Our other websites:
The houseboat at Naturbyn
Foto: Martin Edström/imagebank.sweden.se

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Juni 2021.

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad under 2021. Vi frågar bland annat hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden. I denna temperaturmätning som genomfördes i juni, kan vi se att man är positiv till resandet och bokningar i Sverige, medan de flesta svenskar fortfarande är avvaktande till utlandsresor.

Här följer en kort sammanfattning av temperaturmätningen för juni. Längre ner på sidan kan ni ta del av, och ladda ner hela rapporten på 19 sidor.

  • I intervjuerna med svenskarna i juni ser vi att de känner sig allt mer okej med att resa men också allt mer okej med att företag gör reklam för resor. Vi ser en stor skillnad från resultaten i april och maj, men alla farhågor är inte borta och många anpassningar görs fortsatt.
  • Det är också fortfarande stor skillnad mellan Sverige och utland, där Sverigeresor och reklam för dessa ses som mycket mer okej än resor till utlandet och reklam för resor till utlandet.
  • De som överväger att göra en Sverigeresa den närmaste tiden har i mycket större utsträckning bokat sitt boende nu i juni, och i jämförelse med tidigare undersökningar så är det markant färre svarar att de avvaktar pandemins utveckling innan de bokar: bara 12% avvaktar i juni, mot 16% i maj och 25% i april.
  • Alla resmål (länder) ses nu av fler som säkra resmål. Men fortfarande är det många som tycker att det är osäkert att resa utomlands längre bort: Sverige är det land som flest svenskar tycker känns säkert som resmål, följt av de nordiska grannländerna, men det är ett visst gap till dem. Storbritannien, Nederländerna, Grekland och Spanien ses av många fortfarande som mer osäkra.
  • Många fortsätter även att anpassa både sitt beteende överlag, samt anser att många anpassningar är viktiga på resmålen, såsom att kunna hålla avstånd. Läs mer i rapporten om fler önskemål vad gäller anpassningar. Det blir därför fortsatt viktigt att ta hänsyn till pandemin och fundera på hur man bäst erbjuder och visar både ansvar och trygghet både före och under reseupplevelsen, så att många vågar ta steget och boka.

Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen över tid, månad för månad, året ut 2021, för att alltid ha aktuell information om läget.

Läs den fullständiga rapporten här (19 sidor)

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.