Hoppa till innehåll
3N9A6462 mer kvalljus (1) - NYx.jpg
Foto: Tina Stafren/imagebank.sweden.se

Bygg en blomstrande plats genom innovation och medveten styrning

Ett medvetet resande var temat för den kongress som Global Sustainable Tourism Council (GSTC) höll i Stockholm i april 2024 [1]. Som ett steg i kunskapsdelningen kring kongressen har vi i den här artikeln samlat resonemang och utdrag från de föreläsningar som skedde inom områden där destinationsförvaltning och -utveckling var den gemensamma nämnaren.
Senast uppdaterad:29 augusti 2024

1. Vikten av ett fungerande samarbete på destinationsnivå

Moderator för passet: CB Ramkumar – Vice Chair, GSTC sammanfattar kort vad som kom fram från passet. Textning på svenska och engelska finns under "cc/subtitles".

Kriterium A4 i GSTC:s destinationskriterier och dess resultatindikatorer understryker att destinationerna måste ta en aktiv roll när det gäller att samarbeta med den privata sektorn. Detta behövs för att uppmuntra mer hållbara tjänster och upplevelser.

Några av utmaningarna som belystes under den här sessionen var svårigheten att få konkurrerande företag att samarbeta och att det tar tid att involvera och engagera alla intressenter på en destination. Camilla Zedendahl från Royal Djurgården menade att när en intressent ställer frågan ”Vad vinner jag på det här?” svara ”Ingenting” och fråga istället ”Vad kommer du att ge destinationen?”, det tyckte CB Ramkumar, moderator för den här sessionen, var en klok och mycket modig startpunkt. Han fortsatte med att berätta att det är väl känt att ju mer alla ger desto mer kommer en destination vinna och då kommer du som intressent också att vinna på det.

Annika Sandström, VD Västerbotten turism, lyfte några ytterligare utmaningar:

  • Varierande kompetens och erfarenhet hos rådgivarna.
  • Uthållighet och utveckling över tid.
  • Fortsatt engagemang från intressenter.
  • Många olika intressenter - olika behov.
  • Finansiering, ägande och ledarskap.
  • Ingen kontroll över andra organisationer/företag.

Men också många fördelar med ett fungerande samarbete:

  • Gemensamt språk och gemensamma mål.
  • Gemensam ansträngning: Många deltagare har tidigare känt sig stressade kring sitt eget hållbarhetsarbete och haft en "rädsla för att misslyckas", nu hjälps man åt.
  • Nätverk och kunskapsutbyte.
  • Att bygga destinationen tillsammans.
  • Passion för platsen och platsutvecklingen.
  • Storytelling och att bygga gemensamma varumärkesvärden.

Fördjupa dig i ämnet:

[1] Kort om Global Sustainable Tourism Congress:

Global Sustainable Tourism Congress anordnades i Stockholm i april 2024. Visit Sweden tillsammans med Tillväxtverket stod som värd för kongressen i samverkan med Kungliga Djurgårdens intressenter och Visit Stockholm.

Syftet för Visit Swedens engagemang i kongressen GSTC2024, och arbetet med att få kongressen till Sverige, är ett viktigt led i att öka kunskapen och inspirera svensk turismbransch kring ett mer medvetet resande och på så sätt öka svensk besöksnärings långsiktiga konkurrenskraft, samt skapa uppmärksamhet för det hållbara resmålet Sverige på den internationella arenan.

Under kongressen var det fullt fokus på kunskapsutbyte mellan över 500 deltagare från närmare 60 länder med föreläsningar, workshops och paneldebatter som guidade oss genom hur verksamheter kan anpassa sig till att agera klimat- och miljösmart, goda exempel på att engagera besökare, invånare och företag i det lokala samhället samt vad som krävs för att utveckla långsiktiga och innovativa företag.

2. Destinationsförvaltning och gästupplevelsen

GSTC:s destinationskriterier syftar till att skydda turistdestinationernas ekonomiska, miljömässiga och kulturella aspekter och i den här sessionen belystes detta från högsta nivå ner till absoluta gräsrotsnivå. Ett flertal paneldeltagare pratar om hur viktigt det är att involvera samhället med lokalbefolkningen i frågor som rör turism. Wolfgang Töchterle från Südtirolen visade resultat från undersökningar 2020 och 2023 där de mätt lokalinvånarnas åsikter om turister, och trots att det var märkliga år, visade det sig att man måste ha med sig lokalinvånarna på resan när det gäller att planera fler turistbesök.

