Hoppa till innehåll
Lollo tipsar

Bra att veta om Digital Markets Act

Den 6 mars 2024 börjar EU:s nya plattformslag att gälla fullt ut, den så kallade Digital Markets Act (DMA). Det är den andra nya plattformslagen som EU tagit fram för att hjälpa konsumenterna få kontroll över vilken data de delar med sig av på nätet. Louise Blomberg, digital analytiker på Visit Sweden har skrivit en artikel om detta.

Två nya lagar att ha koll på:
Digital Services Act (DSA) och Digital Markets Act (DMA)

Efter sommaren 2023 började en ny lag gälla inom EU, Digital Services Act (DSA). Den handlar om hur de stora plattformarna som Google, Meta hanterar olagligt innehåll som hat och falska produkter, men även om hur och mot vem man får rikta reklam till. I februari 2024 börjar den lagen även att gälla mindre plattformar. 

Den 6 mars 2024 kommer EU:s nästa plattformslag att gälla fullt ut, den så kallade Digital Markets Act (DMA). Google har nu delat med sig om hur både sökresultatet kommer att förändras och hur det kommer påverka dig som annonserar på Googles plattformar. För dig i besöksnäringen finns det saker som är bra att känna till.

Båda plattformslagarna Digital Markets Act och Digital Service Act har som syfte att begränsa de stora techbolagens makt och därmed släppa in mindre aktörer på marknaden och samtidigt ge oss konsumenter större kontroll över vad vi väljer att dela med oss av, dvs Google får inte längre lyfta fram sina egna produkter mer än konkurrenters.

Detta innebär för er som arbetar med digital marknadsföring att:

  1. En användare ska från och med den 6 mars kunna välja, genom samtycke på plattformarna, vilka tjänster som ska få dela data med varandra. Det handlar om samtycke mellan exempelvis YouTube, Google Maps, Google Sök, Google Play, Chrome och Google Shopping.

    Detta kan få som konsekvens att det bli svårare och därmed möjligtvis dyrare att nå ut till sina befintliga och nya kunder. Viss trafik från Googles tjänster kan även visa på en större minskning än normalt.  
  2. I och med att lagen har som syfte att begränsa techbolagens makt har det skrivits en del om hur sökresultatet kommer att förändras. Den största förändringen sker inom e-handel och då även inom resor. Det skrivs bland annat om nya sektioner på prisjämförelsesajter och nya filtreringsmöjligheter för sökresultatet. Det finns stor chans att det även kan läggas till andra boendekategorier i hotellsöket. Google skriver även att den egna sektionen för Google Flights kommer att försvinna.

    Vi tror och hoppas att detta kommer bidra till ökad direkt trafik till ett hotells egen webbsida för bokning, det i sin tur ställer högre krav på en smidig egen onlinebokning. Håll även här utkik efter flera typer av boendekategorier så som camping. 

En rekommendation och ett tips!

Det är bra att de närmsta månaderna bevaka er trafik, era bokningar och kostnader och se vilka nya möjligheter som öppnar upp.

Det är fortsatt viktigt att vara aktiv och aktuell på Google Business Profil. Har du inte verifierat din verksamhet på Google Maps eller Search, då är det hög tid att göra det!

Verifiera din verksamhet på Google Maps eller Search