Hoppa till innehåll

Tillsammans skapar vi ett nationellt API för svensk besöksnäring - byggt på strukturerad öppna data

I tider där digitaliseringen går i rasande fart vill vi i samverkan med besöksnäringen säkerställa att näringen får ökad digital tillgänglighet. Med en betrodd och standardiserad struktur av näringens publika data kan vi hitta nya besökare från hela världen.
Senast uppdaterad:17 oktober 2024

Under det senaste året har vi tillsammans med besöksnäringen utvecklat ett nationellt API för svensk turismnäring byggt på strukturerad öppna data. Det är en del av den digitala utvecklingen och EU:s och Sveriges datastrategier, där turism nu är ett prioriterat område. En del av strategin är att göra information tillgänglig via öppna data.

Vad är öppna data och ett API?

Öppna data är publik information som kan användas fritt, återanvändas och delas av vem som helst helt utan kostnad. Det handlar om att myndigheter, företag eller andra organisationer tillgängliggör sina data för allmänheten på ett standardiserat och maskinläsbart sätt, utan licensrestriktioner. Dessa data kan vara allt från väderdata, kartdata, till publik information som kontaktuppgifter, öppettider, texter och bilder från olika destinationer.

API (Application Programming Interface) är ett vedertaget sätt att dela information på ett strukturerat sätt. Det handlar om att olika datakällor ska kunna prata med varandra på ett enkelt sätt, en slags tolk som kommunikationen går genom. Visit Sweden har varit med och tagit fram en struktur som är baserad på internationell standard för att möjliggöra för svensk besöksnäring att olika datakällor kan samköras.

Varför är det bra för svensk besöksnäring?

Genom att tillgängliggöra publik information via ett nationellt API kan vi:

  1. Synliggöra Sverige, både att synliggöra svenska produkter och tjänster på de handelsplatser där resenären är och inspireras och konsumerar reseprodukter, men också att synliggöra och stärka Sverige som nation genom att visa att vi tekniskt ligger i framkant.
  2. Möta resenärernas behov, både nu och i framtiden. Idag ser vi nya krav från konsumenterna, som ständigt är uppkopplade och mobila, att de mer och mer förväntar sig skräddarsydda erbjudanden. Resenärerna kan genom detta få intressant information där t ex kringaktiviteter, logi, restauranger, tidtabeller etc synliggörs på ett enkelt sätt.
  3. Bidra till en innovations- och tjänsteutveckling. Entreprenörer kan nu utveckla nya tjänster baserade på besöksnäringens data. Det kan exempelvis handla om att smarta reseguider, planeringsverktyg och personliga rekommendationer.
  4. Ökad effektivitet för företagen då de kommer behöva uppdatera sin publika information på färre platser.
  5. Stärka vår konkurrenskraft både som nation men även regionalt, kommunalt och ända till de enskilda aktörerna.
Genom att tillsammans skapa ett nationellt API har alla aktörer i svensk besöksnäring möjlighet att hamna i ett större sammanhang, vi blir alla starkare och det leder till ökad konkurrenskraft.

Sverige kommer vara ett av de första länderna i världen som har tagit fram ett nationellt API för besöksnäringen, detta ger oss möjlighet att ligga i framkant på området.

Vilka har anslutit sig?

För att bygga en långsiktigt fungerande struktur och hjälpa våra företag att synliggöras i APIet involveras landets destinationer, kommuner samt regionala turismorganisationer för att hantera olika delar av processen.

Exempel på aktörer som redan har, eller i närtid kommer, exportera data till vårt nationella API i Sverige är Sveriges hotellkedjor, exempelvis Scandic, Best Western, Strawberry och Elite. Men även aktörer som STF, Göta Kanal, SCR, Park & Resorts, First Camp & Svenska Möten är på väg in i APIet.

När?

Vi kommer att ”smygöppna” API:et i mitten av oktober för att upptäcka ev ”barnsjukdomar” etc. Vårt mål är att lansera Sveriges nationella API för besöksnäringen under 2025.

Hur kan jag som företag vara en del i detta?

För att säkerställa att ni som företag får det bästa möjliga stödet i det här arbetet har vi valt att samverka - nationellt, regional och kommunalt. Vi på nationellt håll samordnar arbetet med alla de stora aktörerna (exempelvis hotellkedjorna), hanterar det tekniska kring API:et samt för en dialog med främjarsystemet.

Främjarsystemet dvs våra regionala turismorganisationer, destinationer och kommuner har, med sin djupa kunskap om sin respektive region och destination, bäst förutsättningar för att ge er företag på hemmaplan råd och stöd för att säkerställa att just ditt företag blir synligt i API:et. Men naturligtvis finns även vi på Visit Sweden tillgängliga för frågor.

När det nationella API:et lanseras under 2025 är ambitionen att så många som möjligt av Sveriges besöksnäringsprodukter finns med, men detta är en process som kommer pågå löpande och byggas organiskt.

I listan nedan kan du som företagare hitta din kontaktperson för våra 21 regioner. För er företagare i Stockholm, Göteborg och Malmö har ni inte er region utan er stad som kontakt. Vissa regioner och destinationer är 'work in progress' och vi kommer fylla på med kontaktpersoner när vi har kommit längre med arbetet i alla destinationer, kommuner och regioner. Ni får gärna kontakta Jenny Jonevret tillsvidare.

Lista kontaktpersoner:

Region Stockholm – då region Stockholm i dagsläget valt att inte företräda samtliga kommuner i det här skedet kommer Stockholm Business Region bistå på bästa sätt för att skapa möjlighet för hela regionens synlighet. För kontaktperson se Stockholm Business Region i listan ovan.

Work in progress:

Faktaruta:

Hur kommer visitsweden.se in i det hela och hur fungerar det? 
www.visitsweden.se är Visit Swedens sätt att dra nytta av, bidra och tillgängliggöra det nationella API för resmålet Sverige. Samtliga produkter på visitsweden.se hämtas automatiskt från APIet.

Vad har hänt med våra upplevelser i Upplevelseguiden?
Informationen lästes över från Upplevelseguiden den 8.e februari 2024, vilket innebär att alla ändringar som gjordes efter det datumet inte är med i det nationella API:et.
För att säkra att de ändringar du vill ha med finns med i det nationella API:et bör du kontakta din kontaktperson i listan ovan.