Hoppa till innehåll
anna_hållams-kayaking-7352-7.jpg
Foto: Anna Hållams/Imagebank.sweden.se

Digital marknadsföring och distribution - efter pandemin

Pandemiåren var tuffa för besöksnäringen generellt och speciellt för aktivitetsföretagen. Den stora frågan inför 2022/23 är hur stort kundunderlaget är och hur företagen ska rikta sin marknadskommunikation för att nå dem och i vilka kanaler detta ska ske.
Senast uppdaterad:6 november 2023

I den här artikeln fokuserar vi på trender och förändringar i kundbeteenden efter pandemin och vilka konsekvenser det får för marknadsföring och distribution av reseprodukter.

Kundbeteenden under pandemin:

  • Resenärer som brukade resa på semester utomlands (inklusive flyg, transport, mat och aktiviteter) började spendera sina pengar i Sverige i stället. Här öppnade sig en ny privat konsumentmarknad med en mycket bredare fördelning i betalningsviljan än tidigare. Denna kundgrupp var tidigare mer priskänslig och dessutom mer benägen att boka sin semester i hemlandet under förbestämda tider som till exempel sportlov, påskveckan och skollov.
  • Vissa begränsningar i tillgänglighet av produkter och tjänster ledde till att priserna ökade under perioder med hög efterfrågan. I och med att svenskar Svemestrade breddades kundunderlaget. Det var helt enkelt fler som exempelvis bodde enskilda nätter på en destination mer än 2 gånger per år, i stället för att semestra i hemlandet enbart 1–2 gånger per år kring lov.
    Konsekvensen blev att många besöksnäringsverksamheter, som låg utanför storstadsområden, gynnades av pandemin om de kunde erbjuda produkter och tjänster för kortare uppehåll. Särskilt gynnades besöksnäringsverksamheter som lyckades paketera sina produkter och tjänster.
  • Just paketeringen hade en stor påverkan på konsumentens köpvilja. Färdigt paketerade lösningar, inklusive övernattning, middag och aktiviteter, ansågs av kunderna som ett välbehövt alternativ till att sätta ihop komponenterna själv.
  • En annan stor förändring var att kundernas köpresa förflyttades nästan i sin helhet till online-plattformar. Inspiration hämtades till exempel via sociala medier, letandet efter produkter via sök- och metasökkanaler och där även köpet kunde ske av produkter och upplevelser. De som lyckades distribuera sina produkter och tjänster via onlineplattformar gynnades.

Fyra saker att tänka på efter pandemin:

1. Satsa på hållbarhet

Visa tydligt upp hur din produkt är definierad utifrån ett hållbarhetsperspektiv, det påverkar dina kunders uppfattning när de utvärderar resmålet. Om din verksamhet har fått utmärkelser, bedriver aktivt miljöarbete eller stödjer den lokala näringen så kommunicera ut vad ni gör i detta arbete. Skriv om det i texter, i beskrivningar och visa exempel på arbetet i bilder och gärna även som definitioner av filter på dina produkter eller som söktermer på din hemsida. Det kan vara små eller stora åtaganden som visar på ert engagemang för olika hållbarhetsfrågor, våga visa och berätta om det ni gör. I er kommunikation till era kunder spelar ert arbete med ekologisk, social eller ekonomisk hållbarhet lika stor roll.

2. Bli bokningsbar online

Samtidigt som inspirationen sker i olika onlinekanaler, ökar kundernas önskemål att gå direkt från idé till tillgänglighet och priser. Det medför att aktörer inom besöksnäringen måste göra sina egna, och paketerade, produkter tillgängliga online. Här krävs det affärssystem eller bokningsplattformar. Att kunna visa på er tillgänglighet och era priser på produkter och tjänster ökar er trovärdighet och hjälper kunden fatta beslut.
Läs mer i Go Online >>
Läs mer i Digitala Plattformar >>

Välj ditt affärssystem utifrån följande parametrar:

  • Mobilanpassning: ca 60% av kundens planering sker idag i mobiltelefoner.
  • Integrationsmöjligheter: Kan mitt valda affärssystem integrera andra (lokala) aktörernas egna affärslösningar, så att jag kan paketera deras produkter med mina? Vilka system har mina samarbetspartner?
  • Hantering & Funktionalitet: Kan jag sköta mina bokningar, betalningar, av/ombokningar i samma plattform genom en direkt dialog med kunden i samma system? Tänk på hur effektivt systemet ska kunna tillgodose dina behov under tiden du driver ditt företag.

3. Marknadsför dig digitalt

Digitala medier är idag ofta ingångsporten för kunder, så se till att du har maximal synlighet i rätt kanaler där din målgrupp befinner sig:
Läs artikeln om att lyckas på Google för att öka din synlighet på den största sökmotorn.
Läs artikeln om hur du lyckas med marknadsföring på sociala medier. Du kan få mycket mer synlighet för en låg kostnad.

Tänk på de olika delarna i kundresan – och se till att ha olika budskap riktade mot alla delar i kundens process. Vissa marknadsföringsåtgärder ska vara inspirerande, vissa mer inriktad mot att framkalla ett köp. Allt du gör ska innehålla en ”Call To Action” – dvs ett sätt för kunden att ta sig vidare för mer information eller en bokning. Testa dig fram, vad funkar bra och vad funkar mindre bra.

Resecykeln_ny.png

4. Paketera för att förenkla

I och med att resenärer numer uppskattar färdigpaketerade produkter, finns det en möjlighet i att paketera egna och andras produkter och tjänster till ett färdigt paket. Priset för det färdiga paketet kan sammansättas av alla komponenter (paketdel 1 + paketdel 2) för att räkna ut slutpriset mot kunden. En tydlig trend är att slutpriset mot kund inte behöver vara en summa av alla komponenter, och att kunden accepterar priset och värdet av ett sådant paket oavsett vad enskilda komponenter kostar. Här har producenten en möjlighet att ta betalt för sitt paketeringsarbete och kostnaden av att distribuera paketet online.

Läs mer om digital marknadsföring och distribution

Här finns ytterlgare tre artiklar i vilka du kan fördjupa dig i de förändringar som skett efter pandemin.

  • staffan_widstrand-river_rafting-92.jpg
    Foto: Staffan Widstrand/imagebank.sweden.se
    Artikel

    6 tips för att lyckas på Google

    April 2022. Google är världens största sökmotor och att ”googla sig fram” till information om resmål är ingångsporten för det flesta resenärer - kundens resa börjar ofta på Google.

  • Tripadvisor_Foto_Catarina_Wahlbeck_GUN01566_2_ny(1).jpg
    Foto: Catarina Wahlbeck/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Omdömessidor och dess effekt på marknadsföring

    April 2022. I vår senaste målgruppsundersökning 2021 ser vi att hela 30% inspireras av andra resenärers bedömningar. I den här artikeln kommer vi berätta om vilken effekt omdömessidor har på din marknadsföring.

  • simon_paulin-staying_connected-6631.jpg
    Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
    Artikel

    6 tips för att lyckas med att marknadsföra i sociala medier

    April 2022. Under de senaste åren har vikten av sociala medier ökat exponentiellt, både som en plattform för marknadskommunikation och som en plattform för försäljning av produkter och tjänster.