Hoppa till innehåll
Pressrelease11 september 2013

Studie om måltidsturism på World Food Travel Summit: Kan en restaurang påverka ett helt lands ekonomi?

Mat blir allt intressantare för utländska besökare i Sverige. Men kan måltidsturism ha ekonomisk betydelse för annat än restaurangerna? På World Food Travel Summit i Göteborg presenteras en studie om hur köpenhamnsrestaurangen Noma har haft effekt på hela Danmarks ekonomi. World Food Travel Association, VisitSweden, Västsvenska Turistrådet och Göteborg & Co står bakom kongressen om måltidsturism.
w3fdvkjwkgfvrdn98mqe.jpg

Mat blir allt intressantare för utländska besökare i Sverige. Men kan måltidsturism ha ekonomisk betydelse för annat än restaurangerna? På kongressen World Food Travel Summit i Göteborg presenteras en studie om hur köpenhamnsrestaurangen Noma har haft effekt på hela Danmarks ekonomi. World Food Travel Association, VisitSweden, Västsvenska Turistrådet och Göteborg & Co står bakom kongressen om måltidsturism, som för första gången arrangeras i Europa. 

Intresset för svensk och nordisk mat har aldrig varit större. Internationella medier intresserar sig för nordiska råvaror, koppling till natur och hälsa och en bredd av lokala smakupplevelser. I Sverige har restaurangbesök och livsmedelsinköp stor betydelse för intäkterna från internationell turism och motsvarar cirka 35 procent av det som utländska besökare spenderar i Sverige årligen*.

Världskongressen World Food Travel Summit arrangeras i Göteborg den 23-24 september, för första gången utanför Nordamerika. Där berättar journalisten Matt Goulding från TIME Magazine om sin studie kring hur restaurang Noma i Köpenhamn, som i flera år utsetts till världens bästa, har gett eko ända in i de danska statsfinanserna. Restaurangen har, trots att den bara har ett femtiotal sittplatser, i Danmark skapat kringnäringar av Nomainspirerade restauranger och underleverantörer som osthandlare, bryggmästare, ostronodlare och grönsaksbönder.

-  Kända restauranger vars anseende sprids i matkretsar världen över kan ha stor betydelse för ett helt lands varumärke, inte minst för matintresserade resenärer. I Sverige har bland annat restaurang Fäviken i Jämtland och Daniel Berlin Krog i Skåne i flera år fått uppmärksamhet i medier världen över för sin innovation och ständiga nyfikenhet på ingredienser från naturen, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden. Kreativitet och kvalitet smittar av sig och vi ser allt fler goda exempel på att svensk matkultur uppskattas i omvärlden, vilket i förlängningen kan attrahera fler människor att resa hit.

Syftet med världskongressen om måltidsturism är att professionella aktörer och andra matintresserade ska få ny inspiration att utveckla sina regioner och verksamheter vidare. VisitSweden har som en av arrangörerna och med sitt uppdrag att ansvara för internationell kommunikation kring måltidsturism enligt regeringens vision för Sverige – det nya matlandet bidragit till att ett tjugotal internationella matjournalister besöker Göteborg för att bevaka kongressen.

Program för World Food Travel Summit i Göteborg:
http://www.worldfoodtravelsummit.com/wp-content/uploads/2013/09/World-Food-Travel-Summit-2013_Final-Program_early-release.pdf

Bevakande journalister ombeds ackreditera sig på:
https://trekkerworx.wufoo.com/forms/media-accreditation-world-food-travel-summit/

* Utländska besökare i Sverige äter på restaurang för 19 miljarder kronor årligen och köper livsmedel i Sverige för nästan lika mycket, 18,8 miljarder. Totalt har intäkterna ökat med 199 procent sedan år 2000. Källa: Tillväxtverket

För mer information om VisitSweden |www.visitsweden.com/partner  

För ytterligare information, kontakta
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Ami Hovstadius, projektledare mat på VisitSweden, tel 070-999 45 00, [email protected]
Ulrika Hallesius, kommunikationschef på VisitSweden, [email protected], tel 0704-200 900
Bitte Olsson, pressansvarig VisitSweden, [email protected], tel 0705-25 04 56


Visa alla nyheter