Our other websites:
simon_paulin-time_in_the_sun-4960.jpg
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Nyhetsbrev april 2022

I vårt avlånga land är det nu kontrasternas tid, många i näringen arbetar febrilt med att förbereda sommarsäsongen, medan andra precis avslutat en fin vintersäsong.

Men även om vi nu njuter av att vi går mot grönskande tider så har det nog aldrig varit så tydligt att vi lever i en global värld. Vi fortsätter att se hur kriget i Ukraina, som först och främst är en humanitär katastrof för människorna i Ukraina, påverkar den globala ekonomin, råvarupriser, inflation samt att osäkerheten kring omvärldsutvecklingen är generell är stor och tillsammans bör vi verkligen fundera på hur det kan komma att påverka resandet till och i Sverige under kommande period. 

De globala klimatutmaningar som påverkar företagande, näringen och samhället i stort fortsätter att ligga i fokus. Sverige ligger i framkant med att skapa nya innovationer för att lösa klimatutmaningar och toppar listan över de länder som lockar mest kapital per capita. Den 2-3 juni vill FN inspirera världen till genomförandekraft och öka takten i genomförandet av de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och främja hållbar återhämtning i spåren av pandemin. Sverige står som värd tillsammans med Kenya och konferensen kommer genomföras i Stockholm. Sverige som land med demokratiska värden, innovativa lösningar och samarbete som kan ge världen många goda exempel och stärka vår relevans internationellt. Ett värdskap att vara stolt över!

Vänder vi blickarna mot besöksnäring ser vi att turister över hela världen nu möts av ett konstant informationsflöde med härliga erbjudanden om nya platser att upptäcka. Välkända destinationer i länder runt Medelhavet ökar sin destinations marknadsföring och våra grannländer vässar sina erbjudanden kring midnattssol, norrsken och andra naturupplevelser.  

Men svensk besöksnäring är på tå med många olika marknadsföringsinsatser. Vi på Visit Sweden startar både nationella och internationella kampanjer under maj månad för att få fler resenärer att semestra i Sverige och bjuder in högkvalitativa researrangörer att möta säljare från hela Sverige på Swedish workshop i mitten av maj. Mer om detta i nästa nyhetsbrev. 

I detta nyhetsbrev:

 • Webbinarium: Hållbart resande med fokus på transporter (2 juni).  
 • Swedish Matchmaking i London.  
 • Film och rapport om de nordiska och internationella resenärerna. 
 • Temperaturmätning om svenskars resande, mars 2022. 
 • Semester på hemmaplan? Hur locka personer med utländsk bakgrund. 
 • Digital marknadsföring och distribution - efter pandemin. 
 • Internationella researrangörsledet: En kanal med potential. 
 • Internationella researrangörsledet: Det hållbara resmålet Sverige. 
 • Resebestämmelser.  
 • Det internationella medieåret 2021, resultat.   
 • Svemester – Upplevelseguiden.  

Webbinarier:

Kommande sändningar

Destinationen Sverige - tillsammans ökar vi takten för en mer hållbar besöksnäring
Den 2 juni är det dags för det femte webbinariet i Tillväxtverket och Visit Swedens serie med rubriken "Destinationen Sverige - tillsammans ökar vi takten för en mer hållbar besöksnäring”. Temat för sändningen är hållbart resande med fokus på transporter. Blocka 2 juni mellan 09:00-10:00 i kalendern, så återkommer vi med mer information.

Internationella mötesplatser 2022

Swedish Matchmaking i London

Har ni ett giltigt pass? Om inte, är det kanske dags att boka tid för detta nu, så att ni hinner få ett inför Swedish Matchmaking i London 7-8 november.  

I samband med, och i anslutning till, den internationella resemässan World Travel Market (WTM) i London genomför Visit Sweden ett event där aktörer i svensk besöksnäring kan möta och göra affärer med brittiska agenter och researrangörer. Läs mer om Swedish Matchmaking här.

Kunskap

Film och rapport om den nordiska målgruppen/resenären

Nu finns aktuella målgruppsdata om resenärerna från Danmark, Norge och Finland både i en film och rapportform. Vi vill inspirera till fler insikter så att du som aktör i besöksnäringen lättare kan formulera budskap och paketera för att locka nordiska resenärer till Sverige. Ta del av filmen och rapporten här.

Använd och visa gärna filmen i sammanhang där ni möter företag som ni tror skulle ha nytta av kunskapen.

Film och uppdaterad information om de internationella målgrupperna/resenärerna

Sveriges tillgängliga natur, den naturnära livsstilen, den svenska måltidskulturen och det svenska kulturlivet toppar när vi frågar resenärer om vad de är nyfikna på i Sverige. Nu finns en PDF att ladda ner där vi sammanställt målgruppsdata från åtta av våra prioriterade utlandsmarknader samt Sverige. Läs artikeln här och ladda ner PDF med diagram och data.

Använd och visa gärna filmen i sammanhang där ni möter företag som ni tror skulle ha nytta av kunskapen.

