Hoppa till innehåll
Några personer cyklar på en väg längs med en kanal.
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Intresset för Sverige är stort och naturen lockar

Ny målgruppsdata från våra åtta prioriterade marknader, inklusive Sverige, visar att Sveriges tillgängliga natur, den naturnära livsstilen, den svenska måltidskulturen och det svenska kulturlivet toppar när vi frågar resenärer om vad de är nyfikna på i Sverige. Det är också de områdena som de anger kommer öka deras välbefinnande under en Sverigeresa.
Senast uppdaterad:22 mars 2023

Intresset för att besöka Sverige är stort, 85% av de resenärerna vi frågade är intresserade av att resa till Sverige. Det innebär att potentialen på våra prioriterade utlandsmarknader är 61 miljoner resenärer och räknar vi med de svenska resenärerna så är vi uppe i 65 miljoner resenärer som är intresserade av att semestra i Sverige.

Drivkrafterna till att vilja åka till Sverige ligger stabilt

Fortfarande så vill resenärer koppla av och slippa rutiner under sin semester till Sverige och det är inte så konstigt, men vi ser att just uppleva naturen och att känna sig fri har ökat efter pandemin.

Fler resenärer tar miljöhänsyn

För allt fler resenärer blir det viktigare att ta miljöhänsyn vid val av semesterresmål. Nu svarade tre av fem att de har, eller kommer ta, miljöhänsyn när de väljer semesterresmål och det är en ökning jämfört med tidigare mätningar. Fler tycker också att det är lättare att hitta miljövänliga alternativ.

Vad tar de för miljöhänsyn på sin semester:

 • 76% undviker överfulla platser.
 • 75% väljer lokala initiativ (aktiviteter, restauranger,boende, affärer) som ägs och drivs av människorna som bor på orten.
 • 74% väljer lokalproducerad och ekologisk mat.
 • 72% väljer att resa utanför destinationens högsäsong.
 • 70% väljer en leverantör för vilken hållbarhet har hög prioritet.
 • 68% väljer en region där hållbarhet har hög prioritet.
 • 68% väljer att göra färre resor men stannar längre.
 • 68% väljer boende som antingen har ett genomgående miljötänk eller som är miljöcertifierade.
 • 67% väljer tåg före flyg om möjligt.
 • 67% väljer att gå eller cykla.

Vilken typ av semesterresa lockar och hur länge stannar de?

Tittar vi på vilken typ av semesterresa resenärerna genomför så toppar ”citybreak”. Den ligger stabilt sedan sista mätningen 2018, vilket innebär att städerna inte har tappat i attraktivitet. Stanntiden talar också för den typen av resa då de flesta kom hit på en weekend eller långhelg.

Efter citybreak kommer att åka på rundresa i Sverige och då stannar resenärerna i genomsnitt 5-7 dagar, här ser vi en nedgång sedan 2018.

Aktiviteter som lockar (tio-i-topp)

Frågar vi resenärer från åtta prioriterade utlandsmarknader vad de vill göra i Sverige så svarar de så här, procentsatsen visar förändring från mätningen 2018:

 1. Uppleva städer 59% (+2%)
 2. Uppleva svensk kultur, tradition och livsstil 54% (+5%)
 3. Kulinariska upplevelser 53% (+9%)
 4. Uppleva landsbygden 47% (-4%)
 5. Utomhusaktiviteter barmark 45% (+1%)
 6. Rundresa i Sverige 44% (-9%)
 7. Vandring 40% (+5%)
 8. Kulturupplevelser 39% (+5%)
 9. Shopping 38% (+2%)
 10. Utomhusaktiviteter vintertid 30% (+2%)

Hur söker de utländska resenärerna information om Sverige, kanaler och sökord

Under våra målgrupper kan du läsa mer om hur resenärer söker information om Sverige, deras digitala beteende samt hur de planerar och bokar inför en potentiell Sverigeresa.

Läs den fullständiga rapporten här (39 sidor).

Rapporten ovan är inte fullt ut tillgänglighetsanpassad. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda någon graf.

Målgruppsanalys

Under 2021 genomfördes två intervjuomgångar med resenärer från länderna; Sverige, Norge, Finland, Danmark, Nederländerna, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och USA. Totalt intervjuades 17.405 personer som alla har det gemensamt att de är mellan 20-70 år, reser inom Sverige eller utomlands med minst en övernattning, minst en gång per år.