Hoppa till innehåll

Mer om svenskarnas värderingar och drivkrafter till resande

Vad som gör att en resenär väljer ett visst resmål styrs bland annat av personens värderingar och drivkrafter till att vilja resa på semester. Här har vi valt att visa vad som är viktigt för svenska resenärer och vilka deras tio-i-topp drivkrafter är för att just utforska Sverige på nästa semester.
Senast uppdaterad:20 november 2024

Vad är viktigt för de svenska resenärerna?

Vi frågade, i vilken utsträckning ett antal påståenden stämde in, och de svenska resenärerna svarade att viktigast var "min familj..." följt av "att alla i världen blir rättvist behandlade.... och "att värna om naturen och miljön". På fjärde plats kommer "ett stillsamt liv utan krav och måsten". Att "imponera på andra" ligger långt ner och har minskat sedan mätningen 2021.

Överlag har många svarsalternativ minskat sedan senaste mätningen 2021 men störst minskning ser vi i påståendena "gillar överraskningar och vill alltid prova nya saker", "vikten av ett brett socialt liv", "att alla i världen blir rättvist behandlade" och "att hjälpa andra i min närhet".

I vilken utsträckning stämmer följande på dig?

Alla fick den här frågan och skulle svara på en skala 1-7 där 1=Instämmer inte alls och 7=Instämmer helt och hållet. Vi redovisar i diagrammet enbart de som svarade 7 på respektive påstående. Du kan förstora diagrammet i hamburgermenyn.

Du kan förstora diagrammet i hamburgermenyn.

Vilka drivkrafter finns hos svenskar för att stanna i Sverige på sin semester?

I diagrammet nedan visar vi de svenska resenärernas 15-i-topp drivkrafter till att vilja semestra i Sverige, i relation till totalen för de nordiska länderna. Här ser vi att de främst vill ha roligt och uppleva saker tillsammans, de vill koppla av och slippa rutiner, de vill känna sig fria, njuta av god mat och dryck, öka välbefinnandet, njuta av lugn och stillhet och därefter uppleva nya platser och städer och uppleva naturen. Vi vill också uppleva något känslofyllt som berör oss och ger semesterminnen.

Drivkrafter till att vilja åka på semester i Sverige

Du kan förstora diagrammet i hamburgermenyn.

Dela in målgruppen - den globla resenären - i tre drivkraftssegment

Vi på Visit Sweden gör det för att klara att kommunicera mer träffsäkert med resenärerna på alla våra fokusmarknader. Vi har delat in den stora målgruppen - globala resenärer som är intresserade av Sverige - i tre segment: Nyfikna upptäckare, Vardagssmitande livsnjutare och Aktiva naturälskare.

De globala resenärernas drivkrafter för att vilja resa till Sverige indelat i drivkraftssegment

I diagrammet nedan visar vi hur fördelningen ser ut mellan de olika drivkraftssegmenten när vi ser på tio-i-topplistan över varför man vill resa till Sverige.

Topp tio drivkrafter till att vilja resa till Sverige fördelat på drivkraftssegment

I diagrammet kan du filtrera per segment genom att klicka bort de segment du inte är intresserad av i listan. Du kan även förstora diagrammet i hamburgermenyn.

Drivkraftssegmentens storlek i Sverige

De här drivkraftssegmenten är olika stora i olika länder och i Sverige finns det flest Vardagssmitande livsnjutare (60%) och därefter lika många Nyfikna upptäckare (18%), som Aktiva naturälskare (18%). Differensen upp till hundra procent beror på att vi har ett fjärde, ytterst litet segment, som vi inte arbetar med.

Drivkraftssegmentens storlek i Sverige

Sammanfattning: Mer om svenska resenärers värderingar och drivkrafter till resande

  • Familjen är av största vikt för svenskar och att alla blir lika och rättvist behandlade, vi bryr oss också om naturen och miljön och värdesätter ett stillsamt liv utan krav och måsten.
  • Svenskars största drivkraft till att resa är att ha roligt och uppleva nya saker tillsammans med sitt ressällskap. Därefter vill svensken koppla av från vardagen, känna sig fria och njuta av god mat och dryck, öka välbefinnandet, njuta av lugn och stillhet och därefter uppleva nya platser, städer och naturen.
  • Det visar att just 60% av alla svenskar är Vardagssmitande livsnjutare när de semestrar i Sverige.

Nästa kapitel

Metodbeskrivning Sverige