Hoppa till innehåll
Emil Åreng närbild.jpg
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Emil Åreng - Smaken av Sverige

Hör Emil Åreng från nyöppnade Facit Bar berätta om sitt nya koncept där han satsar helt på svenska råvaror i så stor utsträckning som det bara går. Film från livestreamingen under årets största konferens inom måltidsturism - Tomorrow’s Food Travel 2021, 10/11 (19 min).
Senast uppdaterad:18 januari 2022

Vad innehåller en bar med enbart svenska råvaror? Lyssna till Emil Åreng som utsetts till Skandinaviens bästa bartender. Han skriver även böcker, gör poddar – och slår inom kort upp dörrarna till den första cocktailbaren med enbart svenska råvaror, Facit Bar i Umeå. Målet är tydligt: att bli en av världens bästa barer. Och det med svenska destillerier, lokala råvaror och gamla konserveringsmetoder.

”Vår ambition är att gästerna ska känna att de får vara med om en häftig resa och det tror jag vi kommer att kunna leverera – och jag tror att det kommer att bli världens bästa resa.”

01:16 Emil berättar om sin bakgrund. Han är uppvuxen i Bräcke i Jämtland och han vill återspegla sin barndoms skogslandskap i coctails.

04:11 Emil berättar om företaget Facit som gjorde skrivmaskiner när andra satsade på datorer – de gick all in och så vill Emil att Facit Bar ska göra med. Så Emil tror på att satsa enbart på svensk sprit och svenska råvaror.

06:12 En bar som är helt svensk finns inte idag. Och vad har vi då inom svensk dryck? Absolut har varit den största under många år men Hernö Gin är en dörröppnare som visat vägen för andra genom att vinna priser. Stockholms bränneri är också fenomenala enligt Emil. Precis som Klocktornet Destilleri, Lydéns Destilleri, ONE NINE Spirits. Emil berättar att det i hela Sverige finns ungefär 100 destillerier. Han fortsätter på dryckesspåret genom att prata om de många musterier som finns t ex Fruktstereo i Malmö, Pomologik m fl. Och det finns många svenska vingårdar i Sverige (ca 35 st) och bryggerier som rönt stor framgång över hela världen.

"För 15 år sedan gick det inte att det göra det jag vill göra idag. Det fanns whiskeyundret med Mackmyra och High Coast Whisky t ex men det fanns inte nog med smaker eller spritsorter då för att göra en svensk bar, men nu gör det ju det."

"Jag lovar att vi inte kommer att sakna något om vi satsar på en svensk bar."

Emil tycker att det är en god idé att följa svenska kockars exempel genom att t ex plocka bort vissa saker och sedan addera lokala råvaror för att få en bättre smak.

10:09 Emil berättar om när han skapade drinkar på havtorn och uppmanade sina vänner till att gissa vad det var för smak - och de visste inte. Däremot tyckte de att smaken påminde om exotisk frukt. Emil berättar vidare att om man kombinerar havtorn med hjortron så får man en smak av ananas.

"Det vi har i Sverige är mycket godare och har dessutom mindre klimatpåverkan. Att vara stolt över våra svenska smaker är grundläggande för oss på Facit. Syra får vi från äpple eller mjölksyra. Det är inte svårt, rabarber, lingon som råsaftas lagom ger en snygg syra som dessutom är röd. Jobba med gamla tekniker och gör den lite bättre. Det finns så många bra producenter i Sverige och vi kan visa hela världen att vi kan göra saker av det vi har här."

Salt och peppar måste dock Emil ha med. Om tre veckor öppnar Facit Bar och alla är välkomna enligt Emil.

15:56 Moderator Lovisa Madås intervjuar Emil och frågar om hur man skapar innovation i teamet? Emil är inte orolig för att experimentslustan i teamet är stor. Och vad gör man för att lyckas skapa "världens bästa bar" som är målsättningen med Facit Bar? Emil svarar att ambitionen är att gästerna ska få vara med om en häftig resa och det tror han att Facit Bar kommer att kunna leverera.

18:05 Vilka smaker blir viktiga att lyfta internationellt? Emil svarar svensk rabarber, jordgubbar, hjortron - råvaror smakar mer i Sverige. Syran i en svensk jordgubbe är fantastisk!