Hoppa till innehåll
Två personer står och fikar runt ett bord utomhus medan snön singlar ner från himlen.
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Nyhetsbrev november 2023

Vintersäsongen är i gång! Otroligt nog har vintern redan gjort sitt intåg och extra glädjande är att flera av de svenska vinteranläggningarna har öppnat. Och visst är det en spännande tid när vi står i startblocken, pulsen är lite extra hög, och vi förbereder oss för att välkomna gästerna till en ny säsong av härliga svenska vinterupplevelser och unika snöäventyr.
Senast uppdaterad:4 december 2023

Vad som är särskilt lovande är att flera anläggningar rapporterar om ett positivt bokningsläge och att den positiva trenden även gäller citydestinationerna. Detta indikerar inte bara ett ökat intresse för Sverige utan att prognoserna om att turisterna trots ett försvagat konjunkturläge och hög inflation fortsätter att prioritera just resandet.

De glädjande signalerna från vissa ekonomiska indikatorer må vara hoppfulla, men det råder ingen tvekan om att de kalla vindarna från den ekonomiska nedgången fortfarande påverkar. Detta, i kombination med att tillgängligheten till Sverige och inom Sverige fortsätter skapa en utmanande period för näringen som helhet. Se rapporten ”Hur tillgängligt är Stockholm med flyg?” Detta betyder att vi nu måste navigera i ett nytt landskap som ställer helt nya krav på kreativitet och förnyelse.

Vår globala kampanj ”Sweden (not Switzerland)” har inte bara utmanat oss, utan faktiskt överrumplat oss i det fantastiska genomslag vi fått. Kanske är det exempel på hur vi kan vända utmaningar till möjligheter, genom glimten i ögat skapa en dialog med närvaro i en alltmer digital värld. Att genom kreativitet inte bara anpassa oss till de rådande förhållandena utan våga utmana både oss och andra.

Kvinna håller upp en dagstidning. Bakom henne syns två Sverigeflaggor.
Foto: Visit Sweden

Årets kampanj från Visit Sweden

Sweden (not Switzerland) – Luxury of a different nature

En månad efter kampanjstart konstateras ett överraskande stort och positivt gensvar från världen med över 800 publicerade artiklar i mer än 45 länder, vilket är anmärkningsvärt stort genomslag på så kort tid i jämförelse med tidigare kampanjer.

Vi ser också ett jättestort engagemang i våra digitala kanaler, och de som besöker kampanjsidan stannar långt över snittet. Vi får mängder med positiva kommentarer i våra sociala kanaler, och även privatpersoner, influencers och medier gör nu egna små filmer och listor med fördelningar av våra länders olika tillgångar. Bland annat tycker många att vi ska behålla surströmmingen för oss själva...

Engagemanget har även varit stort på den diplomatiska nivån och här måste vi ge Jacques Pitteloud (Ambassador of Switzerland, USA) och Niculin Jäger (Consul General of Switzerland i New York) samt vår egen svenska ambassad i USA våra stående ovationer för hur de antagit utmaningen. Se på ”SWISS IMPACT” de skämtsamma svaren på kampanjen. Detta visar hur man med humor och kreativitet skapar en atmosfär som underhåller och ger positiva associationer till båda våra länder!

Den initiala kampanjperioden pågår till första delen av december, men som med tidigare kampanjer är detta ett långsiktigt projekt. Mediebearbetning sker fortlöpande, och både pressresor och FAM trips baserat på temat planeras.  

Läs mer om kampanjen Sweden (not Switzerland) – Luxury of a different nature

FAM trips 2024 på temat “Luxury of a different nature”

Ett led i Visit Swedens arbete med att marknadsföra resmålet Sverige är att arrangera och bjuda in utvalda internationella researrangörer och agenter på visningsresor till Sverige, så kallade FAM trips. Genom undersökningar vet vi att FAM trips är ett av de viktigaste verktygen för researrangörer och agenter i deras arbete med att paketera, marknadsföra och sälja bokningsbara upplevelser i Sverige. Resorna ökar kunskapen och den djupgående förståelsen för vad Sverige som attraktivt och hållbart resmål har att erbjuda.