Temperaturmätningen om svenskars resande - mars

I mars månads temperaturmätning ser vi att 38% av svenskarna i undersökningen planerar resa i Sverige och 55% planerar resa utomlands. Från och med mars frågar vi även om Rysslands invasion av Ukraina påverkar svenskars rese-, och bokningsbeteende och än så länge har det inte påverkat planeringen av det inhemska resandet utan mer hämmat planeringen kring utlandsresor. Ta del av temperaturmätningen här.

Semester på hemmaplan? Hur locka personer med utländsk bakgrund

Vilka resvanor har personer med utländsk bakgrund och hur kan vi inspirera till mer turismkonsumtion i Sverige? Tre forskare från Lunds Universitet har fördjupat sig i frågan och presenterar sina insikter, slutsatser och rekommendationer i en rapport.Ta del av insikterna här.

Digital marknadsföring och distribution - efter pandemin

Pandemiåren var tuffa för besöksnäringen generellt och speciellt för aktivitetsföretagen. Den stora frågan inför 2022/23 är hur stort kundunderlaget är och hur företagen ska rikta sin marknadskommunikation för att nå dem och i vilka kanaler detta ska ske. I fyra artiklar har vi fångat det viktigaste att ha koll på, i den digitala marknadsföringen, efter pandemin. 

Artikel 1: Vad som hänt med kundbeteendet efter pandemin.
Artikel 2: 6 tips för att lyckas på Google.
Artikel 3: Omdömessidor och dess effekt på marknadsföringen.
Artikel 4: 6 tips för att lyckas med att marknadsföra i sociala medier.

Internationella researrangörsledet: En kanal med potential

Researrangörer och agenter har under pandemin tvingats till nya arbetssätt, marknader och målgrupper för att överleva. De nya spelreglerna har bidragit till att landskapet för det internationella researrangörsledet har förändrats. Mot bakgrund av detta såg vi på Visit Sweden ett behov av en omfattande kartläggning av detta researrangörsled, med syfte att hjälpa den svenska besöksnäringen att bättre kunna kommunicera sina möjligheter och sin attraktivitet ut till omvärlden. 

Läs artiklarna om det internationella researrangörsledet efter pandemin och ladda ner rapporten.

Internationella researrangörsledet: Det hållbara resmålet Sverige 

Hållbarhet är en megatrend i vardande inom besöksnäringen och Sverige som land och resmål ligger bevisligen långt fram på området. Så hur förvaltar vi alla aktörer, som arbetar i och för besöksnäringen, detta på bästa sätt för framtiden? Här vänder vi blicken utåt, mot det internationella researrangörsledet för att bättre förstå marknadsvärdet på hållbart resande idag och i framtiden. Läs artiklarna om hållbart resande idag och i framtiden och ladda ner rapporten.

Inspelad webbsändning av "Steg för steg-guiden" inom måltidsturism

I slutet av 2021 lanserade Visit Swedens Måltidsturismprogram ”Steg för steg-guiden”. Syftet med guiden är att inspirera och hjälpa företagare att utvecklas inom måltidsturism. Sedan tidigare finns guiden i tre olika format; som korta webbartiklar med ljudspår, nedladdningsbar pdf eller som ljudlista på Spotify. Nu har vi även tagit fram en inspelad webbsändning, som under en timme går igenom de tre stegen; lär känna målgruppen, produktutveckla för målgruppen, marknadsför i rätt kanaler.

Ta del av guiden och den inspelade webbsändningen här.

Använd och visa gärna webbsändningen i sammanhang där ni möter företag som ni r skulle ha nytrotta av kunskapen.  

Utlandsmarknader

Resebestämmelser

Från och med 1 april 2022 råder inte längre något inreseförbud till Sverige. Det innebär också att krav på att visa upp vaccinations- och testintyg vid inresa till Sverige tagits bort.

Marknadsföring

PR – det internationella medieåret 2021

Vi summerade kort det preliminära resultatet av PR-året 2021 redan i februaris nyhetsbrev, och vi har nu fått den slutgiltiga rapporten. Det internationella PR-resultaten år 2021, med ett PR-värde på drygt 927 miljoner SEK är de bästa sedan 2017, detta trots fortsättningen av pandemin och begränsade resmöjligheter. 

Ämnesmässigt har ”naturupplevelser” varit det mest framträdande ämnet och var det största ämnet i USA, Storbritannien och Tyskland, medan ”historia och traditioner”, ”kultur”, ”storstadsupplevelser” samt ”mat & dryck” var de största ämnena på de resterande marknaderna. Noterbart var att tågresande uppmärksammades på flertalet marknader. Bland annat genom längre TV-inslag om att uppleva Sverige genom en resa längs inlandsbanan i fransk, tysk och brittisk TV. 

”Isolated Cinema” var den nyhet som väckte störst uppmärksamhet i medierna på alla marknader, där kombination av spektakulär kultur- och naturupplevelse visade sig vara särskilt medialt lyckosam. Likaså väckte ”Discover the Originals”-kampanjen under slutet på året intresse, och genererade ett högt antal artiklar på alla marknader.  

