Our other websites:
Ett barn sitter vid ett träbord utomhus och håller i en muffins. På bordet står ett glas saft.
Foto: Johan Willner

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande i juli 2022?

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad. Vi frågar bland annat hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden.

Attityden till att resa på semester, upplevd säkerhet i olika länder, och attityden till reklam för resor, ligger i juli kvar på en nivå där många vill resa, länderna i undersökningen ses som säkra destinationer och reklam ses som okej både för Sverigeresor och utlandsresor. Resandet, även utomlands, har kommit igång på allvar.

Korta frågor och svar:

  • Har resandet i Sverige minskat i sommar?
  • Har resandet till utlandet ökat i sommar?
  • Påverkar covid-19 resandet?
  • Påverkar svårigheten att få ett pass resandet?
Svenskars resefunderingar 2022_juli.png

Klicka på bilden för att förstora den.

En kort sammanfattning av temperaturmätningen för juli.

Siffror inom parentes är förändring från förra mätningen i juni.

  • I intervjuer med svenskarna i juli ser vi att 43% (+6%) har rest på semester i Sverige de senaste sex månaderna och 29% (-4%) planerar en semesterresa i Sverige. Andelen som tycker det är ok med reklam för Sverigeresor minskade lite från juni.
  • Andelen som rest utomlands de senaste sex månaderna är 37% (+4%). Andelen som planerar en utlandssemester de närmaste sex månaderna är 55% (-1%), främst planeras resor till Sverige 29%, Spanien 16%, Tyskland och Grekland 8%, Danmark 7%, Storbritannien 6%. Andelen som tycker det är ok med reklam för utlandsresor minskade lite från juni.
  • Från mars 2022 frågar vi svenskar om Rysslands invasion av Ukraina fått dig att ändra dina resplaner för 2022 och vi ser inte det ännu.
  • Att besöka släkt eller vänner, kust-och natursemester samt storstadssemester och camping är mest populärt nu i juli.
  • Sverige ses som ett säkrare resmål nu än i juni 2021. Nivån har legat stabilt sedan mars 2022 även om den nu i juli börjat en försiktig nedgång.
  • Fortsatt viktigt att kunna boka av eller boka om, samt att försäkringen gäller för resan.
  • Vi har även frågat vad de kommer göra mer eller mindre av efter pandemin. Det som hela tiden varit i toppen är att man mer kommer välja att köpa varor från lokala producenter samt åka på semester i Sverige och gärna utanför högsäsong. Det man svarat att man kommer göra mindre av är att ta ett flyg till en semesterort.
  • Svårigheterna med att skaffa sig ett nytt pass i Sverige har påverkat ca 20% att stanna i Sverige på semester.

Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen månadsvis under 2022.

Läs den fullständiga rapporten här (30 sidor).

Rapporten ovan uppdateras varje månad och är inte tillgänglighetsanpassad. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda någon graf.

KORT FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

Målgrupp: Allmänheten i Sverige, 18+ år. Den äldsta är 99 år.

Metod: Genomförs online via undersökningsföretaget YouGovs paneler.

Data vägs utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.