Hoppa till innehåll

Insikter från internationellt reseled

21 april: När resandet efter coronapandemin återhämtar sig är osäkert. Researrangörer på våra priomarknader väntar sig att det börjar med nära destinationer.
Senast uppdaterad:21 april 2020

Frankrike

När restriktionerna väl lyfts uppskattar det franska reseledet att fransmännen kommer att välja närliggande semestermål, undvika flyg och ta eller tvingas ta en kortare sommarsemester än vanligt. Troligen kommer man därmed att spendera mindre. Man tror att franska resenärer kommer att ta ökad hänsyn till miljö, hälsa och lokala alternativ vid val av resmål när Corona-krisen har passerat.

Den franska resebranschen räknar med att de ekonomiska effekterna av krisen kommer att vara kännbara in i 2022, enligt Lécho Touristique. Franska researrangörer bedömer att resor till Sverige kan återupptas tidigast till hösten och hoppas på en stark vinter för att kunna hämta igen vårens och sommarens tapp.

Utegångsförbud gäller i Frankrike fram till 11 maj, då i första hand skolorna förväntas öppna gradvis. Verksamheter som hotell, restauranger och museer ska dock tills vidare fortsätta hålla stängt.

Tyskland

Läget präglas av osäkerhet och en seriös bedömning av konsekvenserna är svår att göra, då det finns kriterier som är både negativa (bokningsstopp med okänt slutdatum) och positiva (statliga stödprogram, voucher-modell). En sammantagen bedömning är dock att säsongen 2020 kommer ge enorma förluster för den tyska resebranschen. Ju längre restriktionerna gäller desto större förluster väntas, och konkurser kan förekomma.

Situationen är betydligt allvarligare för stora bolag och koncerner än för mindre företag, och värre för researrangörer online och start-ups i digital miljö än för etablerade företag som har lägre skulder. Läget är också värre för företag som säljer hela världen än för de som fokuserar på Norden. Europa och andra nära destinationer kommer att vinna jämfört med destinationer längre bort. Till säsongen 2021 räknar man åter med enorm tillväxt och resandet kommer på sikt att återkomma helt, men nivåerna från rekordåret 2019 kommer man tyvärr inte att nå på flera år.

Storbritannien

Samtliga researrangörer är i behov av priser, tillgång till produkter och marknadsföringsmöjligheter av utbudet för 2021. Vissa researrangörer fortsätter att lägga till nya produkter – framför allt de som fungerar som grossister och onlineresebyråer (OTA:er). Betald marknadsföring är satt i vänteläge, men researrangörer använder sociala medier och sina webbplatser för att förstärka destinationernas nyheter. Researrangörernas intention verkar vara att få resenärer att boka om sina avbokade sommarsemestrar 2020 till 2021, eller senare under 2020.

Några konkurser hos researrangörer har ännu inte märkts. Detta kan dock ändras när de brittiska regleringarna för permitteringar, (”fur-lough regulations”, där staten betalar 80% av lönen för permitterade) upphävs och företagen måste överleva på egen hand igen. Det finns viss oro bland researrangörerna att vissa underleverantörer inte kommer att överleva till 2021.

Visit Sweden genomför nu varje vecka s.k. digitala Swedish Session med svenska regionala partners som får presentera sin destination för brittiska reseledet, och i genomsnitt deltar 25-30 deltagare. Även informella drop-in ”Swedish fika”-möten genomförs digitalt med brittiska reseledet. Nära kontakt sker löpande med ANTOR, ABTA och AITO.

Nederländerna

De holländska researrangörerna tror att när restriktionerna lyfts, kommer holländarna oftare att boka en inrikes semester eller till närliggande destinationer. Man bedömer också att långväga flygresor utanför Europa kommer att undvikas. Branschen pratar om ”1,5 meters-semester” och att Skandinavien och Sverige har förutsättningar för en semester där man håller distans med mycket natur och gott om plats, enligt De Telegraaf.

De holländska researrangörerna som Visit Sweden har en löpande dialog med, till exempel TUI, Buro Scanbrit och Pharos Reizen hoppas i dagsläget på resande till Sverige redan under juli och augusti i år. Om detta inte sker kommer kunder kunna växla in sina semester-kuponger till ett senare tillfälle.

Corona-restriktionerna gäller i Nederländerna fram till 28 april. Nästa vecka (v 18) kommer regeringen med ny information om restriktionerna ska utökas eller lättas.

Mer information om värdekuponger för alla resor som ställs in (där de flesta researrangörer som har Sverige i sitt utbud är medlemmar) finns på ANVR och VVKR. Många researrangörer har skjutit upp sina resor, och här finns en lista med alla uppskjutna aktiviteter. Visit Sweden håller en löpande dialog med researrangörer om nuläge och möjligheter inför 2021.

USA

Läget präglas av osäkerhet och det finns indikatorer som är både negativa (bokningsstopp med okänt slutdatum) och positiva (statliga stödprogram). En sammantagen bedömning är dock att säsongen 2020 kommer ge enorma förluster för den amerikanska resebranschen. Ju längre restriktionerna gäller, desto större förluster. Researrangörer ser nu över möjligheten att genomföra bokningar från juli och framåt, men det kan ändras. Det spås att resandet är någorlunda tillbaka under sista kvartalet 2020. Både agenter och researrangörer som arbetar med ”high end”-segmentet bedömer att bemedlade resenärer kommer börja resa fortast, efter att restriktioner lyfts. Agenter som Indagare, Kensington Tours, Altour med flera gör nu online- och mediekampanjer inom drömma-fasen i resecykeln.

Visit Sweden arbetar med flera intressanta kampanjer för att synas med dessa aktörer. USTOA jobbar intensivt med lobbyverksamhet i Washington för att få tillstånd till ett räddningspaket för små och stora aktörer inom näringen. Visit Sweden håller regelbunden kontakt med våra nyckelkunder inom reseledet och planerar webbinarier ihop med de övriga nordiska länderna tillsammans med Signature Travel Network, ATTA och USTOA.

Indien

En viss möjlighet lyfts att indier kan börja planera sina resor i juni och juli igen, och då inrikes. I Indien har researrangörer och säljare fokus på utbildning av olika resmål i väntan på ökat resande. När resandet kan återhämtas sägs bero på hur världen hanterar säkerheten, smittspridningens nuläge i övriga världen, nya restriktioner vid till exempel gränskontroller, enligt KPMG. Visit Sweden har stort fokus på utbildning av resmålet Sverige för reseledet under mars till maj.

Kina

En ökande önskan om att resa har märkts under första veckan i april under Qingming-festivalen. Den allmänna bedömningen är att inrikesresandet kommer att öka, med en liten peak under kommande ledighet i maj. Det långväga resandet bedöms inte komma igång ännu, mest beroende på hur pandemin sprids och hanteras i övriga världen. En undersökning från China Tourism Academy beskriver att “Nature travel is more appealing for Chinese travellers, but city sightseeing is still popular." Visit Sweden deltar i olika webbinarier för resmålet Sverige hos reseledet.