För att dra nytta av den internationella uppmärksamhet och det intresse som kampanjen ”Sweden (not Switzerland) – Luxury of a different nature” redan har genererat och fortsätter att generera, planerar vi nu FAM trips på temat ”Luxury of a different nature”.

Vill ni som regional turismorganisation eller destination ta emot researrangörer på temat? Kontakta Gabriel Dorch, Senior Travel Trade Manager på Visit Sweden.

(Är du som företag intresserad av att ta emot researrangörer, kontakta ditt lokala destinationsbolag eller din regionala turismorganisation).

Delta på ITB 5-7 mars 2024

ITB mässan (Internationale Tourismusbörse Berlin), är världens största och viktigaste branschmässa inom turism och äger rum i Berlin 5-7 mars 2024. Under dessa tre dagar möter du besökare från hela världen varav drygt 30 000 är aktörer inom det internationella researrangörsledet.

Varför ska ni delta?

  • Gör affärer: Här träffar ni stora delar av den internationella resebranschen (med fokus på de tysktalande marknaderna) och personer som har mandat att ta beslut och göra affärer.
  • Nätverka: ITB är branschens största mötesplats, där kontakter knyts och grunden för kommande års paketering och försäljning läggs. Ett utmärkt tillfälle att utöka era nätverk.
  • Trendspana: Vad är nytt? Vad kommer? Vad erbjuder andra? Hur ser framtiden ut? På ITB finns alla möjligheter att plocka upp trender och tendenser inom reseindustri och turism.
  • Tanka kunskap: ITB erbjuder ett stort utbud av kunskapshöjande aktiviteter och föreläsningar i för vår bransch relevanta ämnen. Varje år erbjuds upp till 200 olika seminarier, uppdelade i kategorier såsom hållbarhet, innovation, travel tech, trender med mera.
  • Lär av andra: Att delta på ITB tillsammans med Visit Sweden ger er en möjlighet att träffa andra som arbetar inom svensk besöksnäring och utbyta erfarenheter, lärdomar och insikter.

Genom att boka en plats i Visit Swedens del i den nordiska montern blir ni en del av resmålet Sveriges utbud. Det ger er en ökad synlighet och gör det lättare för er att komma i kontakt med researrangörer, journalister och besökare som är intresserade av vad Sverige har att erbjuda.

Läs mer om, och anmäl er till ITB 5-7 mars 2024

Delta på Swedish Workshop i Södertälje 24 - 25 april 2024

Swedish Workshop i Sverige är Visit Swedens största internationella arrangemang för affärsmöten där vi bjuder in researrangörer och reseagenter från ett tiotal marknader. Ett unikt tillfälle för svensk turismbransch att på plats i Sverige göra affärer med det internationella researrangörsledet.

Swedish Workshop 2024 arrangeras i Södertälje som är en destination med lång historia av både innovation, industri, sport och kultur. Destinationen står med ena benet i storstadsregionen Stockholm och andra benet i Sörmland. Södertälje tillhör en region med spännande kulturhistoria, måltidsupplevelser och besöksmål.

Varför ska ni delta?

  • Gör affärer: Med möjlighet för varje deltagande person att boka upp till 20 affärsmöten under workshopdagen.
  • Gör affärer med valda marknader: Visit Sweden bjuder in researrangörer och reseagenter från UK, Nederländerna, Tyskland, Frankrike, Kina, Indien och USA, Belgien, Österrike, Schweiz, Norge, Finland och Danmark
  • Ta del av kunskap, insikter, omvärldsspaningar och fördjupningar tillsammans med inbjudna företrädare för och inom vår bransch.

Läs mer om, och anmäl er till Swedish Workshop i Södertälje 24-25 april 2024

Med Swedish Workshop i Södertälje (24 - 25 april 2024) och den internationella hållbarhetskongressen GSTC2024 i Stockholm på Kungliga Djurgården (23 - 26 april 2024) skapas möjlighet för er som deltar på Swedish Workshop att även besöka GSTC2024.

Den 23-26 april 2024 genomför Global Sustainable Tourism Council (GSTC) sin globala kongress GSTC2024 för första gången i Sverige. Kongressen går av stapeln i Stockholm på Kungliga Djurgården. Sverige och Visit Sweden står som värd för kongressen tillsammans med Tillväxtverket, och i nära samverkan med Visit Stockholm och Kungliga Djurgårdens intressenter.

