Nyhetsbrev augusti 2023
Vädret likt rapporterna för hur det har gått för besöksnäringen i Sverige, har under sommaren varit högst varierande: sol, regn, åska och till och med hagel. Visita som tidigt under sommaren glädjande rapporterade om ökad efterfrågan på hotellmarknaden, har blandats med att andra länder ändrat sina reserekommendationer till Sverige. Och ingen av oss kan idag bortse från den oro som pågår i vårt land och i resten av världen.
Tillståndet i samhället och globalt ger upphov till djupgående bekymmer. Men besöksnäringen fortsätter att kämpa med en på många håll osäker ekonomisk utveckling, där effekterna av räntehöjningar, den höga inflationens utmaningar och en svag krona gör att hushållen förväntas fortsätta minska sin konsumtion ett tag till. Detta gör att hösten väntas utmana besöksnäringen och det råder nu inte tvivel om att hösten kommer att bli tuff för många.
Det är därför extra glädjande att våra (Visit Swedens) undersökningar visar att bilden av semesterdestinationen Sverige fortsätter vara stark och positiv. Även om Sverige som land under senare tid haft en betydande negativ exponering, tappat i rankingar och väckt både engagemang och starka reaktioner runt om i världen, är intresset för att besöka Sverige stort och resenärer är positivt inställd till framtida möjligheter till att resa hit.
Semestersverige fortsätter förknippas med många positiva värden såsom vacker natur, äkthet, öppenhet & frihet. Och bland de resenärer som rest i Sverige är en hög andel mycket nöjda med sitt besök och rekommenderar gärna Sverige vidare till vänner och kollegor.
I höstens arbete för att hålla det attraktiva och hållbara resmålet Sverige ”top-of-mind” hos potentiella resenärer kommer vi på Visit Sweden att med de medel, resurser och regeringsuppdrag vi har bland annat lansera en ny marknadsföringskampanj på alla våra internationella fokusmarknader.
Varje dag i våra sociala medier och på våra sajter lyfter vi fram positiva Sverigeupplevelser och aktiviteter som vi vet attraherar den internationella målgrupp vi har i fokus. Vi bearbetar internationella researrangörer så de hittar svenska partners att kan knyta an till för att skapa säljbara resor till Sverige.
Varje dag ger vi råd och tips till svensk turism- och besöksnäring om hur man kan kommunicera och marknadsföra sig för att på bästa sätt nå ut till de målgrupper vi vet attraheras av det utbud som finns i Sverige.
Till sist, vi har precis genomfört ett pilotprojekt kring Open Data för turism- och besöksnäringsföretag som fått mycket positivt gensvar och som vi hoppas att vi kan ta vidare. Open Data innebär att det svenska utbudet av attraktioner, aktiviteter och upplevelser kan tillgängliggöras på ett nytt, standardiserat sätt digitalt. Något som sökmotorer och allt fler reseaktörer efterfrågar och som ökar tillgängligheten till Sveriges utbud.
Kunskap om, och marknadsbearbetning av, internationella researrangörer
Visit Sweden har mångåriga relationer med researrangörsledet på flera marknader. Där berättar vi varje dag om det attraktiva resmålet Sverige och hur vi tillsammans kan arbeta för ett mer medvetet resande. Vi har goda relationer med researrangörer som har stor affärspotential för hela Sverige. Researrangörsledet är omfattande med tusentals researrangörer med olika inriktningar och fokus.
Nu erbjuder Visit Sweden två nya möjligheter för regionala turismorganisationer eller destinationer som vill utforska en ny marknad, nya segment eller börja med att arbeta mot researrangörsledet:
- För er som vill lära er mer om vad och hur researrangörsledet på en marknad fungerar, erbjuder vi digitala föreläsningar.
- För regioner och destinationer som har 2-3 exportmogna produkter och som vill börja med en ny marknad eller redan är verksam på en marknad men vill hitta flera potentiella samarbeten med researrangörsledet i en marknad. Exempelområden: cykel, rundresa, unikt boende med aktiviteter, upplevelse.
