Our other websites:
Pater Noster
Foto: Erik Nissen Johansen/Visit Sweden

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Juli 2021.

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad under 2021. Vi frågar bland annat hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden. I denna temperaturmätning som genomfördes i juli, kan vi se att man är fortsatt positiv till resandet och bokningar i Sverige, medan de flesta svenskar är avvaktande till utlandsresor, både vad gäller att resa utomlands och vad gäller att företag gör reklam för utlandsresor.

Här följer en kort sammanfattning av temperaturmätningen för juli. Längre ner på sidan kan ni ladda ner hela rapporten på 20 sidor.

  • I intervjuer med svenskarna i juli ser vi att de är fortsatt positiva till resor i Sverige, 41% har rest på semester i Sverige de senaste sex månaderna och 37% planerar en semesterresa i Sverige de närmaste sex månaderna. De är även fortsatt positiva till reklam för Sverigeresor.
  • De flesta svenskar är fortsatt avvaktande till utlandsresor, endast 12% har rest på semester utomlands de senaste sex månaderna men 40% planerar en semester utomlands de närmaste sex månaderna (Spanien 10%, Danmark 8%, Tyskland 7%). Fortfarande tycker ungefär hälften av svenskarna att reklam för utlandsresor inte känns ok.
  • Svenskarna tycker att det känns mer och mer ok att resa på semester i Sverige. Bokningsbeteendet inför Sverigeresan har ändrats sedan april, då låg andelen som ville avvakta med att boka pga av pandemin på 25%, nu i juli har den andelen minskat till 11%. Vi ser dock en liten nedgång i juli-resultaten, dvs något färre tycker det känns ok nu jämfört med tidigare, kanske beror det på en ökad oro kring en ev fjärde våg av smittspridning.
  • Sverige känns fortfarande som ett säkert resmål, även om lite färre tycker det nu i juli-mätningen jämfört med tidigare. Sverige rankas som det säkraste resmålet följt av de övriga nordiska länderna samt Tyskland, medan Irland, Spanien, Holland, Storbritannien och Grekland känns mer osäkra. Utlandsmarknaderna har dippat markant sedan mitten av juli och kanske beror det på en ökad känsla av otrygghet då UDs reseavrådan förlängdes till 1 september för många länder.
  • Det är fortsatt mycket viktigt med bra av- och ombokningsmöjligheter för att man ska våga ta steget och göra en bokning.
  • Totalt sett är det fortsatt mycket viktigt att ta hänsyn till pandemin och fundera på hur man bäst erbjuder och visar både ansvar och trygghet före resan och under upplevelsen, så att många vågar ta steget och boka. I tabellen nedan visas hur svenskarna anpassar sig utifrån det rådande smittoläget och vilka typer av anpassningar som är viktiga för dem.

Detta är den fjärde temperaturmätningen sedan starten i april 2021 och vi kommer att fortsätta följa utvecklingen över tid, månad för månad under 2021.

Tempmatning_illustration_juli_ny.png

Läs den fullständiga rapporten här (19 sidor)

KORT FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

Målgrupp: Allmänheten i Sverige, 18+ år. Den äldsta är 99 år.

Metod: Genomförs online via undersökningsföretaget YouGovs paneler.

Data vägs utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.

Tidigare temperaturmätningar 2021

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad under 2021. Här är de tidigare mätningarna 2021:

The houseboat at Naturbyn
Foto: Martin Edström/imagebank.sweden.se
Rapport

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Juni 2021.

2021. I denna tredje temperaturmätning kan vi se att den svenska målgruppen är positiv till resandet och bokningar i Sverige, medan de flesta fortfarande är avvaktande till utlandsresor. Ta del av hela rapporten här.

Outdoor cooking
Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se
Rapport

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Maj 2021.

2021.I denna andra temperaturmätning fördjupar vi kunskapen om svenskarnas funderingar om sitt resande, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden. Vi kan bland annat se att Sverigesemester är ett populärt val i sommar. Ta del av hela rapporten här.

Restaurant
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
Rapport

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? April 2021.

2021. I denna första temperaturmätning genomförd i april, fördjupar vi kunskapen om svenskarnas funderingar kring sitt resande under pandemin. Läs mer om bokningsläge, tankar kring reklam och vikten av trygghet.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.