Hoppa till innehåll
tina_stafrén-skedvi_bröd,_dalarna-8655(1)
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Kommunicera och bygg trovärdighet över tid

Ett medvetet resande var temat för den kongress som Global Sustainable Tourism Council (GSTC) höll i Stockholm i april 2024 [1]. Som ett steg i kunskapsdelningen kring kongressen har vi i den här artikeln samlat resonemang och utdrag från föreläsningen som handlar om att prata om det hållbarhetsarbete som görs utan att egentligen prata om hållbarhet och på vilket sätt vi kan göra det. Men först landar vi i föreläsningen om EU:s Green Claim Directive, ett nytt lagförslag som håller på att tas fram och som kan komma att påverka främst större företag inom turism inom några år.
Senast uppdaterad:29 augusti 2024

1. EU:s Green Claims Directive

EU arbetar idag med en lagstiftning som ska reglera hållbarhetsmärkningar och certifieringar för att motverka ”greenwashing”. Lagsstiftningen syftar till att hjälpa konsumenterna fatta bättre köpbeslut och ta tag i problemet med att företag vilseleder och påstår ogrundat olika produkters miljöfördelar. Företag kommer efter att EU direktivet trätt i kraft behöva underbygga sina miljöargument med tydlig, trovärdig och tillförlitlig information.

Direktivet är utformat för att säkerställa två saker; det första att företag konkret kan bevisa sina ”gröna” påståenden och för det andra att påståendena är verifierade av tredje part innan de når marknaden.

Små företag – mikroföretag – är inte skyldiga att bevisa giltigheten i sina miljöargument men om de vill så kan de frivilligt skaffa sig ett certifikat som bekräftar att deras miljöpåståenden är korrekta. Små och medelstora företag kommer att få mer tid på sig att uppfylla kraven eftersom processen kan kräva initiala investeringar. Troligtvis beslutas lagen 2025 och implementeringen av densamma påbörjas 2027 men redan idag ser vi exempel på stora aktörer som börjat se över hållbarhetsmärkningarna i sina erbjudanden.

Vad får det för konsekvenser?

Bristande efterlevnad kommer kunna leda till stränga påföljder, inklusive uteslutning från upphandlingsprocesser och böter på upp till 4% av årsomsättningen. Detta visar vikten av transparens och ansvarighet och lyfter upp gröna påståenden och konsumentskydd till samma nivå som andra viktiga lagstiftningar.

Kortfattat innebär det att företag bör:

  1. Undvika att överdriva eller överskatta miljöfördelarna.
  2. Kommunicera tydligt, enkelt och lättförståeligt.
  3. Vara specifik i sina miljöpåståenden, det måste finnas underbyggda fakta.
  4. Informera med underbyggda data och påståenden som är trovärdiga och jämförbara.
  5. Beakta effekterna av hela produktens livscykel.
  6. Enbart kommunicera påståenden som avser betydande miljöaspekter. Exempelvis märkningen på fiskförpackningen ang. att fisket inte skadat delfiner. Om detta inte är den mest betydande miljöaspekten är det inte ett påstående som ska kommuniceras.
  7. Anlita någon som ackrediterar, dvs verifierar, företaget och den personen måste vara oberoende av näringsidkaren som gör anspråket och ha lämplig expertis. Verifieraren utfärdar sedan ett intyg om överensstämmelse efter verifiering.

Fördjupa dig i ämnet:

[1] Kort om Global Sustainable Tourism Congress:

Global Sustainable Tourism Congress anordnades i Stockholm i april 2024. Visit Sweden tillsammans med Tillväxtverket stod som värd för kongressen i samverkan med Kungliga Djurgårdens intressenter och Visit Stockholm.

Syftet för Visit Swedens engagemang i kongressen GSTC2024, och arbetet med att få kongressen till Sverige, är ett viktigt led i att öka kunskapen och inspirera svensk turismbransch kring ett mer medvetet resande och på så sätt öka svensk besöksnärings långsiktiga konkurrenskraft, samt skapa uppmärksamhet för det hållbara resmålet Sverige på den internationella arenan.

Under kongressen var det fullt fokus på kunskapsutbyte mellan över 500 deltagare från närmare 60 länder med föreläsningar, workshops och paneldebatter som guidade oss genom hur verksamheter kan anpassa sig till att agera klimat- och miljösmart, goda exempel på att engagera besökare, invånare och företag i det lokala samhället samt vad som krävs för att utveckla långsiktiga och innovativa företag.

2. Att prata om hållbarhet utan att prata om hållbarhet

I den här sessionen utforskas resenärernas behov att göra hållbara val under semestern. Hur man som kommunikatör kan gå från ”skrämma till” efterlevnad till att mer styra mot hållbara val genom att få resenärerna känna sig engagerade. Sist inspireras vi till att leda samtalet om hållbarhet med självförtroende och positivitet.

Emma Björner, forskare vid Göteborgs Universitet, inledde sessionen med att berätta om sitt forskningsarbete kring hur olika svenska turismaktörer kommunicerar sitt hållbarhetsarbete och exemplifierade med flera olika små och stora företag från svensk besöksnäring. Emma identifierade några mönster bland de intervjuade företagen som hon definierade som viktiga faktorer för att lyckas.