Roadshows och workshops
Visit Sweden arrangerar roadshows och workshops för att inspirera internationella researrangörer och reseagenter att inkludera det hållbara och attraktiva resmålet Sverige i sitt utbud. För aktörer som arbetar för och i besöksnäringen är det unika tillfällen träffa och göra affärer med utvalda, kvalitetssäkrade researrangörer och reseagenter som alla är intresserade av att paketera, marknadsföra och sälja resmålet Sverige.
Delta på Scandinavian Roadshow Indien, 20-24 november 2023
Träffa utvalda och kvalitetssäkrade researrangörer och reseagenter med fokus på Skandinavien, som säljer privatresor till den indiska marknaden. Genom samarbetet med övriga skandinaviska nationella turismorganisationer breddas urvalet av researrangörer och agenter, vilket innebär att ni kan ta del av varandras “köpare”. Städer som besöks är Delhi, Mumbai och Chennai.
Läs mer och anmäl er till Scandinavian Roadshow Indien, 30 oktober-3 november 2023
Delta på Scandinavian Roadshow Kina, 30 oktober-3 november 2023
Träffa utvalda och kvalitetssäkrade researrangörer och reseagenter med fokus på Skandinavien, som säljer privatresor till den kinesiska marknaden. Genom samarbetet med övriga skandinaviska nationella turismorganisationer breddas urvalet av researrangörer och agenter, vilket innebär att ni kan ta del av varandras “köpare”. Städer som besöks är Shanghai, Guangzhou och Beijing.
Läs mer och anmäl er till Scandinavian Roadshow Kina, 30 oktober-3 november 2023
Webbinarier:
Kommande sändningar
Open Data 30 augusti 09:00
(repris från sändningen den 21 juni)
Syns du inte på rätt sätt – så finns du inte!
Öppna data/Open Data skapar helt nya möjligheter för företag att bli hittade i det globala, digitala informationsbruset. Det möjliggör branschöverskridande synergieffekter, möjlighet till nya typer av tjänster, erbjudande och bokningar.
Lyssna in på Visit Swedens webbinarium om en internationellt standardiserad informationsstruktur för digitalt innehåll på internet. Öppen och nationell koordinerad data har visat sig bli allt viktigare i kampen om resenärer och potentiella besökares uppmärksamhet och innovation.
Genom ett strategiskt, nationellt arbete har vi i ett pilotprojekt - finansierat av Tillväxtverket - skapat en nationell informationsmodell för att effektivt och enhetligt synliggöra svensk turismnärings attraktiva utbud.
Med på webbinariet är bland andra; Sara Modig statssekreterare Klimat- och näringsdepartementet, Susanne Andersson vd Visit Sweden, Helena Brehnfors Nyberg Tillväxtverket och Alex Forsberg Meta Solutions.
Anmäl dig till webbinariet om Open Data
Visit Swedens inspirationswebbinarium
Den 28 september klockan 09:00 sänder Visit Swedens det årliga inspirationswebbinariet där vi bland annat presenterar Visit Swedens aktiviteter och erbjudanden för 2024.
Anmäl dig till Visit Swedens årliga inspirationswebbinarium
Inspelade sändningar
Varför ska du som företag i besöksnäringen samarbeta med internationella researrangörer?
Se det inspelade webbinariet där vi går igenom vad du som företagare i besöksnäringen kan vinna på att samarbeta med internationella researrangörer, hur det fungerar, och vad som krävs.
Webbinariet genomfördes av Visit Sweden och baserar sig på kunskaper vi tagit fram, paketerat och anpassat till små och medelstora företag, i ett projekt finansierat av Tillväxtverket. Projektet syftar till att skapa förutsättningar för företag inom besöksnäringen att utvecklas och vara bättre rustade inför morgondagen.
Vi får lyssna till: Christina Steer och Anneli Crichlow Visit Sweden, Kylliki Hellström The Viking Museum, Christopher Storm Granö Beckasin, Marcus Eldh WildSweden, Emma Ekaremål, Asa Herrgård och Thereze Lindén Destination Småland.
Dela gärna vidare till företag du tror kan ha nytta av webbinariet.