Syftet för Visit Sweden och Tillväxtverkets engagemang i kongressen, och arbetet med att få kongressen till Sverige, är att öka kunskapen och inspirera svensk besöksnäring kring ett mer medvetet resande och på så sätt öka svensk besöksnärings långsiktiga konkurrenskraft, samt skapa uppmärksamhet för det hållbara resmålet Sverige.

Under kongressen blir det fullt fokus på kunskapsutbyte mellan deltagare från hela världen och internationella föreläsningar och workshops. Programmet kommer att presenteras inom kort, men det går redan nu att anmäla sig till kongressen.

Anmäl er till kongressen GSTC2024

Inspelat webbinarium

Så lyckas ni med er hållbarhetskommunikation

Det här är det åttonde webbinariet i Visit Swedens och Tillväxtverket serie med rubriken ”Destinationen Sverige - tillsammans ökar vi takten för en mer hållbar besöksnäring” där vi fokuserar på hållbarhetskommunikation.  

  • Vi får lyssna till Emma Björner, forskare vid Göteborgs Universitet, som berättar om sin forskning som bygger på svenska turismaktörers arbete med hållbarhet och hållbarhetskommunikation.
  • Linda Mannerby, hållbarhetschef på Visit Sweden kommer berätta lite om hur du når den medvetna resenären och bland annat ge lite tips från den verktygslåda Visit Sweden tagit fram.
  • Vi får även höra några röster från besöksnäringen som berättar om hur de tänker kring sin hållbarhetskommunikation, och som förhoppningsvis kan inspirera andra företag.
  • Vi har också med oss Marcus Ståhl som driver Fjällbyrån, som delar med sig av sina experttips till er företagare, vad som är viktigast att tänka på och att börja med om man inte redan gjort det.

Ta del av det inspelade webbinariet (53 minuter) Så lyckas ni med er hållbarhetskommunikation

Till er som arbetar på en regional turismorganisation, destinationsbolag eller branschorganisation, dela gärna vidare till ”era” företag:

Inspelat webbinarium (53 minuter): Så lyckas ni med er hållbarhetskommunikation

Verktygslåda: Kommunicera med den medvetna resenären. Verktygslådan innehåller fakta och insikter, hur du når din målgrupp samt handgripliga tips om hur du praktiskt gör det.

Inspelat webbinarium

Svensk kulturturism – en förstudie

Visit Sweden har tillsammans med Tillväxtverket genomfört en förstudie kring kulturturismens utvecklingspotential för Sverige. I förstudien framkommer att Sverige har goda förutsättningar att utveckla kulturturism till en viktig och betydande attraktionskraft för Sverige som land och turistresmål. I detta webbinarium går igenom insikterna från förstudien.

Ta del av det inspelade webbinariet (48 minuter), där vi går vi igenom insikterna från kulturturismförstudien.

En bild tagen ovanifrån på en liten kobbe i skärgåden. På kobben syns ett tält och en kajak. En person ligger i vattnet raklång och badar och njuter.
Foto: Foto & Film: Robin Trygg och Anders Klapp

Svenska äventyr - 5 filmer för säkra naturupplevelser

Några av landets kanske mest kända äventyrare och äventyrsfilmare, Robin Trygg och Anders Klapp, inspirerar i en ny serie kortfilmer till ökad säkerhet bland äventyrliga naturbesökare i Sverige.

I takt med att intresset för naturaktiviteter tilltagit efter pandemin, provar allt fler naturäventyr i Sverige för första gången. Fler använder ny utrustning eller rör sig i ovana miljöer och det blir extra viktigt att känna sig trygg och säker.

Syftet med de fem nya säkerhetsfilmerna är att tillmötesgå turisters ökade krav och efterfrågan på säkerhet och att stärka besöksnäringsföretagens kommunikation om säkerhet med sina kunder.

Fem filmer för säkra naturupplevelser inom paddling, klättring, topptur, cykling och vandring finns att ta del av och ladda ner från Visit Swedens Kunskapsbank.

Projektet är ett samarbete mellan Visit Sweden och Tillväxtverket. Övriga organisationer som medverkat som avsändare är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Svenska Kanotförbundet, Svenska Klätterförbundet, Fjällsäkerhetsrådet, Friluftsfrämjandet och Svenska Cykelförbundet.

