Hoppa till innehåll
Staying connected
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Spara tid och få fler besökare genom att optimera digitalt

Som företagare har du alltid mycket att göra och det kan göra det svårt att hinna med den digitala kommunikationen. I den här artikeln får du därför konkreta tips på saker du kan optimera, effektivisera och automatisera för att maxa din närvaro på internet och sociala medier. Så att du blir enkel att hitta där nyfikna måltidsresenärer söker och gör det mesta av varje kontakt.
Senast uppdaterad:28 december 2022

Skribent: Elin Häggberg, teknikbloggare och journalist

Som företagare har du alltid mycket att göra och det är lätt att den digitala kommunikationen hamnar i andra hand, fast du vet hur viktig den är.

Fördelen med internet och sociala medier är att du kan möta din målgrupp i deras vardag på ett enkelt och avslappnat sätt. Istället för påträngande reklam och kampanjer handlar det mer om att ge inspiration, berätta företagets historia och visa vilka upplevelser ni erbjuder.

Men för att nå ut i informationsbruset krävs ett högkvalitativt och genomtänkt innehåll. Något som tar tid och engagemang att skapa.

Därför kan det vara smart att lägga lite tid på att optimera, effektivisera och automatisera det som går av ditt företags närvaro på internet och sociala medier.

Genom att ha uppdaterade och fullständiga profiler på attraktiva plattformar bygger du förtroende och gör mer av varje sökträff. Och genom att ge nyfikna måltidsresenärer informationen de behöver, oavsett vilken kontaktväg de väljer, så ingjuter du en känsla av närvaro och engagemang.

Finns du där din målgrupp letar?

Den moderna måltidsturisten söker aktivt efter nästa spännande upplevelse, enligt Visit Swedens guide till måltidsresenärer. Därför är det viktigt att tänka på hur och var ni kan bli hittade. Det handlar inte bara om Google utan även sökningar på sociala medier och resultaten på plattformar där man kan betygsätta och recensera resmål och restauranger, som sajten Tripadvisor.

Ett viktigt steg är att ta kontrollen över din närvaro genom att verifiera dig som ägare för företagssidorna som redan kan finnas för ditt företag på dessa platser.

Då kan du också svara på recensioner vilket ger dig möjlighet att bygga förtroende och trygghet för nyfikna måltidsresenärer som gärna vill veta vad andra tyckt om upplevelsen ditt företag erbjuder.

Ytterligare en fördel är att du får tillgång till statistik och insikter, till exempel vilka sökord som lett besökare till din företagsprofil. Det kan hjälpa dig bli ännu bättre på att förstå dina kunder och vad de letar efter!

Staying connected
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Skapa eller ta kontroll över din företagsprofil på Google Business Profile (f.d. Google My Business)

Även om du aldrig aktivt skapat en profil eller fyllt i information om ditt företag på Google så finns det troligen en profil för ditt företag ändå.

Google använder en kombination av information på er hemsida, besökares uppgifter och information från tredjepartskällor för att fylla i profilen.

Denna profil kommer sedan upp för sökningar både på Google och karttjänsten Google Maps, och besökare som kommer till dig uppmanas ofta av Google att recensera och ladda upp bilder för andra att se.

Genom att verifiera dig som ägare av företaget kan du helt gratis ta kontroll över profilen och se till att sökresultaten är korrekta med öppettider, kontaktinformation och länkar. Du kan ladda upp attraktiva bilder och videor som förmedlar ert varumärke och du får även möjlighet att svara på recensioner som kunder lämnat.

Det ger ett professionellt intryck och hjälper till att skapa förtroende för ditt företag hos den potentiella besökaren.

Gör så här:

  1. Gå till Google Business Profile och tryck på knappen ”Hantera nu”. Logga in eller skapa ett Google-konto.
  2. Om du använder tilläggstjänsten Google Search Console på ditt företags hemsida ska du vara inloggad med det Google-kontot innan du startar verifieringsprocessen. Det gör att du kan bli verifierad direkt som ägare av företagsprofilen.
  3. Sök på ditt företag i sökrutan och välj korrekt resultat i rullistan som kommer fram. Om ditt företag inte kommer upp kommer du få skapa det.
  4. Gå igenom instruktionerna.
  5. Om du inte har kopplingen till Search Console kommer du få alternativ för hur du kan verifiera att du är den verkliga ägaren av företaget. Till exempel genom mejl, telefon eller post.
  6. Om någon annan, till exempel en tidigare ägare, redan har verifierat profilen kan du skicka en begäran till denne om att få ta över profilen.
Google My Business 3.jpg

Uppgifter du kan fylla i för din Google Business Profile

När verifieringen är klar kan du börja fylla i och optimera din profil. Det första steget är att komplettera den grundläggande informationen som öppettider, beskrivning och logotyp.

