Our other websites:
Pride
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Augusti 2021.

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad under 2021. Vi frågar bland annat hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden. I denna temperaturmätning som genomfördes i augusti, kan vi se att många svenskar semestrat i Sverige och att intresset för Sverigeresor gått ner lite. Detta hänger sannolikt ihop med att den stora semesterperioden i Sverige just avslutas och blickarna riktas då mer mot utlandet.

Här följer en kort sammanfattning av temperaturmätningen för augusti. Siffror inom parentes är förändring från förra mätningen i juli. Längre ner på sidan kan ni ladda ner hela rapporten på 19 sidor.

  • I intervjuer med svenskarna i augusti ser vi att 49% (+8%) har rest på semester i Sverige de senaste sex månaderna och 34% (-3%) planerar en semesterresa i Sverige de närmaste sex månaderna. Sänkningen beror säkert på att de flesta svenskar har haft sin semester nu men även på att uppfattningen om Sverige som säkert resmål har gått ned något sedan mitten av juli. Smittspridningen gick upp på många platser under augusti och kanske även insikten om att vaccinet inte fått en lika snabb och stor effekt som man hoppats på. Reklam för Sverigeresor är fortsatt ok.
  • De flesta svenskar är fortsatt avvaktande till utlandsresor, 17% (+5%) har rest på semester utomlands de senaste sex månaderna men 41% (+1%) planerar en semester utomlands de närmaste sex månaderna (Spanien 11%, Danmark 9%, Tyskland 7%). Fortfarande tycker ungefär hälften av svenskarna att reklam för utlandsresor inte känns ok.
  • Bokningsbeteendet inför Sverigeresan har ändrats sedan april, då låg andelen som ville avvakta med att boka pga av pandemin på 25%, nu i augusti ligger den andelen på 13%. Siffrorna är ungefär som i juli, kanske en liten ökad oro kring bokningsbeteendet i augusti jämfört med juli högst troligt pga en ev fjärde våg av smittspridning.
  • Sverige känns fortfarande som ett säkert resmål, men den tidigare stadiga uppåttrenden har vänt sedan mitten av juli. Sverige rankas som det säkraste resmålet följt av de övriga nordiska länderna Finland, Norge och Danmark följt av Tyskland, Storbritannien, Spanien, Irland, Grekland och Holland. De flesta länderna dippade i början av augusti för att i slutet hämta upp lite av nedgången, undantaget Danmark där trenden fortsätter nedåt.
  • Det är fortsatt mycket viktigt med bra av- och ombokningsmöjligheter för att man ska våga ta steget och göra en bokning. I tabellen nedan listar vi vad som är viktigt för svensken för att vilja boka en semester-resa nu.
  • Totalt sett är det fortsatt mycket viktigt att ta hänsyn till pandemin och fundera på hur man bäst erbjuder och visar både ansvar och trygghet före resan och under upplevelsen, så att många vågar ta steget och boka.

Detta är den femte temperaturmätningen sedan starten i april 2021 och vi kommer att fortsätta följa utvecklingen över tid, månad för månad under 2021.

Viktiga faktorer för att boka resa nu i augusti 2021

Läs den fullständiga rapporten här (19 sidor)

KORT FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

Målgrupp: Allmänheten i Sverige, 18+ år. Den äldsta är 99 år.

Metod: Genomförs online via undersökningsföretaget YouGovs paneler.

Data vägs utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.

Tidigare temperaturmätningar 2021

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad under 2021. Här är de tidigare mätningarna 2021:

Pater Noster
Foto: Erik Nissen Johansen/Visit Sweden
Rapport

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Juli 2021.

I denna fjärde temperaturmätning kan vi se att man är fortsatt positiv till resandet och bokningar i Sverige. De flesta svenskar är fortsatt avvaktande till utlandsresor men hela 40% funderar på en utlandssemester de kommande 6 månaderna. Ta del av hela rapporten här.

The houseboat at Naturbyn
Foto: Martin Edström/imagebank.sweden.se
Rapport

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Juni 2021.

2021. I denna tredje temperaturmätning kan vi se att den svenska målgruppen är positiv till resandet och bokningar i Sverige, medan de flesta fortfarande är avvaktande till utlandsresor. Ta del av hela rapporten här.

Outdoor cooking
Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se
Rapport

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Maj 2021.

2021.I denna andra temperaturmätning fördjupar vi kunskapen om svenskarnas funderingar om sitt resande, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden. Vi kan bland annat se att Sverigesemester är ett populärt val i sommar. Ta del av hela rapporten här.

Restaurant
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
Rapport

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? April 2021.

2021. I denna första temperaturmätning genomförd i april, fördjupar vi kunskapen om svenskarnas funderingar kring sitt resande under pandemin. Läs mer om bokningsläge, tankar kring reklam och vikten av trygghet.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.