Hoppa till innehåll
En utomhusbild föreställande 6 personer som drar varsin väska i en grusgång på väg mot en herrgårdsliknande byggnad.
Foto: Emmie Bolmstedt/imagebank.sweden.se

Nyhetsbrev oktober 2023

Hösten har nu gjort sitt stora intåg, och naturen presenterar sig med en färgprakt som tar andan ur en. Frosten och de första snöflingorna har pudrat de norra landskapen vitt. Det är högsäsong för att omfamna den svenska skogen, som bjuder på ett överflöd av bär och svamp och jaktpremiärer som avlöser varandra. Hösten är verkligen en tid då naturen serverar oss sitt generösa smörgåsbord.
Senast uppdaterad:7 november 2023

På inrikesfronten märker vi nu allt fler tecken på att arbetsmarknaden försämrats och att företagen inom näringens olika grenar är försiktiga när de blickar framåt. Det här indikerar en oro över den övergripande ekonomiska utvecklingen och påpekar de utmaningar som svenska företag står inför. Trots dessa utmaningar är det ändå positiva signaler inför vintersäsongen 2023/24, om just en stark efterfrågan på fjällsemester i vinter, vilket ger hopp om en ljus framtid!

Vi noterar fortfarande ett stort intresse från potentiella Sverigeresenärer. Det är klart att den för närmarknaderna fördelaktiga valutakursen gjort oss mer attraktiva för norrmän och danskar. Men intresset för det svenska, turistiska utbudet fortsätter vara stort från alla Visit Swedens prioriterade marknader. Att attrahera fler att besöka och ta del av Sverige med det mest positivt laddade vi kan erbjuda, så att fler tar del av vår kultur och får inblick i och inspireras av våra öppna och demokratiska värderingar är viktigt. Kanske viktigare nu än någonsin.

På hösten brukar vi på Visit Sweden också lansera årets stora kampanj där vi vill att resmålet Sverige ska väcka uppmärksamhet och sticka ut i bruset bland all annan destinationsmarknadsföring världen över. Läs mer om “Sweden (not Switzerland) – Luxury of a different nature” i detta nyhetsbrev.

Kvinna står och håller fram en tidning som visas i bild. Text i bild som säger Sweden (not Switzerland).
Foto: Visit Sweden

Årets kampanj från Visit Sweden

Sweden (not Switzerland) – Luxury of a different nature

Igår den 24 oktober lanserade Visit Sweden kampanjen ”Sweden (not Switzerland) – Luxury of a different nature”. För att motverka den ständiga förväxlingen med Schweiz, sträcker Visit Sweden ut en hand till landet för att göra upp om vem som ska representera vad. Ett sätt att lyfta de värdefulla upplevelser som Sverige som resmål har att erbjuda.

Vad innebär kampanjen?

Kampanjen tar avstamp i att bilden av Sverige inte alltid är helt tydlig. Det händer titt som tätt att människor över hela världen blandar ihop Sverige och Schweiz. Världsledare har gjort det. New York Stock Exchange har gjort det. Rihanna har gjort det. Globala resenärer har gjort det.

Och det är kanske inte så konstigt. Det är två vackra länder med mycket att erbjuda. Men vi är också väldigt olika. Schweiz är ett av världens dyraste länder som representerar lyx, en typ av mer traditionella värden. Sverige däremot representerar andra värden något som vi vill förtydliga.

Med större kreativa PR-drivna kampanjer, som ibland kanske ligger lite utanför det som en del kopplar samman med traditionell destinationsmarknadsföring, vill vi utmana så att resmålet Sverige ska sticka ut i bruset och väcka uppmärksamhet.

Målet med kampanjer av det här slaget, är att skapa räckvidd i relevanta medier och nå ut brett, attrahera både journalister och internationella researrangörer att vilja besöka Sverige och öka söket och Googlandet på resmålet Sverige.

Kampanjerna stärker och stöttar Visit Swedens övriga löpande marknadsföringsinsatser.

Läs mer om och ta del av kamapanjen: Sweden (not Switzerland) – Luxury of a different nature

Inspirationswebbinarium

Visit Swedens inspirationswebbinarium - som sändes den 28 september - är skapat för dig som jobbar med marknadsföring inom svensk besöksnäring. Vi diskuterar kring den högst aktuella Sverigebilden och den senaste mätningen av resenärernas bild av Sverige, vad som är aktuellt inom marknadsföring, bl.a. generativ AI och generation Z samt vad vi på Visit Sweden planerar för 2024.

