Hoppa till innehåll
Pressrelease25 januari 2012

Högre kvalitet på restauranger ska ge Sverigeresenärer goda matminnen

Med lokala råvaror som gotlandslamm, getost, röding eller norrländska bär kan Sverige få större uppmärksamhet som matdestination utomlands. En högre kvalitet på många svenska restauranger skulle ge fler utländska besökare möjlighet att uppleva det goda och naturliga svenska köket och få med sig oförglömliga matminnen hem. Debatt idag på seminarium under Årets Kock-tävlingarna.

Med lokala råvaror som gotlandslamm, getost, röding eller norrländska bär kan Sverige få större uppmärksamhet som matdestination utomlands. En högre kvalitet på många svenska restauranger skulle ge fler utländska besökare möjlighet att uppleva det goda och naturliga svenska köket och få med sig oförglömliga matminnen hem. VisitSweden öppnar för debatt vid ett seminarium under Årets Kock-tävlingarna den 25 januari. Seminariet sänds också live. 

Svensk gastronomi uppmärksammas just nu stort utomlands med hjälp av nyskapande stjärnkrogar som Frantzén/Lindeberg, Fäviken Magasinet och Mathias Dahlgrens Matsalen. Men nu vill VisitSweden, som marknadsför Sverige utomlands, uppmuntra fler restauranger i mellanskiktet att servera prisvärd mat av hög kvalitet. Tillsammans med Jordbruksverket och Exportrådet bjuder VisitSweden in till debatt med en namnkunnig panel vid ett seminarium under Årets Kock-tävlingarna i Stockholm den 25 januari.

-       Vi vet från våra analyser av utländska resenärer att maten är en stor del av upplevelsen i Sverige. Vi har många restauranger med mycket hög kvalitet idag, men vi behöver fler, helst i mellanprisklassen. Det skulle få stor effekt på totalupplevelsen av Sverige, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden. Målet är att minnet av den svenska maten blir en anledning att komma tillbaka till Sverige.

Mat är för många människor en stor del av identiteten och påverkar ofta beslutet vid val av resmål. I västvärlden idag råder mattrender som Sverige har stor potential att leva upp till. Man är hälsomedveten och vill kunna lita på maten man äter. Konsumenter söker trygghet och naturliga livsmedel. Även svenskarnas eget intresse för sunda matvanor och nytänkande mat är en grogrund för en svensk matkultur värd att visa upp för utländska besökare. Att den nordiska maten upplevs som trendig och hälsosam är också en stark fördel.

 -       Runt om i landet pågår många projekt för att utveckla svensk och regional mat. Många restauranger satsar också på att servera bättre mat och öka kunskapen hos sina gäster, men denna utveckling behöver få mer fart, säger Ami Hovstadius, projektledare för kommunikation av Sverige – det nya matlandet på VisitSweden.

 

VisitSweden sänder seminariet Flankstek i gatuköket. Hur gör vi den goda maten till en folkrörelse 2020? live på www.aretskock.se/live/seminarier och twittrar med #folkmat. Efter seminariet fortsätter diskussionen på LinkedIn. Logga in eller bli medlem på www.linkedin.com och sök efter gruppen ”Hur lyckas svensk besöksnäring?”.

Paneldeltagare:
Eskil Erlandsson, landsbygdsminister
Tommy Myllymäki, krögare
Johan Holmsäter, hälsomissionär 
Per Åkerlund, kock och delikatessbutiksägare 
Nina Christensson, krögare 
Katarina Westlund, kocklärare

Moderatorer:
Per Styregård från Skafferiet – gastronomisk debatt och Lisa Förare Winbladh – matskribent, föreläsare, bloggare och matnörd.
 

För mer information, www.aretskock.se
Seminariet kommer att kunna ses i efterhand på Sverige – det nya matlandets blogg .

För ytterligare information, kontakta
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00, [email protected]
Ami Hovstadius, projektledare Sverige – det nya matlandet på VisitSweden, tel 070-999 45 00, [email protected]  
Bitte Olsson, pressansvarig VisitSweden, tel 0705-25 04 56, [email protected]

 

Visa alla nyheter