Hoppa till innehåll
En sällskap bestående av tre personer i olika åldrar sitter och äter skaldjur till middag vid ett runt bord på en utomhusrestaurang i skärgården.
Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Den vardagssmitande livsnjutaren

Vardagssmitande livsnjutare vill uppleva Sverige som just livsnjutare. De kommer till Sverige på semester för att koppla av, slippa rutiner och ha roligt med dem de reser med. De vill ha en enkel semester, njuta av god mat och dryck. De vill gärna upptäcka nya städer och platser och vid stadsbesök tar de gärna en shoppingrunda och varvar med något gott att äta.
Senast uppdaterad:25 november 2024
28,6 miljoner vardagssmitande livsnjutare har intresse av att resa till Sverige på semester.

Vad kännetecknar vardagssmitande livsnjutare?

Vardagssmitande livsnjutare finns i alla åldersgrupper och både bland kvinnor och män. De gillar att ha kul med dem de reser med och tycker att det är viktigt att kunna skämma bort sig själv lite. Familjen värdesätts i än högre grad jämfört med de andra segmenten.

De är en något mindre nyfiken grupp än de andra, strosar hellre runt och njuter av stämningen, omgivningarna, mat och shopping.

Deras absolut starkaste drivkrafter för en Sverigesemester är att koppla av, slippa rutiner och att ha roligt med sitt resesällskap. De vill njuta av god mat och dryck, känna sig fria och vill uppleva nya städer, platser. De vill öka välbefinnandet, njuta av lugn och stillhet och uppleva naturen.

Vardagssmitande livsnjutare - en målgrupp med stor potential

Delar vi in den stora potentialen globala resenärer som är intresserad av att resa till Sverige i de olika drivkraftssegmenten istället så är 43% eller 28,6 miljoner av dem vardagssmitande livsnjutare och de fördelar sig på de olika marknaderna på följande sätt:

  • Tyskland (8,4 miljoner).
  • USA (7,71 miljoner).
  • Storbritannien (2,83 miljoner).
  • Frankrike (1,56 miljoner).
  • Nederländerna (2,72 miljoner).
  • Sverige (2,7 miljoner).
  • Danmark (0,78 miljoner).
  • Norge (1,13 miljoner).
  • Finland (0,32 miljoner).

Andelen Vardagssmitande livsnjutare är störst i Sverige, Norge och Finland.

Hur ser deras drivkrafter till en semesterresa ut?

Det som flest vardagssmitande livsnjutare önskar göra på sin Sverigesemester är att uppleva städer med nöjesliv, besöka restauranger som kan bjuda på kulinariska upplevelser och besöka museer.

Vardagssmitande livsnjutare fokuserar på guldkanten i livet, gärna i kombination med svensk kultur, tradition och livsstil samt utomhusupplevelser under vår, sommar, höst. Att uppleva landsbygden och åka på rundresor är lockande.

De vardagssmitande livsnjutarna är tillsammans med de nyfikna upptäckarna de som oftast vill besöka städer på sin Sverigesemester.

Topp drivkrafter till att vilja åka på semester till Sverige

I diagrammet kan du filtrera per segment i listan genom att klicka bort de segment du inte är intresserad av. Du kan även förstora diagrammet i hamburgermenyn.

Jag vill unna mig en skön semester i Sverige!

Vad vill en vardagssmitande livsnjutare göra i Sverige?

De vardagssmitande livsnjutarna värdesätter kulinariska upplevelser högst och är också det mest shoppingintresserade segmentet.

Det är de som oftast vill njuta av spa-, och wellnessupplevelser, besöka nöjesparker, musikevenemang och mat- och dryckesfestivaler.

I städerna vill de gärna gå på restaurang, uppleva den lokala matkulturen, besöka parker/trädgårdar, berömda platser och sevärdheter och slott och herrgårdar. Det här är också det segment som oftast besöker caféer och restauranger med internationellt kök, pubar och barer samt exklusiva restauranger.

Vardagssmitande livsnjutare är det segment som vill shoppa mest. De flesta är intresserade av kläder och skor, precis som de andra segmenten, men också av lokalt producerad mat och dryck samt livsmedel.

Vad gillade de med Sverige?

Kopplat till segmentets drivkraft - att koppla av och slippa rutiner och ha roligt med dem de reser med - säger en stor andel i segmentet att de vill göra en sommarresa eller en stadsresa. Det är just en stadsresa som de flesta har gjort under sin senaste Sverigeresa.

Mest ägnade de sig åt shopping, kulinariska upplevelser och stadsliv. Också besöka familj/ vänner, utomhusupplevelser och upplevelser på landsbygden samt kulturupplevelser och speciellt svensk kultur, livsstil och utomhusupplevelser var populärt att utforska.

De flesta vardagssmitande livsnjutare stannade en långhelg följd av upp till en vecka i Sverige och bodde på hotell. Vanligare i detta segment än inom övriga är att tillbringa en weekend eller långhelg i Sverige.

Det som påverkade valet för Sverige mest är att man har varit i Sverige och gillade det. Därefter påverkade främst upplevelser/aktiviteter, att Sverige känns tryggt och säkert och att ha vänner/familj i Sverige. Övergripande valuta för pengar har för 1 av 4 påverkat. 7 av 10 bland vardagssmitande livsnjutarna har besökt Sverige någon gång.

I vilka kanaler hittar du de vardagssmitande livsnjutarna:

De inspireras till sina resor främst via vänner och släktningars rekommendationer och tidigare semestrar, följd av erbjudanden från resewebbplatser och vänners inlägg (foto och text) på sociala medier.

De informerar sig om olika resmål genom att först fråga sina vänner och sin familj, därefter googlar de fritt på olika resmål, främst på sitt modersmål. För 2 av 5 är Google maps mycket viktigt/helt avgörande. Hemsidor från stora reseportaler, andra resenärers bedömningar och webbsidor från turistorganisationer är andra informationskällor som används flitig av vardagssmitande livsnjutare.

Omdömen har blivit ännu viktigare jämfört med 2021 och 2018. Andra resenärers bedömningar är den 4:e viktigaste informationskälla. Överlag brukar 9 av 10 vardagssmitande livsnjutare läsa omdömen.

För att ta reda på bästa ställena att uppleva god mat och dryck använder vardagssmitande livsnjutare främst Google följd av TripAdvisor och rekommendationer från vänner/familj. I högre grad än andra segment använder vardagssmitande livsnjutare Instagram.

Vid bokning av en Sverigeresa skulle 2 av 3 boka resan helt på egen hand, knappt 30% skulle ta hjälp av en resebyrå, eller liknande som bokar resan åt dem, en marginell ökning från 2018.

Ett färdigt paket skulle 2 av 5 vilja boka innan ankomst, både med och utan transport. Främst önskar man boka paket via hemsida från resebyrå/arrangör, följd av stora reseportaler och personlig kontakt, mest för att det är bekvämt, enkelt och känns bra att kunna förlita sig på experter.