Det persiska nyåret – vårens stora folkfest
- 18 mars, Eldfesten
- 20 mars, Persiskt nyår Nouruz
- 2 april, Sizdah bedar
Under senare år har både det persiska nyårsfirandet Nouruz (newroz på kurdiska) och Eldfesten (charshanbeh suri) uppmärksammats stort i Sverige. Nouruz firas i och med vårdagjämningen 20 mars, och Eldfesten sista tisdagen före 20 mars, det vill säga 18 mars.
I Göteborg firas Eldfesten på Heden, i Malmö i Folkets Park och i Stockholm både på Skansen och i Kungsträdgården. Firandet på Skansen samlar närmare 30 000 människor och direktsänds på SVT. Som sig bör är det en riktig folkfest med musik, mat, eldar och fyrverkerier. Såväl politiker som kända persiska artister bjuds in.
Det anses vanligtvis att det persiska och kurdiska nyåret är en icke-religiös högtid med flertusenåriga rötter. Maträtter och seder skiljer sig åt mellan olika geografiska platser och kulturer, men gemensamt är att ljuset och våren välkomnas åter.
Dagarna mellan Eldfesten och Nouruz är tid för fest där man träffar släkt och vänner, inte bara över lunch eller middag utan man gör gärna saker ihop, reser eller upplever något tillsammans.
Sizdah bedar är finalen på nyårsfirandet. Nu välkomnas våren på allvar och man samlas utomhus för att umgås och ha picknick. Också när det gäller den här dagen finns det möjlighet för oss att inspirera till utomhusaktiviteter, och olika parker och trädgårdar för att på bästa sätt fira naturen, ljuset och våren.
Det persiska nyårsfirandet berör ungefär 350 000 personer i Sverige, som främst har sin bakgrund i den iranska, kurdiska, afghanska och tadzjikiska kulturen.
En persisk tradition är att till nyår duka haft sin som betyder ”sju s”. På bordet finns minst sju saker som alla börjar på bokstaven s och symboliserar det man önskar sig av det kommande året.
- Sabze – bricka med groddar av vete eller linser = återfödelse och naturens uppvaknande.
- Sib – röda äpplen = skönhet och hälsa.
- Sumac – syrlig krydda = soluppgångens färg och god smak.
- Senjed – torkade stenfrukter från silverbuske = kärlek.
- Serkeh – vinäger = hög ålder och tålmodighet.
- Samanu – en slags memma av vetegroddar = överflöd.
- Sir – vitlök = hälsa och kampen mot sjukdom.
På bordet finns också hyacinter (sonbol) som står för vårens ankomst och mynt (sekke) som symboliserar rikedom och välstånd. En skål med guldfiskar, en spegel, målade ägg och levande ljus brukar också förekomma samt sötsaker som baklava och choklad. Just guldfisken är en stark symbol för livet och förekommer i de flesta hushåll.