Fem framgångsfaktorer:

  • Personlig kommunikation; många levde och kommunicerade hållbarhet varje dag till sina gäster och i sina organisationer.
  • Ärlig, tydlig, transparent; många aktörer påpekade att det är viktigt att vara just ärlig, tydlig och transparent i det man lovar och också göra det man säger att man ska göra.
  • Samarbete med andra; vikten av samarbete betonades och då dels att samarbeta lokalt med andra lokala producenter och dels att samarbeta med andra aktörer som erbjuder hållbara tilläggstjänster till din egen produkt eller tjänst. Då skapas en möjlighet att stärka varandras budskap genom att samverka i varandras kanaler och på så sätt nå nya kunder.
  • Passion får budskapet att nå fram; att kommunicera passionerat kring hållbarhet gör att budskapet lättare går fram.
  • Aktiviteter, projekt, tävlingar; att engagera besökare i hållbarhetsfrågor gör det också enklare att kommunicera hållbarhet. Besökare vill lära sig, de är intresserade och vill engagera sig i den här typen av frågor.

Milena Nikolova, expert på psykologi och beteendeförändring, berättade om vad det är i våra hjärnor och hjärtan som skapar en minnesvärd upplevelse och hur vi kan använda den kunskapen för att skapa en minnesvärd resa med fokus på hållbarhet utan att egentligen prata om hållbarhet.

Milena menar att en stor svårighet med att arbeta med hållbarhetsfrågor inom turism har varit att resenärernas vardagliga beteenden förändras när de är på semester vilket innebär att de gör andra saker på semestern som de inte skulle göra hemma. På semestern vill resenärerna släppa kontrollen och inte källsortera, spara på el/vattnet, gå istället för att ta en taxi. De vill ”unna sig lyx” på ett sätt som de inte gör till vardags. Det innebär att det är svårare att nå fram med hållbara val till en person som har släppt allt på semester, även om den personen hemma i sin vardagsmiljö alltid källsorterar, sparar på el och vatten och cyklar till jobbet. Att få den personen att göra samma val på semestern kan kännas som att simma uppströms, det finns ett motstånd.

Milena menade att det finns två saker vi behöver göra för att lyckas nå fram även på semestern till resenärerna. Det första är att göra valen som resenärerna står inför till val utan ansträngning, det ska vara enkelt att göra rätt (ex maten på GSTC konferensen, enbart vegetariskt). Det viktiga är att hjälpa resenären att göra hållbara val. Det andra handlar om paketeringen av upplevelser som lockar resenären att delta. Hon menar att genom att paketera in hållbarhet i upplevelsen (som i Emma Björners exempel ovan) så att upplevelserna blir just de unika och speciella som resenärerna vill uppleva på semestern kommer de ta med sig hem och minnas som den häftigaste mest autentiska upplevelsen på semestern.

Juliet Kinsman avslutade sessionen med att prata om hur man kan göra en berättelse spännande, intressant och delbar. Juliet är journalist med stor erfarenhet av att berätta historier och hon menar att vi behöver förändra vårt sätt att berätta om hållbarhet så att budskapet går fram. Att tjata om och om igen är en grundstenarna. Har ingen lyssnat måste vi berätta igen. Vi behöver också ha data i våra berättelser. Vi behöver ha hjärta och smärta i våra historier. Vi behöver bli duktiga på att utbilda samtidigt som vi underhåller.

Föreläsningen och alla tre föreläsarnas presentationer:

Flera artiklar i samma serie:

  • En översiktsbild över Djurgården.
    Foto: Ola Ericson/Stockholmsfoto/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Så bygger turism hållbar attraktionskraft för resmålet Sverige

    Ett medvetet resande var temat för den kongress som Global Sustainable Tourism Council (GSTC) höll i Stockholm i april 2024. Läs om hur vi kan styra mot ett mer medvetet resande där vi tar ansvar för hur vi rör oss i världen och vad vi gör på de platser vi besöker.

  • Ett bord med en dator, papper och kaffekoppar på. Bilden är tagen uppifrån och i bildens ytterkant sticker det in händer från alla sidor.
    Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Hur kan man arbeta systematiskt med GSTCs kriterier för hållbar utveckling

    Global Sustainable Tourism Council (GSTC) är en global organisation som sätter upp och hanterar standarder (olika kriterier) för hållbar turism. Målet har varit att skapa en praxis, som ett gemensamt språk, för hållbar turism. Artikeln beskriver hur GSTC är uppbyggt.

  • plattform-together-8559(1)
    Foto: Plattform/Scandinav/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Sociala frågor - välkomnande och inkluderande

    I små och mindre företag spelar social hållbarhet en större roll samt i organisationer som arbetar med kultur. Detta tas upp i artikeln tillsammans med vikten av social inkludering och platsers tillgänglighet och hur lokalbefolkningen kan medverka i platsutvecklingen.

  • Bild från ett restaurangkök. En person håller fram en skål med morötter i olika former i ena handen och i andra handen fler morötter med blast.
    Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Miljö- och klimatsmarta lösningar är nyckeln

    I den här artikeln har vi samlat resonemang och utdrag från de föreläsningar som skedde inom området miljö och klimat och de smarta lösningar som finns idag. De nya GSTC-kriterierna inom MICE (möten och evenemang) och attraktioner berörs också helt kort.

  • 3N9A6462 mer kvalljus (1) - NYx.jpg
    Foto: Tina Stafren/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Bygg en blomstrande plats genom innovation och medveten styrning

    Som ett steg i kunskapsdelningen kring kongressen har vi i den här artikeln samlat resonemang och utdrag från de föreläsningar som skedde inom områden där destinationsförvaltning och -utveckling var den gemensamma nämnaren.