Omvärldens bild av Sverige
Alla världens länder strävar efter att omvärlden ska ha en positiv bild av landet. En positiv bild av ett land stärker viljan hos omvärlden att köpa landets produkter, besöka landet eller interagera med landets befolkning. Det skapar i sin tur arbetstillfällen, tillväxt och ökad export.
Varumärket Sverige i Nation Brands Index
Det genomförs en rad olika undersökningar för att beskriva och följa uppfattningen om olika länder i världen. Den internationellt erkända Nation Brands Index, som har genomförts med nästintill identisk metod sedan 2008, är en årlig undersökning som mäter styrkan i olika länders nationsvarumärken. I årets undersökning klättrar Sverige två placeringar och landar på en 8:e plats och placerar sig återigen högre än de andra nordiska grannländerna som rankas i studien. Liksom tidigare år rankas det svenska samhällsstyret högt och talang och investeringar.
Som turistnation rankas Sverige på plats 13 och det är vår natur och en vilja att besöka landet som är de starkaste faktorerna. Sverige rankas på plats 8 (plats 7, 2023 och plats 8, 2022) när det kommer till viljan att besöka landet.
Tillsammans med Sverige på topp-tio-listan återfinns flera av världens största och mäktigaste ekonomier såsom Tyskland, Japan, Frankrike, Storbritannien och USA. Att Sverige under flera års tid konkurrerat i toppen är ett tecken på att vi har ett av världens starkaste nationsvarumärken.
Studien visar även att erfarenheter av landet är viktiga faktorer för en positiv uppfattning om Sverige. Dvs de som uppger att de har besökt Sverige eller köpt svenska varor har generellt en mer positiv uppfattning om Sverige.
Källa: Omvärldens bild av Sverige – Sveriges position i Nation Brands Index 2024, Svenska Institutet.
Fakta om Nation Brands Index
Anholts Nation Brands Index (NBI) är en årlig undersökning som tillfrågar en allmänhet i 20 länder om deras uppfattning om andra länder. Antalet undersökta länder har varierat mellan 50 och 60. Eftersom studien har genomförts sedan 2008 är det möjligt att följa hur uppfattningen om olika länder förändras över tid. Indexet baseras på sex områden: export, samhällsstyre, kultur, befolkning, turism och förmågan att locka till sig investeringar och talang.
Respondenter är invånare som har tillgång till internet, är 18 år eller äldre från USA, Kanada, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Sverige, Ryssland (data från 2023), Polen, Turkiet, Japan, Kina, Indien, Sydkorea, Australien, Argentina, Brasilien, Mexiko, Saudiarabien och Sydafrika.
Varumärket Sverige i Good Country Index
Sverige rankas även högt i Good Country Index, som mäter i vilken utsträckning varje land på jorden bidrar till det gemensamma bästa för mänskligheten och planeten. Här hamnar Sverige på 2:a plats totalt och bidrar i högst utsträckning inom områdena välstånd och jämlikhet, hälsa och välbefinnande samt klimatfrågor. Enligt Simon Anholt, som är upphovsmakare till båda dessa index, finns det tydliga samband mellan hur länder agerar internationellt och hur länder uppfattas utomlands. Det verkar med andra ord sannolikt att människor generellt föredrar ”good countries”.
En sammanfattning av resultaten
- Sverige som varumärke är överlag starkt och stabilt över tid.
- Sverige bibehåller den placering som är i linje med hur landet har rankats det senaste decenniet.
- Allra starkast är varumärket Sverige i Tyskland och Kanada.
- Det svenska samhällsstyret och uppfattningen om jämlikhet i landets samhälle är starka faktorer till den positiva bilden av Sverige.
- Sverige är även en attraktiv turistnation och den vackra naturupplevelsen är en viktig faktor.
Mer finns att läsa i Svenska Institutets rapport här: Omvärldens bild av Sverige.