Lennart Pittja, från Sápmi Nature Camp, talade om vikten att lyssna på urbefolkningen när man planerar turism. Hela 80% av världens biologiska mångfald finns på mark som idag sköts av urbefolkningssamhällen, de måste involveras för att skydda den biologiska mångfalden. De måste få möjlighet att ha en åsikt om vilken typ av turism de vill ha och på vilket sätt och hur mycket. Vi behöver lyssna mer och involvera dem och skapa mekanismer så att det verkligen händer när det planeras kring en destination på en högre nivå. Lennart pratade också vidare om hur viktigt det är att få ut urbefolkningssamhällenas historia och levnadssätt. Det är en kunskap vi inte får tappa och som behöver komma ut till resten av världen.

Annika Fredriksson berättar om hur de - i Swedish Lapland - arbetar med hållbarhet i det arktiska resmålet som gränsar till Finland och Norge. På en fjärdedel av Sveriges yta, arean är större än hela Österrike, bor det endast ca 250.000 människor inklusive samisk urbefolkning. Resmålet bjuder på hela åtta säsonger där solen aldrig går ner på sommaren och aldrig upp på vintern. I sitt arbete ”Care for the Arctic – It’s our home” utgår de från att deras gemensamma boyta är alla invånares hem och hur de tillsammans bäst skyddar och bevarar den till framtida generationer. Annika berättar om hur deras metod och verktygslåda uppmuntrar intressenter att verka och arbeta mot en hållbar framtid – se presentationen.

Annikas slutord:

  • Be the Change.
  • Fokusera på att skapa mening, inte marknadsföring.
  • Hållbarhet är inte en trend utan det är ett delat ansvar.

Moderator för passet: Rachel McCaffery – Sustainability Lead, VisitEngland; Chair, GSTC’s Destination Stewardship Working Group sammanfattar kort vad som kom fram från passet. Textning på svenska och engelska finns under "cc/subtitles".

Fördjupa dig i ämnet:

3. Business + Leisure = Bleisure

Resor där resenären kombinerar arbete med fritid är en växande resetrend. Tidigare förlängde affärsresenären sin affärsresa med några dagars fritid men i takt med att fler väljer att arbeta på annan plats och blir ”digitala nomader” ökar efterfrågan på boenden där det går att kombinera arbete och fritid. Det är idag en ganska betydande marknad som förväntas bli dubbelt så stor globalt under de närmaste tio åren.

Ur hållbarhetssynpunkt är den här trenden bra då resenären stannar längre på samma plats och under andra tider på året än när det är högsäsong. Det ställer krav på god digital infrastruktur så att digitala möten kan hållas med hög kvalitet. Boendeanläggningar kan behöva vara flexibla och skapa rum som både kan användas till affärsmöten och fritidsaktiviteter.

Panelen belyste Bleisure ur lite olika perspektiv och pratade även om hur man kan mäta det, då många länder idag särredovisar affärs- och fritidsresandet.

Fördjupa dig i ämnet:

4. Hur nationella turismorganisationer kan driva på hållbarhetscertifiering av hotell

På vissa platser i världen så driver de nationella turismorganisationerna på samarbetet med hotell för att implementera hållbara metoder, uppnå certifiering och stärka destinationsövergripande hållbarhetsinsatser. Vi får ta del av Türkiye Sustainable Tourism Program, som utvecklats av Türkiye Tourism Promotion and Development Agency (TGA) med vägledning från GSTC, som är det första obligatoriska nationella programmet för boende baserat på GSTC-kriterierna. Vi kommer också att titta närmare på Maltas nationella program för hållbara hotell, som återlanserades i december 2023 av Malta Tourism Authority med stöd från GSTC.

Fördjupa dig i ämnet:

5. Databaserade innovativa lösningar inom turism

Idag finns tillgänglig satellitdata som exempelvis kan användas som stöd för destinationsplanering, i arbetet med att skydda natur och bevara djur och växtlighet. Man kan även använda satellitdata för att påvisa och förhindra miljöpåverkan. Två företag berättade hur de använder den här typen av data bland annat för att hjälpa destinationer och städer i sin katastrofberedskap, i sin miljöplanering eller för att se hur många besökare som finns på olika platser och hur de rör sig.

Moderator för passet: Jason Lin – Co-founder & CEO, Hotelzero sammanfattar kort vad som kom fram från passet. Textning på svenska och engelska finns under "cc/subtitles".

