Our other websites:
Ett gäng personer står vid ett staket och fotograferar utsikten på kvällen. Grönt norrsken syns över en stad som ligger vid vattnet.

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Februari 2022

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad. Vi frågar bland annat hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden. I februaris temperaturmätning kan vi konstatera att många är sugna på att resa någonstans, antingen i Sverige eller utomlands, och vi ser fortsatt en försiktig optimism.

Fler tror också i februari, att livet kommer vara tillbaka till det normala inom ett halvår. Men många gör fortsatt anpassningar och funderar kring säkerheten. Resultatet från sista veckan i februari tyder också på en snabb reaktion på utvecklingen i Ukraina – bland annat minskade andelen som tycker att olika länder är säkra resmål sista vecka i februari - men vi kan också i en förhandsblick på mars-intervjuerna se att denna osäkerhet inte tycks fortsatt öka i mars.

Här följer en kort sammanfattning av temperaturmätningen för februari. Siffror inom parentes är förändring från förra mätningen i januari.

  • I intervjuer med svenskarna i januari ser vi att 33% (-7%) har rest på semester i Sverige de senaste sex månaderna och 30% (-3%) planerar en semesterresa i Sverige. Reklam för Sverigeresor uppfattas nu som huvudsakligen ok jämfört med sista kvartalet 2021.
  • Vi ser en minskning av svenskars utlandsresor då 28% (-5%) har rest på semester utomlands de senaste sex månaderna. Dock ser vi en ökning att fler planerar 54% (+5%) en semester utomlands de närmaste sex månaderna (Spanien 13%, Danmark 10%, Tyskland 9%). Över tid har andelen svenskar som tycker att det är ok med reklam för utlandsresor vacklat för att sedan årsskiftet ligga mer stabilt.
  • Bokningsbeteendet inför Sverigeresan har ändrats sedan januari, då låg andelen som ville avvakta med att boka pga av pandemin på 11% och nu i februari ligger den andelen på 4%, vilket är den lägsta siffran sedan vi började mätningen. Många planerar att ge sig av någonstans i Sverige och 22% har bestämt destination men ännu inte bokat något.
  • I februari ser vi att 29% (-3%) planerar att besöka släkt och vänner. Familjesemester går upp till 23% (+10%). På tredje plats ligger storstadssemester 22% (oförändrat).
  • Sverige känns som ett säkert resmål och anses vara det säkraste resmålet följt av de övriga nordiska länderna Danmark, Finland och Norge följt av Tyskland, Spanien, Irland, Holland, Storbritannien och Grekland. Alla länderna vände upp i januari.
  • Det är fortsatt oerhört viktigt med bra av- och ombokningsmöjligheter för att man ska våga ta steget och göra en bokning. 85-86% svarar att möjligheten att boka om eller boka av är viktig och nästan ingen svarar att det inte är viktigt.
  • Även om det nu är mycket få (4%) som avvaktar situationen med covid-19 innan de bokar sin resa, är det fortsatt mycket viktigt att fundera på hur man bäst erbjuder och visar både ansvar och trygghet, både före resan och under upplevelsen, så att många vågar ta steget och boka.

Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen månadsvis under 2022.

Tempmatningfebr2022.jpg

Läs den fullständiga rapporten här (24 sidor).

Rapporten ovan uppdateras varje månad och är inte tillgänglighetsanpassad. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda någon graf.

KORT FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

Målgrupp: Allmänheten i Sverige, 18+ år. Den äldsta är 99 år.

Metod: Genomförs online via undersökningsföretaget YouGovs paneler.

Data vägs utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.