Därefter kan du se till att göra profilen attraktiv och berätta er story genom att ladda upp bilder och video. Stärk ert varumärke genom att lägga till bilder både från interiör och exteriör. Se till att förmedla känslan ett besök hos er kan ge!

Observera att det kan ta några dagar innan dina ändringar träder i kraft då Google ibland behöver granska innehållet.

Skapa eller ta kontroll över din företagsprofil på Tripadvisor

Enligt Visit Swedens målgruppsanalys över den nyfikne matresenären så är Tripadvisor en favoritsida för att hitta måltidsupplevelser. Precis som på Google kan det finnas en sida för ditt företag även om du inte startat den själv.

Sidor som inte hanteras av ägaren har ordet ”Oregistrerad” skriven bredvid rubriken.

Genom att ta kontroll över din sida kan du precis som på Google se till att all information är korrekt ifylld, själv ladda upp bilder samt svara på recensioner.

Gör så här:

  1. Gå till tripadvisor.se/owners
  2. Sök på ort och välj i rullistan, upprepa för företagsnamnet.
  3. Tryck på: ”Hantera ditt kostnadsfria objekt” och följ instruktionerna.
  4. Registrera ett konto på Tripadvisor med din företagsmejl.
  5. Verifiera ditt konto genom telefon eller med ett kreditkort.

När ditt konto är verifierat kan du fylla i profilen, lägga till bilder och svara på recensioner.

Att tänka på när du svarar på recensioner

När måltidsresenärer söker efter information om ett resmål eller restaurang vill de gärna veta vad andra besökare har tyckt om upplevelsen.

Att svara på recensioner är ett sätt för dig att visa att du bryr dig om vad dina kunder tycker och det ger dig framförallt möjlighet att bemöta negativ kritik. Något som kan nyansera bilden kritiska kunder gett av sin upplevelse.

Du behöver såklart inte svara på allt. Fokusera på att bemöta kritiken som du tror kan ge mest negativ bild av ditt företag gentemot andra potentiella kunder.

Här kommer några tips när du ska svara på negativa recensioner på Tripadvisor, Google eller Facebook:

  • Försök alltid att vara empatisk och förstående även om du upplever kunden som orimlig eller orättvis.
  • Börja gärna med att svara något positivt, som att tacka för att de tagit sig tiden att komma med feedback, innan du beklagar kundens upplevelse.
  • Visa att du är en människa som skriver och signera gärna med namn.
  • Undvik att gå i försvarsställning, det kan ge en negativ känsla för andra som läser recensionen.
  • Bjud gärna in personen att höra av sig via mejl eller andra kontaktvägar för att visa en vilja till tvåvägskommunikation.
  • Skriv inte samma kopierade meddelande till alla. Ta dig tiden att svara personligt.

Automatisera svar i chatten på Facebook och Instagram

Att chatta blir ett allt vanligare sätt för kunder att interagera med företag. Många kundtjänstplattformar använder idag chatt eller automatiserade ”chatbotar”, så det är något de flesta konsumenter börjat vänja sig vid.

Alla företagare känner såklart inte att de har tid eller möjlighet att vara tillgängliga för kundkontakt via chatt. Därför finns det en smart funktion från Facebook där du kan skicka automatiska svar både från din Facebook-sida och i direktmeddelanden på Instagram.

För att kunna aktivera automatiska svar även på Instagram måste du ha kopplat ihop ditt Instagram-konto med din Facebook-sida. Det gör du på Instagram genom att gå till Inställningar > Konto > Länkade konton.

På din Facebook-sida kan du ställa in ett autosvar som skickas till alla som tar kontakt med dig via Messenger eller Instagrams chattfunktion. Det gör det möjligt att ge kunden snabb information, till exempel svar på vanliga frågor eller alternativa kontaktvägar.

Du kan även ställa in frånvaromeddelanden, påminnelser om bokningar och mycket mer!

Facebook Messenger.jpg

Skapa ett automatiskt svar för chatten på din Facebook-sida och Instagram.

