Svenskarnas turismkonsumtion
har ökat med 9% 2019-2022, främst pga drivmedelspriserna som sedan 2019 ökat med 53%.
har ökat med 9% 2019-2022, främst pga drivmedelspriserna som sedan 2019 ökat med 53%.
har ökat med 13,8% 2019-2022, bl a en ökning i "supermarkets" med hela 1800%, kategorin utgör 13% av hela den definierade turismkonsumtionen*.
går åt samma håll. Logiintäkterna har ökat med 58% under 2021-2022 och boendekonsumtionen (”hotel” i nets) har ökat med 42% under samma period.
* Tittar vi på enstaka marknader ser vi att Norge påverkar kategorien "supermarkets" då deras konsumtion i kategorin ökade med cirka 2630% (2019-2022) och utgör 34% av hela den definierade turismkonsumtionen. Därutöver ökade Norges andel av den totala utländska turismkonsumtionen från 21% 2019 till 36% 2022.
Efter den första testperioden 2021, som hade ett nationellt perspektiv, var fokus under våren 2023 att gemensamt med regioner/destinationer hitta relevanta användningsområden utifrån ett regionalt perspektiv kring betalkortdata. Vi frågade oss nu istället hur betalkortsdata kan ge värdefulla insikter till regioner och destinationer i den form den presenteras idag.
Utifrån uppdrag, intresse och personella resurser deltog följande svenska regionala turismorganisationer och destinationer:
Under ett samverkansprojekt begränsat till 2 månader med både gemensamma och individuella arbetsmöten utgick vi från regionernas/destinationernas egna hypoteser med mål att dessa leder till värdefulla insikter som i förlängningen kan stödja beslutsunderlag.
”Vi ser att Nets har begränsad nytta när man tittar på en större geografi (region). Men för mindre områden (kommuner/städer) och för specifika evenemang ser vi större möjligheter. Det kan där ge ökad kunskap om folks agerande, speciellt om man kan analysera ihop Nets med andra datakällor såsom mobildata och gästnattsdata.”
Emil Selse, Projektledare, Region Östergötland
Karin Ekebjär, Länsturismsamordnare, Region Kalmar län och Stefan Johnsson, Turismchef, Kalmar
”Det kändes självklart för oss att medverka i projektet kring Nets-data då vi inom branschen eftersöker just relevant realtidsstatistik som är nedbrytbar och kan ge en aktuell bild. Vi kan utifrån de tester som gjorts tillsammans med Visit Sweden se att den data vi kunnat få ut är intressant och användbar som ett komplement till annan data och statistik, att den kan bekräfta annan data eller hypoteser samt att den ger möjlighet att följa utvecklingen live. För att arbeta löpande med Nets-data upplever vi dock att det krävs resurser lokalt som kan analysera den inkomna datan och dra slutsatser, så att den blir användbar för verksamheten och det lokala näringslivet.”
Helena Bovin, Marknadschef, Destination Uppsala
”Att via korttransaktionsdata få insikter om besökarnas konsumtion, är en till pusselbit och ett komplement. Genom detta angreppssätt finns möjlighet att belysa andra turismrelaterade konsumtionskategorier än enbart boende i syfte att få fram ett breddat beslutsunderlag. Dock förutsätter detta stor kunskap om regionens besöksnäringsföretag och dess betalningssystem för att kunna tolka utfallet rätt. Viktigt att samordna tillgång och inköp på nationell nivå.”
Lotta Magnusson, Chef Strategisk utveckling, Visit Dalarna
Vi summerar våra lärdomar från projektet med regionerna utifrån möjligheter och utmaningar.
Visit Sweden har tillgång till konsumtionsdata från Nets Market Insights fram till september 2023.
Vid intresse av regioner/destinationer undersöks möjligheten att samordna tillgång till Nets Market Insights i framtiden. Kontakta Susanne Stubs.
Nets Market Insights är en insiktsplattform där anonymiserad data från Nets kan analyseras. Nets har miljarder transaktioner årligen i Norden.
Nets Market Insights baseras på Nets kunders (dvs handlare/butiksinnehavare) transaktionsdata för Norden. Då det finns fler betalningsaktörer än Nets, fungerar siffrorna endast som indikatorer för hela marknadstrenden. All data är anonymiserad. Nationaliteten på en korthållare baseras på den utställande bankens ”nationalitet”. Det går att skilja inhemska från utländska köp samt privata kort från företagskort och även utifrån försäljningskanal (fysisk butik/online). Fokus är på utveckling (inte absoluta tal) av kortköp per vecka, månad eller år, gällande omsättning, antal transaktioner och antal kort, med historiska siffror som jämförelse.
Turismkonsumtion definieras utifrån följande turismrelaterade kategorier: boende (t.ex. hotell, camping, stugbyar, vandrarhem), bagerier, specialbutiker livsmedel (t.ex. godis, nötter, mejeriprodukter, konditorier), livsmedelsbutiker, alkoholförsäljning (butik, barer, nattklubbar, vin- och ölproducenter), transporttjänster (t.ex. biluthyrning, tåg, taxi, shuttle, tåg, båtuthyrning, kryssningar, småbåtshamnar, flygningar), bensinstationer, restauranger (inkl. catering), shopping kläder, väskor och skor, smycken, skönhet (t.ex. kosmetika, apotek, skönhetsbutiker, massage och spa), nöjen och attraktioner (t.ex. sevärdheter, museer, djurparker, liftkort, golfbanor, sportevenemang, arenor, biljard, teater, bio, konserter osv.)