Få större synlighet via internationellt samarbete
Den brittiska reseorganisationen ABTA konstaterar i sin trendrapport ”Travel in 2022” att vi befinner oss i ”The New Age of the Expert” – en slutsats baserad på att hela 30 procent av de tillfrågade i deras undersökning ansåg sig mer benägna att boka resor via researrangör eller agent nu än före pandemin. Visit Swedens målgruppsanalys från 2021 visar även den researrangörernas betydelse för branschen; i de utvalda marknadsföringsområdena i Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Frankrike samt USA uppskattas 27 miljoner kunna tänka sig resa till Sverige inom de närmaste sex åren, och att bokningarna då lär ske med hjälp av en resebyrå eller resekonsult.
Slutsats: för att svensk besöksnäring ska locka utländska gäster till Sverige i framtiden är samarbete med det internationella researrangörsledet helt avgörande, och för att optimera förutsättningarna krävs god kunskap om hur utbytet fungerar bäst.
Frågan är hur den nås? Ja, ett sätt är att vända sig till de internationella researrangörerna själva och be dem förklara sina behov.
Våga synas
I Internationella researrangörsledet: En kartläggning och potentialen, en rapport genomförd av Visit Sweden där ett drygt tjugotal researrangörer på fem marknader djupintervjuas, framgår att den generella bilden av svensk besöksnäring är positiv. Men också att det finns en del att göra för att maximera potentialen.
Utökat samarbete med det internationella researrangörsledet är en väg framåt.
– Om du tror på något behöver du skapa en destination. Man behöver synlighet och här finns det en stor möjlighet för Sverige om man nu gör det i samarbete med oss och andra, konstaterar Jürg Hänggi, försäljningschef på Nordic Tours i Tyskland.
Inta researrangörens perspektiv
Han och flertalet andra av de intervjuade lyfter fram ett par huvudpunkter för att svenska produktägare ska lyckas i sina samarbeten med internationella researrangörer. Mycket grundar sig i att för en stund byta perspektiv för att lära sig förstå den blivande samarbetspartnerns vardag:
- Se långsiktigheten. En researrangör planerar ofta minst ett år framåt för att hinna sätta samman paket och erbjudanden i tid. De svenska produktägare som lyckas ha lika långa tidsspann skapar sig bäst förutsättningar att nå ut.
- Kommunicera mera. Kunderna har många frågor till sin researrangör, som i sin tur frågar produktägare eller destination. Att svara snabbt, helst inom ett par dagar, är avgörande för en professionell verksamhet.
- Leverera bra material. En researrangör behöver bearbeta sin målgrupp för att sälja in produkten och unikt material i form av högupplösta bilder och filmer som kan användas i tryckta publikationer, på sajter och sociala medier gör jobbet lättare.
- Se helheten. Ett gott samarbete byggs på kompromisser och flexibilitet, att se potentialen på lång sikt, istället för att stirra sig blind på marginalen för vad man får ut i närtid, ger en god grund för samarbete.
Lär ut Sverige
För faktum är; de internationella researrangörerna vill sälja in svensk besöksnäring. Somliga, som redan har god kunskap om destinationen, önskar utveckla fler samarbeten. Andra, som vet mindre, efterlyser information och fördjupad kunskap. Och här kan svenska produktägare bidra genom att bättre kommunicera vidden av allt det som finns att erbjuda.
– De är ju vi som kommer att sälja Sverige i framtiden och då måste vi känna till det på ett personligt sätt, för att kunna beskriva varför det är ett så bra val. Vi får fortfarande många förfrågningar om man kan bo i en sådan där liten röd stuga, och det kan vi naturligtvis ordna. Men vi behöver också visa på alla andra möjligheter som finns, mer än röda stugor, säger Stefanie Roth, Product Manager på schweiziska Travelhouse.
Berätta din story
Att fler vågar synas och lyfta fram sina fördelar underlättar researrangörernas arbete. Hugo van Drie på Nordic Nederlands menar att det handlar om att kommunicera mer ”än sina priser”:
– Vilka är vi? Vad har vi för identitet? Vilken är vår dröm? Alla har något att berätta, säger han.
Till syvende och sist handlar det om möjligheten till goda affärer – för alla parter. Genom att ta hjälp av det internationella researrangörsledet kan svenska produktägare nå fram till målgruppen med bättre och mer välriktad information. Det kan löna sig, med tanke på att just det som efterfrågas av globala resenärer i dag är sådant som svensk besöksnäring kan bjuda på: vacker natur, tillgängliga och inbjudande städer, avslappnad livsstil, autentiska upplevelser på platser som inte är traditionella massturismdestinationer. Som Art Cox på amerikanska researrangören Tenon Tours summerar sin upplevelse av Sverige:
– Du kommer att komma ihåg när du åt renkött. Du kanske inte kommer ihåg hur det smakade men du minns att du åt det och du kommer inte att glömma hur människorna där fick dig att må. Den autenticiteten skiner igenom för folket där är så välkomnande och bjuder in dig i din innersta cirkel. Och det är inget du kan få i London.