Sveriges mest kända äventyrare och experter ska locka till säkrare besök i svensk natur
I takt med att intresset för naturaktiviteter tilltagit efter pandemin, provar allt fler naturäventyr i Sverige för första gången, använder ny utrustning eller rör sig i ovana miljöer – är det extra viktigt att känna sig trygg och säker.
Syftet med de fem nya säkerhetsfilmerna från Visit Sweden och Tillväxtverket är att tillmötesgå turisters ökade krav och efterfrågan på säkerhet och att stärka besöksnäringsföretagens kommunikation om säkerhet med sina kunder.
Filmerna ska kunna användas av företagare som arrangerar och erbjuder olika naturupplevelser.
Experter som medverkar i filmerna kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Svenska Kanotförbundet, Svenska Klätterförbundet, Fjällsäkerhetsrådet, Friluftsfrämjandet och Svenska Cykelförbundet.
-Eftersom intresset för äventyr och naturupplevelser har ökat sedan pandemin gör vi denna satsning för att höja naturbesökarnas kunskaper om säkerhet för att minimera risken för missöden och olyckor, säger Jim Hofverberg som är kommunikationschef för Visit Sweden.
-Vi har låtit kända svenska äventyrare och experter på säkerhet i naturen, inspirera tittarna genom sitt engagemang och fantastiska berättarförmåga, säger Jim Hofverberg som ör kommunikationschef hos Visit Sweden.
Diskussionen om överturism och turisters negativa påverkan på naturmiljöer är viktig. samtidigt som det finns gott om naturmiljöer i Sverige att upptäcka om man gör det medvetet, hållbart och på ett tryggt och säkert sätt, vilket Visit Sweden och Tillväxtverket vill bidra till med de nya säkerhetsfilmerna.
De fem säkerhetsfilmerna:
- Säker när du paddlar: Paddlaren och naturguiden Emil Gyllenberg och Robin Trygg samtalar om vad som kan vara bra att tänka på om du av någon anledning råkar ut för något oförberett. Filmen innehåller en lista över sådant som kan vara bra att ha och tänka på inför en paddlingstur.
- Säker när du klättrar: Robin Trygg samt Louise Blomberg och Johanna Nygård, båda verksamma inom Svenska klätterförbundet berättar om vad som är bra att tänka på om du är intresserad av att klättra. Filmen innehåller en lista över sådant som kan vara bra att ha och tänka på inför en klätterstur.
- Säker under toppturen: Naturguiderna Rebecka och Philip Harlaut berättar om vad som är bra att tänka på inför en topptur. Per-Olov Wikberg från Fjällsäkerhetsrådet går igenom vilken utrustning man bör ha med sig på turen och på vilket sätt man förbereder sig och andra bäst.
- Säker när du cyklar: Lena Brunefors och Helene Vestberg från Friluftsfrämjandet berättar om vad som behövs för att börja cykla mountainbike i skogen. De går igenom vad som är viktigt att tänka på för säkerheten, var det är tillåtet att cykla och olika typer av utrustning.
- Säker när du vandrar: Följ Robin Trygg och kunnige influencern Peter Persson när de delar värdefulla insikter för en tryggare vandring. De går igenom planering, utrustning, klädsel och hur man packar sin ryggsäck på bästa sätt.
Här finns de fem kortfilmerna om säkerhet i naturen för fritt bruk av företag och organisationer
Om filmproduktionen
Tillväxtverket och Visit Sweden producerar under 2023 tillsammans med produktionsbolaget Moments Matters fem säkerhetsfilmer kopplade till svenska naturaktiviteter som paddling, klättring, toppturer, cykling och vandring. Filmerna finns på svenska och engelska.
Mer pressinformation
Pressbilder topptur, klättring, paddling
Pressbilder turistdestinationen Sverige
Pressbilder medarbetare Visit Sweden
Produktionsbolaget Moments Matters / Svenska Äventyr
Robin Trygg, 070-401 89 61
Anders Klapp, 0706-21 15 00
Om Visit Sweden
Visit Sweden har det offentliga uppdraget från svenska staten att marknadsföra resmålet Sverige. Visionen är att Sverige år 2030 är världens mest hållbara och attraktiva resmål byggt på innovation. Visit Sweden är ett statligt aktiebolag med ca 50 anställda runt om i världen. Bolaget är baserat i Stockholm och hade år 2022 en omsättning om ca 159,9 miljoner kronor.