Hoppa till innehåll
Nyhet5 februari 2024

Visit Sweden uppmanar besöksnäringen att inte missa nya digitala marknadsföringslagar från EU ”kan påverka företagens synlighet”

Visit Sweden, Sveriges marknadsföringsbolag, som arbetar med att förstärka och främja svensk besöksnäring uppmanar nu svenska turismföretag att inte missa de två nya EU-lagarna kring digital marknadsföring. Den ena som redan tagits i bruk och den andra som tas i bruk den 6 mars.
Louise Blomberg Visit Sweden

-Missar man detta kanske man plötsligt står där som besöksnäringsaktör med radikalt minskad webbtrafik utan att förstå varför eller med webbesökare med större krav på bokningsfunktioner och användarvänlighet än man är van vid, säger Louise Blomberg, digital analytiker på Visit Sweden.

-Vi vill därför uppmana svenska besöksnäringsföretag att så snart som möjligt sätta sig in i den förändring som nu sker och som kommer att påverka många i branschen, fortsätter Louise.

I september 2023 började den första nya lagen att gälla inom EU, Digital Services Act (DSA). Den handlar om hur de stora plattformarna som Google och Meta ska hantera olagligt innehåll som hat och falska produkter, men även om hur och mot vem man får rikta reklam till. I februari 2024 börjar lagen även att gälla mindre plattformar.

Den 6 mars börjar EU:s så kallade Digital Markets Act (DMA), som ska hjälpa konsumenter att få kontroll över vilken data de delar med sig av på nätet. Syftet med lagarna handlar i grunden om att begränsa tech-bolagens inflytande och makt samt ge konsumenter ökat skydd och mer makt.

För företag som arbetar med digital marknadsföring innebär detta bland annat att:

En plattformsanvändare från och med den 6 mars ska kunna välja, genom samtycke på plattformarna, vilka tjänster som ska få dela data med varandra.

En konsekvens av detta kan bli att det blir svårare och möjligtvis dyrare för företag att nå ut till sina befintliga och nya kunder. Viss trafik från Googles tjänster kan även visa på en oväntat stor minskning.

Den största förändringen sker dock inom e-handel och inom reserelaterad e-handel, där sökresultaten kommer att förändras.

Det talas om nya sektioner på plattformarna för prisjämförelsesajter och om nya filtreringsmöjligheter för sökresultat på plattformarna. Det är därmed inte osannolikt att det även läggs till nya eller fler boendekategorier i hotellsök på plattformarna. Möjligtvis camping.

Google har samtidigt meddelat att Google Flights kommer att försvinna.

-Vi tror och hoppas att detta kommer bidra till ökad direkt trafik till exempelvis ett hotells egen webbsida för bokning, vilket i sin tur ställer höga krav på smidig egen onlinebokning, avslutar louise Blomberg, som är digital analytiker hos Visit Sweden.

Mer om de nya lagarna finns på Visit Swedens kunskapssajt för svenska besöksnäringsföretag

Presskontakter och pressbilder

Jim Hofverberg, Kommunikationschef, Visit Sweden

Ph: +46706446412

Visit Sweden Press Duty: +4687891003

Kort om Visit Sweden

Visit Sweden har det offentliga uppdraget från svenska staten att marknadsföra resmålet Sverige. Visit Sweden är ett statligt aktiebolag med ca 50 anställda runt om i världen. Bolaget är baserat i Stockholm och hade år 2022 en omsättning om ca 159,9 miljoner kronor.

Visa alla nyheter