Our other websites:
Två personer sitter på en klippa vid vattnet och tittar ut över sjön framför dem.
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande i juni 2022?

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad. Vi frågar bland annat hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden.

Här följer en kort sammanfattning av temperaturmätningen för juni. Siffror inom parentes är förändring från förra mätningen i maj.

  • I intervjuer med svenskarna i juni ser vi att 37% (+/-0%) har rest på semester i Sverige de senaste sex månaderna och 33% (-4%) planerar en semesterresa i Sverige. 8 av 10 tycker att det är ok med reklam för Sverigeresor.
  • Andelen som rest utomlands de senaste sex månaderna är 33% (+/-0%). Andelen som planerar en utlandssemester de närmaste sex månaderna är 56% (-2%), främst planeras resor till Spanien 16%, Danmark 10%, Storbritannien 10%, Tyskland 8%, Grekland 7% och Italien 6%. 7 av 10 tycker nu att det är ok med reklam för utlandsresor.
  • Från mars 2022 frågar vi svenskar om Rysslands invasion av Ukraina fått dig att ändra dina resplaner för 2022 och vi ser inte det ännu.
  • Att besöka släkt eller vänner, kust-och natursemester samt storstadssemester och camping är mest populärt nu i juni.
  • Sverige ses som ett säkrare resmål nu än i juni 2021. Nivån har legat stabilt sedan mars 2022.
  • Fortsatt viktigt att kunna boka av eller boka om, samt att försäkringen gäller för resan.
  • Vi har även frågat vad de kommer göra mer eller mindre av efter pandemin. Det som hela tiden varit i toppen är att man mer kommer välja att köpa varor från lokala producenter samt åka på semester i Sverige. Det man svarat att man kommer göra mindre av är att ta ett flyg till en semesterort samt att åka på semester utomlands.
  • Svårigheterna med att skaffa sig ett nytt pass i Sverige har för de allra flesta INTE påverkat resplanerna, men ca 1 av 5 har ändrat sina planer pga av detta. C:a 13% svarar att de av olika skäl stannar i Sverige i stället för att resa utomlands pga av svårigheter med att skaffa nytt pass.

Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen månadsvis under 2022.

Svenskars resefunderingar juni 2022.png

Klicka på bilden för att förstora den.

Läs den fullständiga rapporten här (30 sidor).

Rapporten ovan uppdateras varje månad och är inte tillgänglighetsanpassad. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda någon graf.

KORT FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

Målgrupp: Allmänheten i Sverige, 18+ år. Den äldsta är 99 år.

Metod: Genomförs online via undersökningsföretaget YouGovs paneler.

Data vägs utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.