Hoppa till innehåll
carl-johan_utsi-hiking-5691.jpg
Foto: Carl-Johan Utsi/imagebank.sweden.se

Den nederländska målgruppen

Svenskar och nederländare trivs med varandra, vi är båda icke hierarkiska folk. Skillnaden är att nederländare är mer rakt på sak och vill ha svar. De kan ta ett nej men att inte svara anses väldigt oartigt, medan svenskar i sin tur kan ha svårt att säga nej och undviker då att svara. Resenärer från Nederländerna vill uppleva naturen i Sverige och gärna höga berg men de är inte vana vid riktig natur och behöver lite guidning för att våga.
Senast uppdaterad:28 november 2023

För att få reda på mer, frågade vi över 1.600 nederländska resenärer, om vad som gör att de skulle välja Sverige som semesterresmål samt vad de skulle vilja göra när de kommer hit. Av de som varit i Sverige på semester frågade vi vad de tyckte om sin resa och sina upplevelser. Den här artikeln presenterar helt kort den datan.

Kort om den nederländska målgruppen

  • 52% av de nederländska resenärerna känner till hur det är att semestra i Sverige och vad Sverige har att erbjuda turister. [1]
  • Totalt är 81% av resenärerna i målgruppen intresserade av att besöka Sverige på semester. Det motsvarar cirka 6 miljoner nederländare. För mer än hälften skulle det bli deras första besök.
  • Under ett Sverigebesök vill nederländska besökare gärna resa runt, vandra och uppleva städer. Utomhusupplevelser/naturaktiviteter under vår, sommar och höst intar 4:e platsen. Vandra vill över hälften av Sverigeintresserade resenärer från Nederländerna göra under en potentiell Sverigeresa vilket är ett långt högre intresse än från samtliga andra undersökta marknaderna.
  • De främsta associationer till Sverige som semesterdestination är att det är tryggt och säkert resmål som erbjuder intressanta utomhusupplevelser under vår, sommar och höst. Nederländare tycker också att det är ett bra resmål för camping eller stugsemester, bra storstadsupplevelser och att det är ett dyrt land att semestra i. Vidare uppfattas Sverige vara en gästvänlig region som även erbjuder intressanta kulturella sevärdheter och besöksmål. [2]

Miljöhänsyn på semestern

Hälften svarar att de redan har, eller kommer att ta hänsyn till miljön vid semestern. Det är en ökning med 9% jämfört med våren 2021 (16% sedan 2018). Av de som är intresserade av att semestra i Sverige svarade sju av tio att det är enkelt att hitta miljövänliga alternativ. Att använda cykel/elcykel eller går, välja tåg före flyg om möjligt och att undvika överfulla platser är de påståenden som flest instämmer helt och hållet med när det gäller att ta hänsyn till miljön under en semesterresa.

Nederländarnas Sverigeresa

  • Den främsta drivkraften till att vilja tillbringa en semester i Sverige är; att uppleva naturen, känna sig fri och koppla av.
  • Närhet till naturen, frisk luft, den svenska livsstilen och kulturen ökar nederländska resenärers välbefinnande under en semesterresa till Sverige.
  • Nederländska resenärer vill främst vandra och på den punkten sticker de ut jämfört med våra andra prioriterade marknader. Därefter vill de resa runt i Sverige, uppleva svensk kultur, tradition och livsstil, städer, kulinariska upplevelser, utomhusaktiviteter samt uppleva landsbygden och kulturen, det var också det de gjorde på sin senaste semesterresa i Sverige. Värt att notera är att de vill även shoppa (kläder, skor och souvenirer).
  • Tillgänglig natur, den naturnära livsstilen och den svenska måltidskulturen toppar frågan om vad man skulle vilja veta mer om på en semester i Sverige.
  • Intresset för kulturen och naturen gör att nederländare i första hand vill åka på en kultursemester med sightseeing. Därefter vill de åka på en kust- eller natursemester och i tredje hand på en mat-, och dryckesresa. De som varit i Sverige har upplevt städer, åkt på rundresa med flera boenden och därefter en sommarsemester med fokus på naturupplevelser.

Natur- och måltidsaktiviteter under Sverigeresan

I årets Målgruppsanalys frågar vi om många fler naturaktiviteter, exempelvis ”att bara vara i naturen” och ”se på soluppgång/solnedgång” och ”uppleva de ljusa nätterna” var också efterfrågat. Kanske är det enkla, vackra och vardagliga det som lockar dem mest. Naturaktiviteter toppas dock av vandring och besöka nationalparker eller naturreservat, både på en önskad resa och en genomförd resa. Även fritidscykling vill tre av tio nederländska resenärer göra.

Vi frågar också om måltidsaktiviteter och där vill man besöka restauranger och smaka på traditionell svensk mat och dryck. Men även besöka lokala matmarknader och saluhallar. Det är även vad nederländska resenärer gör när de besökt Sverige.

Hur länge stannar nederländska resenärer och hur nöjda är de med sin Sverigeresa?

Majoriteten av de nederländska resenärerna stannar oftast längre än 5 dagar i Sverige. De vill allra helst bo på hotell (4-stjärnigt, 3-stjärnigt och 5-stjärnigt) vilket säkerligen hänger ihop med att de vill resa runt i Sverige.

Resenärerna från Nederländerna är mer än nöjda med maten och måltidsupplevelserna (82%), mycket nöjda med sina naturupplevelser (87%) och 1 av 3 skulle definitiv rekommendera andra att besöka Sverige. Anledningarna till att de vill rekommendera Sverige är främst den vackra orörda naturen som är tillgänglig för alla samt vår hälsosamma livsstil.

Digitalt beteende inför en potentiell Sverigeresa

Nederländska resenärer söker information inför en Sverigeresa enligt följande:

  • 41% googlar fritt på de resemål de är intresserade av.
  • 41% tittar på hemsida/app från nationella turismorganisationer.
  • 35% hemsida/app från resebyrå/researrangör exempelvis ANWB, Nordic, Buro Scanbrit, BBI Travel, Askja Reizen.
  • 35% hemsida/app från stora reseportaler som t ex Booking.com, Trivago.nl, Agoda.com.
  • 31% hemsida/app från leverantör.
  • 31% andra resenärers bedömningar via omdömessajter.
  • 27% resehandbok, guidebok, broschyr eller liknande.
  • 26% andra resenärers åsikter via resebloggar.
  • 22% vänner och familj.
  • 21% hemsida/app om destinationen.
  • 20% Wikipedia.
  • 17% resetidningar.
  • 14% videodelnings sajter.
  • 10% besöka eller ringa resebyrå, turistorganisation, återförsäljare eller liknande.
  • 10% Instagram.
  • 10% Facebook.
  • 7% resmålstips i andra medier.

Källor:

[1] Visit Sweden Brand Tracking 2023, Visit Sweden/Ipsos
[2] Visit Sweden Brand Tracking 2023, Visit Sweden/Ipsos

Frågor kring planering och bokning av en Sverigeresa:

Mer information om den nederländska målgruppen:

Dokumentet ovan är inte tillgänglighetsanpassat. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda någon graf.