. Transport

Mätt i antal artiklar i medier i nio länder 2017.

Mediebilden land för land 2017

Det finns likheter men också distinkta skillnader mellan mediebilderna av Sverige i olika länder.

Vår grannländer Norge och Danmark har relativt detaljerade mediebilder av Sverige. När man i andra länder mest får läsa mycket om Stockholm och Lappland läser norrmän och danskar mer om närliggande regioner som Västra Götaland, Skåne och Dalarna. Norska medier berättade om svensk jul, och Verdens Gang tog upp kampen mellan Lillehammer och Göteborg som julstad.Även om det inte sägs rent ut kan man ana att det är Göteborg som drar det längsta strået. Publiciteten i Danmark handlade mycket om skidresor, som är något av en folksport i det pistfattiga landet. En undersökning från Visit Sweden om danskarnas syn på skidresor uppmärksammades av många medier.

De trångbodda britterna är fascinerade av det glesbefolkade Lappland, den region som fick mest uppmärksamhet 2017. Även Göteborg och Västkusten samt Stockholm och Skåne blev mycket omskrivna. Enligt The Guardian är det den svenska livsstilen som lockar, men även natur och utomhusaktiviteter. Det finns också ett stort intresse för svensk mat och dryck under weekends i Stockholm, Göteborg och Malmö. Britternas stora musikintresse visar sig i en artikel om Way Out West i Göteborg, om varför festivalen kan vara den mest sofistikerade festivalen i Europa som alternativ till Glastonburyfestivalen.

Även i USA ligger fokus på svensk natur och svensk livsstil. 72 Hour Cabin och Airbnb-kampanjerna fick bred uppmärksamhet och Huffington Post hade ett stort reportage om Stockholm Pride. Condé Nast Traveler listade Stockholm som en av världens 50 vackraste städer.

Det stora intresset för kultur i Frankrike märks tydligt i mediebilden av Sverige. Fjärde delen i Millennieserien fick medierna att skriva om Stockholm, som också beskrevs av Le Figaro som det nya design-meckat. Svensk design och Lappland fick stor uppmärksamhet med satsningen Swedish Design Moves, då Bigert & Bergströms prisbelönta konstverk och bastu ”Solar Egg” som placerades på Svenska Institutets gård i Paris. Många artiklar och inslag handlar också om svensk livsstil, natur och The 72 Hour Cabin.

I Tyskland är det fortfarande naturen och utomhusaktiviteterna som skapar störst intresse. Skärgården – både Västkusten och Stockholms skärgård - samt de nya cykel- och vandringslederna i Skåne omnämndes ofta. Stockholm fick flest artiklar, ofta som weekendresmål, vilket Lonely Planet Traveller publicerade en stor artikel om. Även mediernas intresse för mat och dryck i Stockholm ökar. Tyskarna vurmar också för teman som svenska traditioner och midsommar i Dalarna, samt ikonerna Astrid Lindgren, Göta Kanal och norrsken i Lappland.

Holländarna är, liksom tyskarna, stora älskare av den svenska naturen. Bland klippskörden finns en artikel i De Telegraaf, som pratade med holländare på Schiphol på väg till naturupplevelser i Sverige, ett stort reportage om Sverige och Västmanland i Lonely Planet Traveller och en om Öland på sommaren i Seasons.

Intresset för Sverige fortsatte att öka i de kinesiska medierna. En tv-show, The Amazing Race China Edition, presenterade Stockholm i två avsnitt. Flygbolaget China Easterns ombordmagasin hade en Sverigespecial, och gourmetmagasinet Epicure hade svensk mat i fokus i en specialutgåva om matkultur i Norden. Webbportalen Sina presenterade alla svenska Michelinrestauranger genom naturen och den kreativa kokkonsten. Svensk natur, design, barnvänlig kultur, konsten i Stockholms tunnelbana, ishotellet och Airbnb-kampanjen fick också uppmärksamhet.

På Visit Swedens nya fokusmarknad Indien tycks inte intresset för den svenska naturen vara särskilt stort i medier. Mest handlade publiciteten om Stockholm, som hamnade i fokus genom den nya direktlinjen mellan New Delhi och Arlanda, som invigdes i augusti. Filmstjärnan Tapsee Pannus besök i Stockholm fick också stor uppmärksamhet. Visit Swedens satsning på besökare från Indien, Airbnb-kampanjen och det alltmer kontantlösa Sverige blev också omskrivna ämnen.


För mer information

Bitte Olsson, pressansvarig Visit Sweden, [email protected], tel 0705-25 04 56

John Göransson, vik pressansvarig 2 juli – 3 augusti, [email protected], tel 070-735 36 79


Visa alla nyheter