
Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? November 2021.
För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad under 2021. Vi frågar bland annat hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden. I denna temperaturmätning som genomfördes i november, kan vi se att reslusten består men att resenärerna reagerar snabbt på att smittan ökar och anpassar sig till vad som händer i världen.
Här följer en kort sammanfattning av temperaturmätningen för november. Siffror inom parentes är förändring från förra mätningen i oktober. Längre ner på sidan kan ni ladda ner hela rapporten på 21 sidor.
- I intervjuer med svenskarna i november ser vi att 36% (-8%) har rest på semester i Sverige de senaste sex månaderna och 24% (-10%) planerar en semesterresa i Sverige de närmaste sex månaderna. Reklam för Sverigeresor är fortsatt ok även om tendensen finns att det börjar bli mindre ok sedan oktober.
- Vi ser en minskning av svenskars utlandsresor, 29% (-1%) har rest på semester utomlands de senaste sex månaderna och 55% (-12%) planerar en semester utomlands de närmaste sex månaderna (Spanien 6%, Danmark 5%, Tyskland, Finland och Grekland 4%). Över tid har andelen svenskar som tycker att det är ok med reklam för utlandsresor ökat, för att nu i november bytas till att inte var ok igen.
- Bokningsbeteendet inför Sverigeresan har ändrats sedan april, då låg andelen som ville avvakta med att boka pga av pandemin på 25%, nu i novmeber ligger den andelen fortsatt stabilt på 11%. Många planerar att ge sig av någonstans i Sverige men fortfarande har 20% inte bestämt destination ännu och därför inte heller bokat något.
- I november ser vi att 24% (-4%) planerar en storstadssemester. Nu inför julen så är att besöka släkt eller vänner 32% (+8%) en större reseanledning än storstadssemester. Andelen som planerar en skidsemester har ökat och ligger nu på 15% (+4%). Andelen som ska besöka sitt egna fritidshus eller lägenhet har också ökat med 4% sedan i oktober.
- Sverige känns fortfarande som ett säkert resmål även om andelen minskat lite under oktober-november. Sverige rankas som det säkraste resmålet följt av de övriga nordiska länderna Finland, Danmark och Norge följt av Spanien, Irland, Storbritannien, Tyskland, Grekland och Holland. De flesta länderna vände upp i slutet november förutom Irland och Storbritannien vars kurva planade ut.
- Det är fortsatt oerhört viktigt med bra av- och ombokningsmöjligheter för att man ska våga ta steget och göra en bokning. 80-83% svarar att möjligheten att boka om eller boka av är viktig och nästan ingen svarar att det inte är viktigt.
- Det är helt enkelt fortsatt mycket viktigt att ta hänsyn till pandemin och fundera på hur man bäst erbjuder och visar både ansvar och trygghet före resan och under upplevelsen, så att många vågar ta steget och boka.
Detta är den åttonde temperaturmätningen sedan starten i april 2021 och vi kommer att fortsätta följa utvecklingen över tid, månad för månad under 2021.

Läs den fullständiga rapporten här (21 sidor)
KORT FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN
Målgrupp: Allmänheten i Sverige, 18+ år. Den äldsta är 99 år.
Metod: Genomförs online via undersökningsföretaget YouGovs paneler.
Data vägs utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.
Tidigare temperaturmätningar 2021
För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad under 2021. Här är de tidigare mätningarna 2021:

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Oktober 2021.
I denna sjunde temperaturmätning ser vi att resusten finns kvar hos svenskarna och att konkurrensen från utlandsresemålen fortsätter att öka. Stadssemester i Sverige fortsätter vara den populäraste semestertypen. Ta del av hela rapporten här.

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? September 2021.
I denna sjätte temperaturmätning ser vi att stadssemester i Sverige nu är den populäraste semestertypen, till och med mer populär än att besöka släkt och vänner! Vi ser även att fler svenskar haft och planerar semester utomlands. Ta del av hela rapporten här.

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Augusti 2021
De flesta svenskar har nu haft sin semester och intresset för semesterresor i Sverige har därför minskat men ligger fortsatt kvar för utlandet. Det är fortfarande viktigast för resenärerna att de kan boka av en bokad resa och få pengarna tillbaka.

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Juli 2021.
I denna fjärde temperaturmätning kan vi se att man är fortsatt positiv till resandet och bokningar i Sverige. De flesta svenskar är fortsatt avvaktande till utlandsresor men hela 40% funderar på en utlandssemester de kommande 6 månaderna. Ta del av hela rapporten här.

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Juni 2021.
2021. I denna tredje temperaturmätning kan vi se att den svenska målgruppen är positiv till resandet och bokningar i Sverige, medan de flesta fortfarande är avvaktande till utlandsresor. Ta del av hela rapporten här.

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Maj 2021.
2021.I denna andra temperaturmätning fördjupar vi kunskapen om svenskarnas funderingar om sitt resande, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden. Vi kan bland annat se att Sverigesemester är ett populärt val i sommar. Ta del av hela rapporten här.

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? April 2021.
2021. I denna första temperaturmätning genomförd i april, fördjupar vi kunskapen om svenskarnas funderingar kring sitt resande under pandemin. Läs mer om bokningsläge, tankar kring reklam och vikten av trygghet.