Hoppa till innehåll
Marcus Hjalmarsson foto Jeff Flindt.jpg
Foto: Jeff Flindt
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Marcus Hjalmarsson - Det internationella ölundret från Helsingborg

Ta del av Marcus Hjalmarsson och Brewskis framgångssaga. Hör mer om det internationella ölundret från Helsingborg. Film från livestreamingen under årets största konferens inom måltidsturism - Tomorrow’s Food Travel 2021, 10/11 (23 min).
Senast uppdaterad:18 januari 2022

Möt Marcus Hjalmarsson, ägare och bryggmästare på Brewski bryggeri och en person som starkt bidragit till att sätta Sverige – och Helsingborg – på ölets världskarta. Han driver bryggeri, ölbar, kontraktsbrygger sin öl i USA och har skapat en av Europas mest omtyckta ölfestivaler. Och mycket mer!

00:40 Marcus berättar om hur Stockholm på några år blivit en ölhuvudstad.

02:15 Han fortsätter att berätta om hur han i 22 års ålder upptäcker öl i Vancouver och hur han blir ölentusiast.

05:46 Efter att ha gått på många ölprovningar 2013 så träffar Marcus en holländsk bryggare som även var initiativtagare till en internationell ölfestival. Marcus och hans vänner åker dit och där inser Marcus han kan göra bättre öl. Han åker hem, tar tjänstledigt och blir volontär på ett mikrobryggeri i ca åtta månader. Efter arbetstid brygger han sitt egen öl, fruktigt och humleintesivt. Efter några månader får han fram några olika öl och han blir nöjd med framförallt ett öl.

09:34 Marcus berättar att han tidigt bestämt sig för att satsa internationellt och att han 2013 fick möjligheten att visa upp sin öl i Köpenhamn, på den bästa baren för mikrobryggd öl. Det blev succé trots svensk öls dåliga rykte och de vill att Marcus ska återvända med allt han har (egentligen 30 liter på 35 kranar) men Marcus hade inte den kapaciteten ännu. Väl på plats fanns representanter och distributörer från hela världen. När han åker hem har han ordrar på flera tusen liter med ett bryggverk som producerar 90 liter per månad. På tre månader ordnar han ett eget bryggeri, vilket egentligen brukar ta ca två år.

13.15 Marcus berättar om hur han laborerar med att blanda humle och frukt som t ex mango, passionsfrukt och ananas och att just den ölen får stor exponering. I slutet av 2014 exporterar han till tjugo länder och har 300 000 liters kapacitet i bryggeriet. Idag har de 500 000 liters kapacitet och där vill de stanna i storlek.

14:50 Marcus berättar vidare att människor från hela världen börjar besöka bryggeriet även andra bryggare som var öppna för samarbete. Det resulterar i flera olika samarbeten, bland annat i USA. Marcus förstår att han kommer att bhöva resa en hel del framåt och det resulterar i ännu fler besök till bryggeriet. Med inspiration från ölfestivalen i Holland bestämmer sig Marcus för att starta en egen ölfestival i Helsingborg. Första året hoppades de 1 000 personer men det kom 4 000 personer. 2019 kom 10 000 besökare och 108 bryggerier ställde ut. De första åren när de tittade på data som visade vilka som köpte biljetter till ölfestivalen så såg de att 8-28% kom från Skåne och resten kom från olika länder, så de blev snabbt en internationell festival. Marknadsföringen låg i att Marcus reste runt och deltog i olika internationella mässor.

19:25 Moderator Lovisa Madås intervjuar Marcus och han berättar att innan covid exporterade de till 35 länder och nu 10 länder. Lösningen har varit att starta nordiska filialer vilket skapar i princip samma omsättning.

22:35 Vilken är den bästa ölen just nu? Marcus svarar en öl som är bryggd i Stockholm på Omnipollo och som heter Bianca Black någonting. Ett tips är ett besök till Omnipollos Kyrka i Sundbyberg.