Agenda för årets webbinarium:

  • Inledning, Susanne Andersson, VD Visit Sweden.
  • Sverigebilden och den senaste mätningen av resenärernas bild av Sverige.
    Anette Lundin och Nils Persson från Visit Sweden ger oss möjlighet att få en djupare förståelse av - vad är Sverigebilden och hur står sig den turistiska Sverigebilden på våra fokusmarknader.
  • Aktuellt inom marknadsföring: Generativ AI, generation Z, förstapartsdata och privacy.
    Vi får lyssna till spännande tankar om framtiden med några av de som dagligen ser den förflyttning som nu sker än snabbare än tidigare: Nora Svedmark från Google, Joel Sandberg från GroupM/Nexus, Torkel Öhman från Amanda AI, Oscar Svenfelt från TikTok, Lovisa Smedberg från Acceleration, Mikael Christensson från Mindshare och Nils Persson från Visit Sweden.
  • Visit Swedens aktiviteter och erbjudanden 2024.
    Tina Olsson och Christina Steer från Visit Sweden tar oss igenom de planer som finns för 2024 och hur du som företag / destination / regional turismorganisation kan ta del av våra erbjudanden och aktiviteter.

Se inspelningen av Visit Swedens inspirationswebbinarium 

Svensk kulturturism – en förstudie:
26 oktober 09:00-10.00

I dag, mer än någonsin, har behovet och vikten av att resa för att förstå och uppleva varandras kulturer, historier och därmed skapa broar mellan länder och människor aldrig varit viktigare. Och kulturturism växer i attraktivitet världen över, där Sverige som destination har mycket att erbjuda på området.

Visit Sweden har tillsammans med Tillväxtverket genomfört en förstudie kring kulturturismens utvecklingspotential för Sverige. I förstudien framkommer att Sverige har goda förutsättningar att utveckla kulturturism till en viktig och betydande attraktionskraft för Sverige som land och turistresmål.

I detta webbinarium går vi igenom insikterna från förstudien.

Anmäl dig till webbinariet om Kulturturismförstudien den 26 oktober kl 09:00-10:00

Förstudien går även att ta del av i Visit Swedens kunskapsbank

Så lyckas ni med er hållbarhetskommunikation:
15 november 09:00-10:00

För att attrahera nya kunder är det viktigt att som en del i hela erbjudandet berätta om sitt hållbarhetsarbete. Den medvetna resenären väljer upplevelser som utvecklar både sig själv som resenär, resmålet och företagen de besöker och 56% av de globala resenärerna med Sverigeintresse tar redan idag, eller kommer att ta miljöhänsyn framåt. Vad målgruppens definition av ”att ta miljöhänsyn” är spänner från att uppleva lokala initiativ - upplevelser som ägs och drivs av människor som bor på orten - till att bo miljöcertifierat.

Den 15 november sänder vi det åttonde webbinariet i Visit Swedens och Tillväxtverket serie med rubriken ”Destinationen Sverige - tillsammans ökar vi takten för en mer hållbar besöksnäring” där vi kommer fokusera på hållbarhetskommunikation.  

Vi kommer bland annat få lyssna till Emma Björner, forskare vid Göteborgs Universitet, som berättar om sin forskning som bygger på svenska turismaktörers arbete med hållbarhet och hållbarhetskommunikation.

Anmäl dig till webbinariet "Så lyckas ni med er hållbarhetskommunikation” den 15 november 09:00 -10:00

Delta på Vakantiebeurs 10-14 januari 2024

Vakantiebeurs är den årliga och största mötesplats för resebransch och slutkonsumenter från den nederländska och belgiska marknaden. Förra året hade mässan av 65.000 besökare varav ca 8.000 researrangörer och agenter.

Mässan är ett måste för den som vill marknadsföra sin destination eller produkt som en del av resmålet Sverige på den växande Benelux-marknaden. Mässan genomförs i Utrecht, Nederländerna.

För aktörer i besöksnäringen är det ett unikt tillfälle att träffa utvalda och kvalitetssäkrade researrangörer och agenter, men även sälja sina erbjudanden redan på plats till Sverigeintresserade konsumenter. Nytt är även att Visit Sweden har bokat scenen på mässan för att under flera dagar berätta om Sverige. Här kan du som deltar också få utrymme att berätta om era produkter och ert Sverige.

Läs mer om, och anmäl er till Vakantiebeurs 10-14 januari 2024

Anmälan är öppen till och med 29 oktober. 