Marknadsföring:
Sverige som resmål i media - första halvåret 2023
När vi summerar första halvåret ser vi en stark ökning både i PR-värde, räckvidd och antal publiceringar jämfört med samma period förra året. Utfallet är ett resultat av Visit Swedens långsiktiga arbete med att bygga goda mediarelationer, och aktiviteter som skapar publiceringar är bland annat våra större kreativa PR-drivna kampanjer, pressresor och löpande arbete med pressreleaser och mediebearbetning. Två teman som fortsätter att intressera journalisterna lite extra är ”hållbarhet” och ”resa med tåg”.
UK har återhämtat sig efter pandemiåren och hade ett extra starkt resultat med artiklar i The Times Travel, National Geographic, Independent, BBC1 och Channel Four Television.
Fina researtiklar syntes även i högkvalitativa internationella toppmedia såsom Welt am Sonntag, Süddeutsche Zeitung, DPA Deutsche Presse Agentur (Tyskland), Arte TV, ELLE à Table, Le Figaro, L’Express (Frankrike), The New York Times, Boston Globe, Forbes (USA). I Nederländerna så sändes flera underhållande TV-inslag på prime time och artiklar publicerades bl.a. Lonely Planet Magazin, Trouw. Exempel från Norden är Jyllandsposten, Berlinske (Danmark), Dagbladet, Verdens Gang (Norge), Mondo (Finland) samt Expressen, Allt om Resor, Svenska Dagbladet (Sverige). I Kina publicerade media som Travel+Leisure, Elle Deco, National Geographic Traveller i kanalerna WeChat och Weibo.
Några exempel på teman och genomförda gruppressresor:
- Nya nattåget från Hamburg till Stockholm
- Nature’s Best Arctic Escape Swedish Lapland
- Sustainable Skellefteå & Luleå
- Gothenburg
- In the footsteps of ABBA
- Spellbound by Sweden Värmland
- Southern Sweden Design Days Malmö
- Cykling på de nationella cykellederna Götakanalleden och Vänernleden
- Vikingar i Uppsala, Birka & Stockholm
- Göteborg 400 årsjubileum
Sveriges Upplevelseguide
Genom ”Sveriges Upplevelseguide” fortsätter Visit Sweden att arbeta med att inspirera svenska resenärer att semestra i Sverige året om.
Vi driver löpande trafik till guiden bland annat genom annonsering och olika mediesamarbeten, och den organiska trafiken (bland annat genom sök från Google) ökar stadigt. Vi kan också se att de som besöker guiden i hög grad klickar sig vidare till de upplevelser som finns där.
Fortsätt att bidra med upplevelser till Upplevelseguiden, för mer information kontakta Olivia Brodd.
Kunskap:
Verktygslåda - Kommunicera med den medvetna resenären
För att attrahera nya kunder är det viktigt att som en del i hela erbjudandet berätta om sitt hållbarhetsarbete.
Den medvetna resenären väljer upplevelser som utvecklar både sig själv som resenär, resmålet och företagen de besöker och 44% av de globala resenärerna med Sverigeintresse tar redan idag, eller kommer att ta miljöhänsyn framåt. Vad målgruppens definition av ”att ta miljöhänsyn” är spänner från att uppleva lokala initiativ - upplevelser som ägs och drivs av människor som bor på orten - till att bo miljöcertifierat.
Verktygslådan innehåller fakta och insikter, hur du når din målgrupp samt handgripliga tips om hur du praktiskt gör det.
Ta del av Verktygslådan – Kommunicera med den medvetna resenären i Visit Swedens Kunskapsbank
Trendrapport, fokus måltid
Fem trender ser vi kommer påverka måltidsturismen under de närmaste åren. De handlar om en hållbar matkultur, om att maten kan vara hälsosam på flera sätt och att måltidsupplevelser blir helhetsupplevelser. Vi ser även att måltidslandskapet förändras och att nya platser finns för att söka efter mer nischade mat- och dryckesguider. Rapporten är kryddad med många exempel från svenska aktörer.