Medietyper som dominerade var dagspress, följt av livsstilsmagasin och resemagasin. Digitala artiklar toppar med 50% av alla publiceringar, följt av printartiklar med 29% och därefter TV med 20%.

Kampanj på TourRadar

Under vintern har Visit Sweden genomfört en kampanj på TourRadar - en ny, och i nuläget den största online-plattform för flerdagarsturer och paketresor på engelskspråkiga- och tyskspråkiga marknader. Syftet var att lyfta Sverige som en hållbar destination och det självklara valet av paketerade natur-, äventyr- och måltidsupplevelser. Insatser riktades mot den amerikanska, brittiska, tyska & nederländska marknaden.

Kampanjen var framgångsrik, och över 10 000 potentiella resenärer besökte kampanjsidorna på plattformen under kampanjperioden. Vi kan också se att mellan november 2021 och mars 2022 har antalet bokningsbara paket ökat med 25%. Vi fortsätter att följa utvecklingen av denna nya OTA (Online Travel Agent) som plattform för paketerade reseupplevelser.

Svemester

Vill ni synas i Upplevelseguiden och nå ut till den svenska målgruppen? Kontakta Olivia Brodd. projektledare för Upplevelseguiden. Just nu och en tid framöver genomför vi extra marknadsföringsinsatser för att nå ut till målgruppen inför sommaren.

Erbjudanden

Här kan ni ta del av hur ni genom Visit Swedens Sverigemarknadsföring kan förstärka er egen synlighet.

Dela kunskaper från Visit Sweden

Tipsa om Visit Swedens nyhetsbrev

Har ni kollegor eller företag i er region eller på er destination som ni tror kan ha glädje av nyheter från Visit Sweden? Tipsa gärna om att de kan registrera sig för vårt nyhetsbrev här.

Länka till Visit Swedens Kunskapsbank från er webbplats

Har ni en målgrupp på er webbplats som kan ha nytta av kunskap från Visit Sweden? Kunskapsbanken är en plats där vi delar med oss av kunskaper om målgruppen, reseledet, insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikation för globala besökare. 

Tidigare nyhetsbrev

simon_paulin-friends_by_the_water-6632.jpg
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

Mars 2022

Ännu ett fullmatat nyhetsbrev med senaste temperaturmätningen från svenskarna, information om nästa webbinarium 21 april, anmälan till Swedish Workshop, mer målgruppsdata kring hållbarhet samt vad som är på gång i marknadsföring och PR i Sverige och internationellt.

tina_axelsson-hotel-7395.jpg
Foto: Tina Axelsson
Nyhetsbrev

Februari 2022

Ett fullmatat nyhetsbrev med möjlighet till nya kunskaper, anmälan till Swedish Workshop, Visit Swedens marknadsplan för året samt möjligheter för besöksnäringen att haka på. Läs hela brevet här.

ola_ericson-summer_sky-181.jpg
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se
Artikel

Prenumerera på nyhetsbrevet

En gång i månaden skickar Visit Sweden ut ett nyhetsbrev, det är till för dig som arbetar inom och med turism- och besöksnäringen. Vi tar upp undersökningar kring målgrupper, marknader, reseled och aktörer, omvärld och trender samt kunskap om marknadsföringseffekter.

Friends by the water
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

Januari 2022

Uppdaterad information om våra kommande webbinarier. Den 17 februari pratar vi om Varumärket och berättelsen om resmålet Sverige samt planer för 2022. Läs även mer om webbinariet om hållbarhet den 23 februari.

helena_wahlman-winter_swim-61.jpg
Foto: Helena Wahlman/Imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

December 2021

Årets sista nyhetsbrev berättar bland annat om; genomslaget kampanjen Discover the Originals fått, datum för nästa livesändning, ljusa framtidsutsikter trots Corona och en ny uppdaterad upplevelseguide.

niclas_vestefjell-åre-3682.jpg
Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

November 2021

Månadens nyhetsbrev är laddat med hållbarhet, internationella mötesplatser för affärer 2022, kunskap om svenska och utländska resenärer, aktuella resebestämmelser och de senaste kampanjerna från Visit Sweden. Läs hela brevet här.

patrik_svedberg-horseback_riding_in_the_autumn-6418.jpg
Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

Oktober 2021

Håll dig uppdaterad om aktiviteter du inte får missa, senaste målgruppsinsikter och nyheter i kunskapsbanken. Dessutom informeras det om vad som händer på utlandsmarknaderna samt all marknadsföring och PR som är på gång.

niclas_vestefjell-hiking-5258.jpg
Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

September 2021

Läs om höstens planerade livesändningar, augustis temperaturmätning bland svenskar, två nya kampanjer Out of Office Office och The Taste of Swedish Summer samt filmen Sweden Calling samt en sista chans att delta på road show med brittiska researrangörsledet.

anna_hållams-crayfish_party-7461.jpg
Foto: Anna Hållams
Nyhetsbrev

Augusti 2021

Läs om höstens livesändningar, den nya temperaturmätningen bland svenskar, en ny rapport om pågående konversationer i sociala medier, status om inresande och vaccinationspass på de utländska fokusmarknaderna och en ny marknadsföringskampanj i Tyskland.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.