Hoppa till innehåll
Padjelanta National Park
Foto: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

Resebarometer mars, svenskarnas resplaner

I vår Resebarometer så bevakar vi kontinuerligt resenärernas reslust, resplaner och bokningsbeteende på viktiga marknader. I resultatet från mars summerar vi svenskarnas resplaner och mätningarna visar att allt fler börjar att planera sin semester. Det finns också en tendens till att fler har bokat boendet i Sverige.
Senast uppdaterad:17 maj 2021

I denna utblick fördjupar vi oss i Resebarometerns mätningar för svenskarnas resplaner kommande 6 månader.

Svenskar reslust utomlands

När det gäller reslusten utomlands finns det en liten tendens att reslusten ökat.

Planering av semester

Andelen svenskar som planerar sin semester har ökat jämfört med januari och februari såväl till det egna landet som till utlandet. Andelen som inte överväger/planerar att resa inom de kommande 6 månaderna fortsätter att minska.

Sverige är fortsatt det land som flest svenskar överväger inom de kommande 6 månaderna (32%). Utöver Sverige kommer Spanien på andra plats (9%) och Danmark på tredje plats (7%).

Bland de svenskar som överväger att resa i Sverige, planerar majoriteten (40%) en resa inom 3-4 månader. Bland de som överväger en utlandsresa planerar flest (49%) en utlandsresa inom 5-6 månader.

Att resa inom hemlandet planeras med kortare framförhållning jämfört med samtliga undersökta marknader som planerar en resa till Sverige.

Bokning av boende

Det finns en tendens till att allt fler redan har bokat boende i Sverige (22%) samt att allt färre avvaktar situationen med covid-19 jämfört med mätningarna i januari och februari.

Populära semestertyper

Kust- och natursemester som semestertyp i Sverige har ökat med 4% bland svenskarna. Storstadssemester/citybreak som semestertyp har ökat lätt jämfört med undersökningen genomförd i februari medan ”Annat” som innehåller troligen allt från egen stuga, camping, rundresa, besöka vänner & familj m m har minskat.

Läs den fullständiga rapporten som PDF

Vill du lära mera och för fördjupade kunskaper, läs den sammanställda presentationen från Visit Sweden. Presentationen en presentation om svenskarnas resplaner inom följande områden:

Resplaner de kommande sex månaderna, destinationer som övervägs, vilken tidsperiod inom de kommande 6 månaderna, bokningsbeteende boende, typ av semester; natur, stad, skidor, annat, reslusten till utlandet nu jämfört med samma period föregående år; bedömd säkerhet respektive osäkerhet för olika resedestinationer

Fakta om undersökningen

Visit Denmarks Markedsmonitor har bevakat utvecklingen av reslust, resplaner och bokningsbeteende på fem marknader (Tyskland, Norge, Sverige, Nederländerna och London) under 2020. I sex omgångar under 2021 som Visit Sweden & Visit Denmark samfinansierar, ingår även Danmark och Frankrike (Paris & Lyon) och ett bredare urval i Storbritannien (London, Greater Manchester, Greater Birmingham and South East). Denna undersökning är genomförd 10-14 mars 2021. Undersökningen genomförs online via undersökningsföretaget YouGovs paneler.

Respondenter: allmänheten 18+ år

1 000 respondenter per marknad och omgång, undantaget Tyskland med 2 000 respondenter