Ta del av Trendrapporten måltid i Visit Swedens Kunskapsbank
Trendrapport, fokus kultur
Fyra stora trender banar väg inom kulturturism de närmaste åren. De handlar om att resenärer söker efter autentiska och minnesvärda upplevelser och att vardagsfirande och lokala nöjen blir lika viktiga inslag i kulturupplevelsen. Hållbarhetsfrågan är aktuell och resenärer söker hållbara kulturupplevelser. Sist bland trenderna fördjupar vi oss i kulturen som utvecklas, stärker hälsan och ökar inspirationen.
Ta del av Trendrapporten kultur i Visit Swedens Kunskapsbank
Nets – Korttransaktionsdata
Sedan 2021 har vi haft ett kunskapssamarbete med korttransaktionsdata från företaget Nets. Målet har varit att studera om vi på nationell nivå kan få en bättre inblick i turismens drivkrafter och effekter och kunna använda den kunskapen för att utveckla marknadsföringen. Under våren 2023 gjorde vi en test med fyra regionala turismorganisationer och destinationer för att se vilken användning de kan ha av insikterna som kommer med att följa korttransaktioner.
Ta del av kunskaperna från samarbetet med Nets och korttransaktionsdata i Visit Swedens Kunskapsbank
Uppdaterad marknadsinformation
Varje utlandsmarknad är nu kompletterad och uppdaterad med aktuell information:
- “Kort om...” visar respektive lands återhämtning efter pandemin, hur resandet ser ut, ekonomiskt läge, potential att resa till Sverige samt när har resenärerna i respektive land har semester och kan resa. Det innehåller även data om hur resenärerna helst bokar och hur digitaliserade man är.
- Medielandskapet och mediekonsumtionen på alla Visit Swedens prioriterade utlandsmarknader förutom Indien.
- Landets resenärers Googlesökningar om Sverige under 2022.
Välj vilken marknad du vill läsa mer om i Visit Swedens Kunskapsbank
Hur går det för ”att-göra” företagen?
Sedan 2021 har vi två gånger per år tagit tempen på aktivitetsföretag som nöjesanläggningar, campingar, skidsportanläggningar, artistiska verksamheter, teatrar och fritidsverksamhet. Vi har bland annat frågat om hur de ser på sin verksamhet och framtid just nu. I den senaste undersökningen ser vi att hela 44% tror på att 2023 som helår kommer bli bättre än 2022.
Läs artikeln och ladda ner undersökningsresultatet – Hur ser företagen på sin verksamhet just nu
Hållbar besöksnäring i praktiken
Visit Sweden tror på resande som kraft för besökaren och för de människor, företag och samhällen som lever av och i den. Under Hållbar besöksnäring på Kunskapsbanken publicerar vi relevant kunskap kopplat till besöksnäringen, hållbarhet och hållbar turism samt hur vi tillsammans kan arbeta mot ett mer medvetet resande.
Dela kunskaper:
Visit Sweden underlättar kunskapsdelning via Facebook
För att underlätta kunskapsdelningen har vi nu startat en Facebook-kanal för Visit Swedens Kunskapsbank. Där lägger vi ut de kunskaper och insikter som riktar sig mer direkt till besöksnäringsföretag, dvs det som är mer kortfattat och lättsmält. Vi hoppas att vi på det sättet kan underlätta för er som arbetar för svensk besöksnäring att dela kunskaperna vidare till företagen i er region, destination eller inom er bransch.
Gå in och gilla: Visit Swedens kunskapsdelning via Facebook
Dela kunskaper
Länka till Visit Swedens Kunskapsbank från er webbplats
Har ni en målgrupp på er webbplats som kan ha nytta av kunskap från Visit Sweden? Kunskapsbanken är en plats där vi delar med oss av kunskaper om målgruppen, reseledet, insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikation för globala besökare.
Tipsa om Visit Swedens nyhetsbrev
Har ni kollegor eller företag i er region eller på er destination som ni tror kan ha glädje av nyheter från Visit Sweden?
Tipsa gärna om att registrera sig för Visit Swedens nyhetsbrev