Gör så här:

  1. Gå till din Facebook-sida som administratör, via Facebook eller Business Manager.
  2. Tryck på fliken ”Inkorg”
  3. I den vänstra menyn välj ”Automatiska svar”.
  4. Tryck på ”Direktsvar” och ”Redigera”.
  5. Välj om meddelandet ska visas även på Instagram genom att trycka i check-boxen.
  6. Om du vill kan du lägga till en tidsfördröjning så att meddelandet levereras efter en stund, t.ex. om du vanligtvis kan svara snabbt men vill ha ett automatiskt svar om det dröjer.
  7. Skriv meddelandet.
  8. Du kan trycka på knappen ”Lägg till personanpassning” för att till exempel infoga avsändarens förnamn, så det blir ”Hej [namn]!” i meddelandet.
  9. Till höger ser du en förhandsvisning av meddelandet.
  10. Aktivera ditt direktmeddelande genom att klicka på reglaget (texten ”På” och en grön plupp visas också).

Sökoptimera dina digitala kanaler

SEO, eller sökmotoroptimering, är ett begrepp som beskriver olika åtgärder och strategiska val du kan göra för att öka dina chanser att dyka upp när personer söker på relevanta ord och fraser för ditt företag.

Det sökmotorer letar efter är träffar som bäst lever upp till behovet hos den som söker. För att göra detta kollar tjänster som Google på olika kriterier och använder avancerade algoritmer för att ranka sökresultat efter vad som verkar mest passande.

Många väljer att köpa annonser på relevanta sökord men genom att sökmotoroptimera dina kanaler kan du även få mycket gratis (så kallad ”organisk”) trafik till din sida.

Det första steget är att välja ett nyckelord eller en nyckelfras för hela din hemsida eller digitala kanal, till exempel: ”Vegetarisk husmanskost”, ”traditional Swedish fika”, ”local produce”.

När du väljer nyckelord bör du fundera på vad en nyfiken måltidsresenär skulle söka på för att hitta en upplevelse som den ni erbjuder.

Om du redan har Google Analytics med tjänsten Search Console kopplad till din hemsida kan du där se vilka sökord och exakta fraser som används för att hitta till er sajt i nuläget. Det kan vara något att bygga vidare på för att få ännu fler sökträffar.

Tips: sökmotoroptimera din hemsida

  • Huvudrubriken, alltså själva namnet, på din hemsida är viktig. Den bör innehålla både namnet på företaget eller varumärket samt nyckelord och ortsnamnet, exempelvis: ”Majas Café – traditional Swedish fika in Leksand”.
  • Se till att ha med nyckelordet eller frasen även i den första textparagrafen på förstasidan. Det bör finnas minst 300 ord i skriven text på förstasidan.
  • Länkar stärker er ranking hos sökmotorer. Att bli länkad i medier eller från bloggar är jättebra!
  • Uppdaterat innehåll premieras av sökmotorer, så se till att uppdatera hemsidan regelbundet. Att ha en blogg eller ett nyhetsflöde på hemsidan är ett enkelt sätt att göra detta!
Friends in the city
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Sökoptimera på sociala medier

Även på sociala medier går det att söka och därför är det bra att tänka på att optimera även din Facebook-sida eller Instagram-konto.

  • Lägg nyckelord eller fras i namnet på Instagram. Även om ert användarnamn bara är @majascafe kan namnet som visas ändras till ”Majas Café – traditional Swedish fika” i profilinställningarna.
  • Lägg nyckelord eller fras i namnet på er Facebook-sida.
  • Lägg till nyckelord eller fras i den beskrivande texten på Instagram och ”Om”-delen på Facebook-sidan.
  • Se till att ha fyllt i er ort och/eller adress i profilen.
  • Platstagga era inlägg på Instagram på orten ni finns på.

Checklista: Skapa material optimerat för olika digitala kanaler

Vid varje tillfälle när du fotar eller filmar kan du se till att från början samla material som är optimerat för flera olika digitala kanaler. Här kommer en checklista att följa:

  • Att lägga upp ett galleri med upp till 10 bilder och videor på Instagram gör att följarna lockas att stanna upp lite längre (för att svepa vidare). Variera mellan närbilder och miljöbilder.
  • Våga komma nära. När vi tittar på innehåll i sociala medier använder vi oftast mobilen och bilderna är ganska små. När du fotar människor eller objekt – gå nära!
  • Glöm inte att röra på dig och testa olika vinklar för att fånga det finaste ljuset och motivet. Till exempel genom att sätta dig på huk eller klättra upp på en stol.
  • Fota bilder och filmer som funkar att beskära kvadratiskt för Instagram. Du kan även ha stående bilder i formatet 3:4 i Instagram-flödet.
  • Ta 2-3 stående bilder, videos eller boomerangs (rörliga bilder) för Instagram Stories. Då utnyttjar du hela ytan i mobilen vilket ser snyggare ut för användaren.
  • Ta minst en liggande bild till hemsidan, Facebook eller Twitter.
  • Skriv text till inlägget i anteckningsappen på din mobil så du enkelt kan klistra in på flera platser.