Delta på ITB 5-7 mars 2024

ITB är världens största branschmässa inom turism. Den genomförs årligen i Berlin och är en fortsatt viktig kanal för att marknadsföra sin destination eller verksamhet mot journalister och det internationella researrangörsledet med fokus på de tysktalande marknaderna. Mässan attraherar drygt 90.000 besökare från hela världen, varav dryga 30.000 är aktörer inom researrangörsledet och 3.000 journalister och annan media.

Tillsammans med övriga nordiska turismorganisationer, erbjuder Visit Sweden en gemensam nordisk monter. Sverige har en dedikerad del, där vi synliggör och marknadsför det hållbara och attraktiva resmålet Sverige. Visit Sweden arbetar aktivt för att attrahera kvalitetssäkrade researrangörer att besöka Sveriges monter på ITB och boka möten med våra svenska aktörer.

Representerar du en region, destination, DMC eller företag i besöksnäringen och vill få synlighet, utöka ditt kontaktnät och få en möjlighet till många kvalitativa möten i med researrangörer och agenter, både tysktalande och internationella, anmäl dig då till Visit Swedens erbjudande för ITB 2024.

Läs mer om, och anmäl er till ITB 5-7 mars 2024

Delta på Swedish Workshop 24-25 april 2024

Det är nu klart att Södertälje blir platsen för Swedish Workshop 2024. Eventet kommer genomföras 24-25 april.

Swedish Workshop är en återkommande mötes- och marknadsplats med syfte att inspirera internationella researrangörer och reseagenter att inkludera det hållbara och attraktiva resmålet Sverige i sitt utbud. För aktörer som arbetar för och i besöksnäringen är det unika tillfällen träffa och göra affärer med utvalda, kvalitetssäkrade researrangörer och reseagenter som alla är intresserade av att paketera, marknadsföra och sälja resmålet Sverige. Genom Swedish workshop genomförs upp till 1500 affärsmöten varje gång.

Med Swedish Workshop i Södertälje och den internationella hållbarhetskongress GSTC2024 i Stockholm på Kungliga Djurgården skapar det möjlighet för medverkande företag på Swedish Workshop att även besöka GSTC2024.

Läs mer om Swedish Workshop 24-25 april 2024

Svensk kulturturism – en förstudie

Visit Sweden har tillsammans med Tillväxtverket genomfört en förstudie kring kulturturismens utvecklingspotential för Sverige. I förstudien framkommer att Sverige har goda förutsättningar att utveckla kulturturism till en viktig och betydande attraktionskraft för Sverige som land och turistresmål.

Ta del av kulturturismförstudien i Visit Swedens Kunskapsbank

Vi kommer även presentera förstudien på ett webbinarium som sänds den 26 oktober. Anmäl dig till webbinariet här.

Verktygslåda - Kommunicera med den medvetna resenären

För att attrahera nya kunder är det viktigt att som en del i hela erbjudandet berätta om sitt hållbarhetsarbete.

Den medvetna resenären väljer upplevelser som utvecklar både sig själv som resenär, resmålet och företagen de besöker och 56% av de globala resenärerna med Sverigeintresse tar redan idag, eller kommer att ta miljöhänsyn framåt. Vad målgruppens definition av ”att ta miljöhänsyn” är spänner från att uppleva lokala initiativ - upplevelser som ägs och drivs av människor som bor på orten - till att bo miljöcertifierat. 

Verktygslådan innehåller fakta och insikter, hur du når din målgrupp samt handgripliga tips om hur du praktiskt gör det.

Ta del av Verktygslådan – Kommunicera med den medvetna resenären i Visit Swedens Kunskapsbank

Länka till Visit Swedens Kunskapsbank från er webbplats

Har ni en målgrupp på er webbplats som kan ha nytta av kunskap från Visit Sweden? Kunskapsbanken är en plats där vi delar med oss av kunskaper om målgruppen, reseledet, insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikation för globala besökare.

Visit Swedens Kunskapsbank

Visit Sweden underlättar kunskapsdelning via Facebook

För att underlätta kunskapsdelningen har vi nu startat en Facebook-kanal för Visit Swedens Kunskapsbank. Där lägger vi ut de kunskaper och insikter som riktar sig mer direkt till besöksnäringsföretag, dvs det som är mer kortfattat och lättsmält. Vi hoppas att vi på det sättet kan underlätta för er som arbetar för svensk besöksnäring att dela kunskaperna vidare till företagen i er region, destination eller inom er bransch.

Gå in och gilla: Visit Swedens kunskapsdelning via Facebook

Tipsa om Visit Swedens nyhetsbrev

Har ni kollegor eller företag i er region eller på er destination som ni tror kan ha glädje av nyheter från Visit Sweden?

Tipsa gärna om att registrera sig för Visit Swedens nyhetsbrev