Hoppa till innehåll
VisitSweden_NikolasPulka
Foto: Julia Lindemalm

Hur kan svensk besöksnäring dra nytta av Visit Swedens kampanj De ofrivlliga turisternas guide till Sverige

I slutet av förra året fick Visit Sweden uppdraget att under 2021 marknadsföra Sverige som resmål mot inhemska målgrupper, med syfte att stötta besöksnäringen i återhämtningen av pandemin. Inom ramen för Svemesteruppdraget genomför vi ett antal marknadsföringsinsatser och här beskriver vi hur ni på bästa sätt kan dra nytta av den första kampanjen.
Senast uppdaterad:9 maj 2022

Uppdaterad: Juni 2021 – med tips om Sveriges Upplevelseguide.

Som vi tidigare har berättat gör Visit Sweden en satsning för att fler svenskar ska upptäcka Sverige under 2021. Vårt fokus ligger på att inspirera och motivera svenskar att välja inhemskt resande i större utsträckning än tidigare, stärka platser och säsonger som idag inte är lika självklara, och vi ska växeldra med svensk besöksnäring.

Kampanjen ”De ofrivilliga turisternas guide till Sverige”

Den första kampanjen ”De ofrivilliga turisternas guide till Sverige” lanserades den 15 april, och består av berättelser om ett antal utländska besökare som blev fast i Sverige när gränser stängdes vid pandemins utbrott 2020, och hur de tog tillfället att uppleva det vårt fina land har att erbjuda. Vi ville samla deras berättelser och genom det inspirera alla som bor i Sverige att återupptäcka sitt eget land som resmål.

Med kampanjen ”De ofrivilliga turisternas guide till Sverige” vill vi skapa uppmärksamhet framför allt genom PR, och få så många relevanta svenska medier som möjligt att genom de ofrivilliga turisterna, berätta om resmålet Sverige. Och här finns möjlighet för er att ”haka på” den uppmärksamheten.

Aktiveringen av kampanjen fokuserar på att nå så brett som möjligt och skapa kännedom och engagemang. Den kommer pågå med full kraft fram till midsommar, för att under högsommaren ha en lägre takt. I september fortsätter aktiveringen och då med fokus på att motivera målgruppen till höstsemestrar.

Sveriges Upplevelseguide

Kampanjsidan ligger på samma plats som den upplevelseguide där vi, tillsammans med regionala turismorganisationer och destinationer, samlat ett brett utbud utifrån vilket vi snabbt pekar vidare till företagare för möjlighet att boka. Men likväl till regioner, destinationer och intresseorganisationer för att planera om man inte finner just det man eftersöker. Utbudet kommer fortsatt att utökas kontinuerligt i fortsatt samverkan.

Hur kan ni dra nytta av detta?

Dela filmer från ”De ofrivilliga turisternas guide till Sverige” i era sociala kanaler, och använd dem gärna för att även lyfta er egen webbplats.

Här kan ni med fördel välja filmer från den ofrivillige turisten som besökt just er region, en region i närheten av er eller liknande upplevelser som de ni erbjuder, för att tipsa om ytterligare/liknande upplevelser.

Se till att leda inläggen till en sida på er sajt (kanske en nyskapad sida?) där ni ”tar emot” målgruppen med ett anpassat tilltal och innehåll, och gärna med ytterligare tips på smultronställen ni särskilt vill lyfta från er region, tex som de ofrivilliga turisterna kanske missat?

Här kan du ladda ner alla filmerna om "De ofrivilliga turisternas guide till Sverige"

Förslag på text om ni vill länka till visitsweden.se:

Titel: En ovanlig Sverigeguide
Beskrivning: Elva personer som inte tänkt semestra i Sverige, men som fastnade här när gränser stängdes i pandemins spår. Och älskade det. De ofrivilliga turisternas guide till Sverige finns nu på visitsweden.se
Länknamn: De ofrivilliga turisterna

Förslag på texter om ni vill länka till er egen kanal:

Titel: En ovanlig Sverigeguide
Förslag på beskrivning: Elva personer som inte tänkt semestra i Sverige, men som fastnade här när gränser stängdes i pandemins spår. Och älskade det. De ofrivilliga turisternas guide till Sverige finns nu på visitsweden.se. Vi har samlat pärlorna de ofrivilliga turisterna missade i (skriv ortnamn/region här) så att du kan upptäcka dem!
Förslag på beskrivning: Elva personer som inte tänkt semestra i Sverige, men som fastnade här när gränser stängdes i pandemins spår. Och älskade det. De ofrivilliga turisternas guide till Sverige finns nu på visitsweden.se. Vi hjälper dig att “bli fast” i (skriv ortnamn/region här) - vart går din upptäcktsfärd? Vi har tipsen!
Länknamn: De ofrivilliga turisterna

Dela guiden och kampanjsida

De ofrivilliga turisternas guide till Sverige (Blädderbar pdf)
Det går även att bädda in pdf:en på er egen webbplats, i så fall kan ni använda er av den här koden.
Visit Swedens upplevelseguide

Använd hashtags för ökad synlighet

När ni delar kampanjen i era egna sociala kanaler, är det bra att använda följande hashtags:
#upptacksverige
#visitsweden
#ofrivilligturist

Efterlys lokala ofrivilliga turister

Har våra ofrivilliga turister inte varit hos just er? Kanske det finns det andra ofrivilliga turister som har varit där? Efterlys dem i era kanaler, eller genom era lokala medier. Får ni tag i dem, meddela oss gärna på mail här.

Bearbeta lokal media från er lokala vinkel

Här kan ni ta del av pressmaterialet, som kan fungera som stomme om ni vill skapa en lokal vinkel. Läs mer i pressrummet

Exempel på lokala vinklar:
Visit Dalarna

Sveriges Upplevelseguide – Format att använda för sociala medier

I Sveriges Upplevelseguide har vi tillsammans med regionala turismorganisationer och destinationer, samlat ett brett utbud av upplevelser, och utbudet kommer fortsatt att utökas kontinuerligt, i fortsatt samverkan.

Dra nytta av Upplevelseguiden genom att använda de format vi tagit fram för sociala kanaler. Ni som region eller destination kan välja ut en bild på upplevelser i ert geografiska område, ni som bransch- eller intresseorganisation inom ert verksamhetsområde, eller ni som företagare såklart er egen verksamhet om den finns med. Det går också bra att anpassa texten så att den passar just er, samt lägga till er egen logga om så önskas.

Formaten är öppna och kan anpassa utifrån just er verksamhet. Genom att ladda ner PSD-mallen kan de editeras i Photoshop. Mallen kan ni ladda ner här

Copy: Upptäck [upplevelse] och hundratals andra resmål som [region/destination] och Sverige har att erbjuda i Sveriges Upplevelseguide.
Embedded copy: HEADLINE: Upptäck [region/destination] och Sverige på nytt.
CTA: Svajpa upp för att se vad [region/destination] och Sverige har att erbjuda i sommar.

Ni kan fritt välja att länka till en specifik upplevelse i guiden eller till startsidan .