Hoppa till innehåll
Flattinge-gardscafe-1.jpg
Foto: Emma Ivarsson
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Designa din måltidsupplevelse

Lär dig designa din måltidsupplevelse med Flättinge Gårdscafé som ett gott exempel på hur man kan jobba med storytelling innan, under och efter ett besök samt hur man systematiskt stegrar en upplevelse till olika nivåer.
Senast uppdaterad:17 januari 2022

3 steg för att "designa din måltidsupplevelse"

Att designa en måltidsupplevelse handlar om att gå från en produkt till en upplevelse. Som i exemplet med Flättinge gårdscafé där man erbjuder en upplevelse där besökaren får ta del av kunskap, tradition och smaker i en autentisk miljö med familjen som ledsagare. Flättinge gårdscafé får stå som ett gott exempel på hur man kan använda de tre stegen för att ”designa sin egen måltidsupplevelse”.

  1. Skapa något minnesvärt
    En minnesvärd måltid är underhållande, estetisk, utvecklande och erbjuder flykt från vardagen.
    Flättinge Gårdscafé underhåller man gästen genom att bjuda in besökaren i verksamheten. Genom att dela kunskap om säsongens bär och hur man gör saft får gästen en utvecklande och interaktiv upplevelse.
  2. Planera din måltidsupplevelse
    Tänk i förväg på vad säsongen bjuder på hur du kan utnyttja det? Se över vem som är ansvarig för vad och vilka resurser du behöver.
    Flättinge Gårdscafé utgår från när bär, frukt och spannmål skördas och planerar måltidupplevelser utefter säsong. Genom att se över kunskaper och erfarenhet har de delat upp ansvar kring kök, guidning och gäster.
  3. Förstärk upplevelsen
    Fundera över vad som har mest potential att förstärka din upplevelse. Jobba med ett dramaturgiskt grepp, det vill säga skapa förväntan, höj intensiteten, peaka och signera upplevelsen.
    Flättinge gårdscafé använder hemsidan för att måla upp en bild av idyllen och berätta storyn om tre systrar som är fjärde generationen på gården och hur de med stolthet driver traditionen vidare med ett modernt hållbarhetsfokus. Gästerna erbjuds att vara med på bärplockningsutflykt med gårdsfika där sedan höjdpunkten blir att gästen själv får göra saft av bären och får med sig den hem.

Gillade du att ”Designa din måltidsupplevelse”? Ta del av fler verktyg från Smak63!
Smak63 är en plattform för utbildning inom måltidsturism. Bakom plattformen står flera organisationer inom projektet Mat och Dryck i Västernorrland, Jämtland Härjedalen och Trøndelag. På webbplatsen får du fördjupad kunskap i hur du designar måltidsupplevelser och hittar flera verktyg för företag som vill utvecklas inom måltidsturism.