En person pulsar i djup snö med snöskor. Solen skiner och snön gnistrar.
Foto: Ted Logart/imagebank.sweden.se

Locka utländska besökare vintertid

Inte bara skidåkning lockar under en vintersemester i Sverige. I en "tipsig" artikel berättar vi om det stora internationella intresset för vintersverige och hur ni - rätt tajmat - kan fylla eventuella luckor i beläggningen vintertid med nya målgrupper.

I artikeln lyfter vi potentialen, när resenärerna har ledigt, och när deras semester inte krockar med svenskars semester. Vi berättar också vad resenärerna från de olika länderna helst vill göra för vinteraktiviteter här och hur du lättast når dem med ditt utbud.

Ta del av artikeln om vad som lockar den internationella turisten till Sverige under vintern.

Arbeta med PR som en kanal

Om journalister skriver om svenska resmål och upplevelser så upplevs det mer trovärdigt och inspirerande än om samma information presenteras exempelvis i en annons. På Kunskapsbanken finns nu en artikel om fördelarna med att arbeta med press som en kanal för att nå ut till potentiella resenärer. Artikeln är även kryddad med artikellänkar till de olika ländernas medielandskap och mediekonsumtion.

Ta del av artiklen "Arbeta med PR som kanal" i Visit Swedens Kunskapsbank.

En lite flicka står vid flaggstången och håller i ena ändan på flaggan så att den inte går i marken samtidigt som den hissas.
Foto: Astrakan/Scandinav/imagebank.sweden.se

Sverigebilden - idag en dualitet

I tre undersökningar (NBI, Good Country Index och Visit Sweden Brand Tracking) ser vi att bilden av Sverige fortsatt ligger stabilt. Trots att vi har en verklighet som visar att bilden av Sverige är hårt angripen i medier i vissa länder. Det är dock inget som ännu syns i totalsiffrorna eller på Visit Swedens prioriterade marknader.

Ta del av de olika undersökningarna om Sverigebilden i Visit Swedens Kunskapsbank.

Verktygslåda - Kommunicera med den medvetna resenären

Den medvetna resenären väljer upplevelser som utvecklar både sig själv som resenär, resmålet och företagen de besöker. 56% av den globala resenären med Sverigeintresse tar redan idag, eller kommer att ta miljöhänsyn framåt. Vad målgruppens definition av ”att ta miljöhänsyn” är spänner från att uppleva lokala initiativ - upplevelser som ägs och drivs av människor som bor på orten - till att bo miljöcertifierat. Därför är det viktigt för att attrahera nya kunder att berätta om sitt hållbarhetsarbete.

Verktygslådan innehåller fakta och insikter, hur du når din målgrupp samt handgripliga tips om hur du praktiskt gör det.

Till er som arbetar på en regional turismorganisation, destinationsbolag eller branschorganisation, dela gärna vidare till ”era” företag:

Ta del av Verktygslådan – Kommunicera med den medvetna resenären i Visit Swedens Kunskapsbank.

Länka till Visit Swedens Kunskapsbank från er webbplats

Har ni en målgrupp på er webbplats som kan ha nytta av kunskap från Visit Sweden? Kunskapsbanken är en plats där vi delar med oss av kunskaper om målgruppen, reseledet, insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikation för globala besökare.

Visit Swedens Kunskapsbank

Visit Sweden underlättar kunskapsdelning via Facebook

För att underlätta kunskapsdelningen har vi en Facebook-kanal för Visit Swedens Kunskapsbank. Där lägger vi ut de kunskaper och insikter som riktar sig mer direkt till besöksnäringsföretag, dvs det som är mer kortfattat och lättsmält. Vi hoppas att vi på det sättet kan underlätta för er som arbetar för svensk besöksnäring att dela kunskaperna vidare till företagen i er region, destination eller inom er bransch.

Gå in och gilla: Visit Swedens kunskapsdelning via Facebook

Tipsa om Visit Swedens nyhetsbrev

Har ni kollegor eller företag i er region eller på er destination som ni tror kan ha glädje av nyheter från Visit Sweden?

Tipsa gärna om att registrera sig för Visit Swedens nyhetsbrev