Hoppa till innehåll
Granö Beckasin
Foto: Bea Holmberg/imagebank.sweden.se

Svemester del 2

I den andra sändningen av liveserien Svemester pratar vi om hur pandemin har påverkat det kommersiella boendet och får exklusivt ta del av insikter från Expedia Group om hur den inhemska målgruppen har påverkats när det kommer till planering och bokning. Dessutom får vi ta del av färska siffror från den senaste undersökningen om reslusten hos svenskarna.
Senast uppdaterad:28 december 2022

Längd: 54.31

Intresset för Sverigeresor ökar

I senaste rapporten “Hur tänker resenärerna nu?”, genomförd av Visit Sweden tillsammans med Visit Denmark i februari, bekräftas det att reslusten är stor. Det finns dock en avhållsamhet med att faktiskt genomföra bokningar. 1 av 3 uppger att de avvaktar med att boka medan 1 av 10 har bokat redan nu. Det innebär att även om bokningssiffrorna är låga nu så finns det ett visst hopp sett till att det är många som planerar att resa men avvaktar med att boka.

Sedan pandemin har intresset ökat för att resa till nya delar av Sverige. Målgruppen reser runt mer och stannar även längs resvägen, intresset för att besöka även de mindre städerna har ökat. Hotell- och logiverksamhet, som står för drygt 20 procent av den sammanlagda turismomsättningen i Sverige, har tappat en stor del av sina intäkter på grund av den hastigt fallande efterfrågan som följde av pandemin och införda restriktioner. Men tappet skiljer en hel del regionalt och mellan olika boendeformer där hotellen och storstäderna sett det absolut största tappet. Det är inte så att de inhemska resenärerna kan ersätta de internationella besökarna, men de är en bra motor för att återstart och även för produktutveckling, lyfter Angelica Månsson-Gerde, Head of New Business på Visit Sweden.

Nu efterfrågas större flexibilitet

Under sommaren 2020 var det ett ökat sökbeteende av svenskar som efterfrågade boenden i Sverige. Under början av 2021 har sökningarna gått ner men det är fortfarande en tydlig aktivitet. De faktorer som uppges som viktigast för att välja boende är städning och hygien på hotellet/lägenheten, tydlighet kring vad som gäller vid avbokning, smittsäker transport och säkerhet/trygghet genom tydliga rutiner och åtgärder på boendet för att minska risken för smittspridning. Några av dessa faktorer, såsom städning, har alltid varit viktiga faktorer, men nu är det något vi behöver prata om i marknadsföringen. Målgruppen förväntar sig lättillgänglig, uppdaterad och tydlig information.

Flexibilitet vid bokning med möjlighet att avboka eller ändra sin bokning nära inpå resa har blivit allt viktigare. Martin Juhos, Marknadschef på SCR Svensk Camping, och Eva Lundström, Director Marketing & brand på Scandic Sverige, ser tydligt dessa krav och de utmaningar det innebär att möta dem. De menar också att det är viktigt att paketera upplevelsen åt besökarna i större utsträckning eftersom resenärerna genomför mer oplanerade resor inom Sverige än vid utlandsresor. Framför allt hotellen behöver i allt högre grad vända sig mot leisure när affärsresenärerna och konferenserna uteblir. Att hjälpa besökare skapa aktiviteter utanför hotellets väggar har blivit viktigare och att kunna kommunicera hela upplevelsen är nu större än hotellets egen roll, menar Eva. Coronarestriktioner har gjort att fler tagit bilen, det lokala utbudet har blivit viktigare och det har gett ett uppsving för boenden på andra platser än där det normalt är hög efterfrågan. Målgruppens längtan efter naturnära boende och önskan om sitt eget boende har gjort att camping, stugor och liknande klarat sig relativt bra.

Det finns ett framtidshopp

Therese Sjölund, VD för Åre Destination, berättar om deras tuffa nedgång under april månad då de tappade 94% av omsättningen från året innan. Desto mer positivt var det arbete de gjort med att marknadsföra Åre som en året-runt-destination, genom att trycka på många av de aktiviteter som Åre erbjuder utöver skidåkning. Detta gav resultatet under sommarmånaderna. Fokus låg då snarare på att paketera känslan och upplevelsen av fjället och naturen.

En exklusiv inblick i datan från Expedia Group, som i Sverige innefattas av hotels.com, Expedia och mrjet.se, visar ett framtidshopp när det kommer till den inhemska målgruppens planering och bokning. Daniel Hasselbach, Business Development Manager - Nordics, inger hopp då han visar att efterfrågan på inhemska boenden i Sverige ligger på ca 80% av vad den gjorde före pandemin och fortsätter att öka. Han visar också att Sverige har ett större inhemskt reseintresse jämfört med de andra nordiska länderna. Även om bokningarna inte har tagit fart än så finns det en stor efterfrågan och ett högt intresse och det gäller att ta vara på den möjligheten.

Övriga delar i liveserien hittar du här:
Del 1
Del 3
Del 4