Fördjupa dig i ämnet:

6. Mätning och utvärdering av hållbarhet

Att kunna mäta och utvärdera hållbar utveckling över tid är viktigt och nämns ofta i de föreslagna resultatindikatorerna i GSTC-kriterierna. I den här sessionen diskuteras statistik, trender och effektiva utvärderingstekniker som alla syftar till att förbättra hållbarhetspraxis, då tillförlitliga och standardiserade data är avgörande för att mäta och utvärdera hållbarheten inom rese- och turismnäringen.

Maria Wiberg från Tillväxtverket inledde sessionen med att berätta om det nordiska projektet där man använt bland annat transaktionsdata för att bryta ner nationella turismsiffror till regional nivå och via en utvecklad modell beräknat turismens miljöpåverkan.

Övriga deltagare exemplifierade och tog fram exempel på hur de jobbat och tillsammans lyfte de några utmaningar:

  • Svårt att mäta de sociala aspekterna av hållbart resande pga mångfalden av resenärer och skillnader i olika marknader. Ofta hamnar fokus istället på miljömässiga nyckeltal som utsläpp.
  • Det finns ett glapp i konsumenternas intresse av att vilja resa hållbart och faktiskt göra det.
  • Hållbarhetsmärkningar ska vara verifierade av tredje part och inte självrapporterade.

Fördjupa dig i ämnet:

7. Nordiska hållbarhetsprogram som använder GSTCs ramverk

Under denna föreläsning jämförs de olika strategierna och verktyg som används i Norden för att främja hållbar turism. Upptäck varför Finland och Norge valt en nationell strategi och hur detta skiljer sig från den svenska modellen. Liisa Kokkarinen från Visit Finland berättar hur Finland utvecklat ”Sustainable Travel Finland (STF)-programmet” som ger företag och destinationer en verktygslåda för att utveckla hållbar turism. Ingunn Sørnes från Innovation Norway berättar om Norges ”Sustainable Destination-program” som är ett verktyg för hållbar utveckling till den norska turistnäringen. Båda deras program baseras på GSTCs ramverk.

Fördjupa dig i ämnet:

Flera artiklar i samma serie:

  • En översiktsbild över Djurgården.
    Foto: Ola Ericson/Stockholmsfoto/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Så bygger turism hållbar attraktionskraft för resmålet Sverige

    Ett medvetet resande var temat för den kongress som Global Sustainable Tourism Council (GSTC) höll i Stockholm i april 2024. Läs om hur vi kan styra mot ett mer medvetet resande där vi tar ansvar för hur vi rör oss i världen och vad vi gör på de platser vi besöker.

  • Ett bord med en dator, papper och kaffekoppar på. Bilden är tagen uppifrån och i bildens ytterkant sticker det in händer från alla sidor.
    Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Hur kan man arbeta systematiskt med GSTCs kriterier för hållbar utveckling

    Global Sustainable Tourism Council (GSTC) är en global organisation som sätter upp och hanterar standarder (olika kriterier) för hållbar turism. Målet har varit att skapa en praxis, som ett gemensamt språk, för hållbar turism. Artikeln beskriver hur GSTC är uppbyggt.

  • plattform-together-8559(1)
    Foto: Plattform/Scandinav/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Sociala frågor - välkomnande och inkluderande

    I små och mindre företag spelar social hållbarhet en större roll samt i organisationer som arbetar med kultur. Detta tas upp i artikeln tillsammans med vikten av social inkludering och platsers tillgänglighet och hur lokalbefolkningen kan medverka i platsutvecklingen.

  • Bild från ett restaurangkök. En person håller fram en skål med morötter i olika former i ena handen och i andra handen fler morötter med blast.
    Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Miljö- och klimatsmarta lösningar är nyckeln

    I den här artikeln har vi samlat resonemang och utdrag från de föreläsningar som skedde inom området miljö och klimat och de smarta lösningar som finns idag. De nya GSTC-kriterierna inom MICE (möten och evenemang) och attraktioner berörs också helt kort.

  • tina_stafrén-skedvi_bröd,_dalarna-8655(1)
    Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Kommunicera och bygg trovärdighet över tid

    Artikeln tar upp hur vi kan prata om det hållbarhetsarbete som görs utan att egentligen prata om hållbarhet och på vilket sätt vi kan göra det samt hur EU:s nya lagstiftning Green Claim Directive kommer påverka företag inom turism.