Rese- och turismsektorn är en näring med många nycklar till utveckling, välstånd och välbefinnande för både de som reser och de som livnär sig på turism. 2023 bidrog rese- och turismsektorn med hela 9,1% till den globala BNP:n och med 27 miljoner nya jobb[1]. Även i Sverige är rese- och turismsektorn viktig och vi vet att turismkonsumtionen 2019 bidrog med 306 miljarder kronor vilket då var 2,5% av Sveriges BNP och sysselsatte 126.000 personer[2].
Turismnäringen har fått en allt större betydelse för ekonomisk tillväxt globalt. Men turism innebär också per automatik att människor reser till en annan plats och bidrar till miljöpåverkan. Idag har det blivit en hygienfaktor att företag och destinationer utvecklar och bygger hållbara produkter, tjänster och platser och något resenärer förutsätter när de köper resor.
Resenärer är inte heller intresserade av att betala extra för hållbarhet utan det förväntas ingå. Det är inte heller en reseanledning i sig självt utan de största drivkrafterna till att resa på semester är fortfarande att koppla av, känna sig fri, umgås med de man reser med och upptäcka nya städer och platser[3]. Det är därför viktigt för företag och destinationer att vara med och möta och motivera resenärerna att göra medvetna val.
Hållbar turism
Ser vi på hur turismen påverkar miljön och klimatet så rör det främst resurshanteringen och olika platsers ekosystem. Turismen kan inte utvecklas hållbart utan fossilfria och miljövänliga transporter och transportsektorn måste fortsätta att minska utsläppen genom effektivare fordon och fartyg, elektrifiering och genom att gå från fossila till hållbara förnybara drivmedel.
Turismen påverkar även socialt genom att bidra till livskraftiga städer, tätorter samt gles-och landsbygder där hänsyn tas till såväl materiellt som immateriellt kulturarv, urfolkssamhällen samt det lokala näringslivet och civilsamhället. För anställda innebär social hållbarhet möjlighet till kompetensutveckling, goda arbetsvillkor och god arbetsmiljö, inkluderande arbetsplatser, jämställdhet och hänsyn till funktionsvariationer.
En ekonomiskt hållbar turism är konkurrenskraftig, ansvarsfull och har en långsiktig och anpassningsbar resursförvaltning. Företag och destinationer får en viktig roll för att stimulera efterfrågan och utveckla kunskap som bidrar till den ekonomisk hållbarhet över tid.
Alla tre delarna (miljön, socialt och ekonomiskt) behöver vara i balans för att det inte ska bli en negativ påverkan på destinationen. Precis som definitionen Hållbar turism från UNWTO beskriver: